Pozor na zákaly

2.10.2011 | Žádné komentáře

Jaro se vrátilo do hor! Tady u nás v Lužických je ho tedy fůra a myslím, že krásnější čas jsme tady v letošním roce ještě neprožili. Zkrátka NÁDHERA!!!

Ale k věci, zákaly jsou stále se opakující problém a stávají se i znalým akvaristům. To se tak jednoho dne probudíte a těšíte se na ranní podívání do akvária a ouha! Krom neprůhledné, až odpudivě vypadající vody v akváriu nevidíte téměř nic. A bohužel, až teď nastává ta chvíle, kdy si začnete v hlavě dělat inventuru všech kroků, které jste při práci s akváriem v poslední době udělali. Oči sklouznou téměř reflexivně na teploměr, zkontrolujete práci filtru a mozek zároveň usilovně přemýšlí, co se vlastně děje, a co že jsme vlastně v poslední době zanedbali.

Kolik těch nových ryb jsem poslední měsíc do akvária pustil? Nepřekrmil jsem? Kdy jsem vlastně naposledy propral filtrační hmotu a odkalil dno? Neblíží se jaro? A co ta nová zářivka, nemůže to snad být od ní? Jak se chovají ryby, není v akváriu nějaká z nich uhynulá? A proč se vlastně zdržují u hladiny a „troubí“ jako o koncertě, dusí se, mají snad otravu? Těch otázek nám proběhne v první vteřině hlavou asi daleko více a je to pochopitelné. Situace si žádá rychlé řešení, ale pozor na ukvapené akce!

Prvním vodítkem a impulsem k počátečním opatřením nám může být zabarvení a hustota či neprůhlednost zákalu. Velmi povšechně mohu, když pominu zákal způsobený mechanickými nečistotami, zákaly rozdělit do dvou kategorií a to na zákal nazelenalý a na zákal šedavý. Oba v různém stupni neprůhlednosti. Zkušenější již asi ví, kam mířím. Zelená barva nám ve většině případů značí přítomnost jednobuněčných zelených řas a v tomto případě jejich nadměrný výskyt. Podle toho můžeme také zvolit následné řešení. Z již uvedených článků na těchto stránkách můžete čerpat mnohá řešení, ale v podstatě jde o základní údržbu akvária včetně proprání filtrační náplně a hlavně změnu režimu podávání potravy. Nejméně tři následné dny žádnou potravu rybám v akváriu nepodávat a potom opatrně a postupně dostávat akvárium do normálního režimu. Pozor a i zde platí nadále základní pravidlo akvaristiky – NEPŘEKRMOVAT!!!

Šedavý zákal je o něco problematičtější, ale také se s ním dá vypořádat. Šedá barva je známkou přítomnosti některé ze skupin nálevníků či jejich kombinací. Proč je tento zákal horší, než zákal zelenavý? Je to z toho důvodu, že nálevníci mohou být dosti agresivní a v mnoha případech i draví. Nejde tedy pouze o pasivní zákal, který ohrožuje ryby svým přemnožením, ale může být aktivně agresivní, což si žádá skutečně rychlou nápravu.
V tom lepším případě zjistíme, o co vlastně jde. Realita je ovšem taková, že téměř nikdo z akvaristů nedokáže původce tohoto zákalu určit a je to pochopitelné. Je k tomu zapotřebí dobré technické vybavení a hlavně též zkušenost a znalost a myslím, že až tak do hloubky se mnoho akvaristů nepouští a zvláště pak tam, kde máme doma jedno či dvě pokojová akvária. A mimochodem, tak jako tak by nám to téměř k ničemu nebylo.

I v tomto případě je potřeba vykonat základní údržbu akvária a hlavně filtru a dále nepodávat potravu. Pozor ale, budete-li v dobrém úmyslu chtít akváriu pomoci rychle a neustále měnit vodu za čerstvou, zákalu pouze prospějete! Po základní údržbě nechte filtr pracovat na maximální výkon a hlavně neměňte dále vodu. Již druhý den začne zákal ustupovat a po týdnu či deseti dnech bude ta tam. Po celou dobu nekrmte!
Zákaly vody nejsou pouze estetickou vadou v akváriu, jak se mnozí domnívají. Zákaly vody mohou velmi znatelně poškodit zdraví ryb, a proto si musíme dát dobrý pozor na jejich výskyt a hned v počátku jim zamezit.

A ještě něco k minulému článku

To, že někteří z nás mají to štěstí a vybudují si onu vysněnou místnost pro několik desítek či stovek akvárií, je samozřejmě jenom dobře už proto, že sny a přání bychom si alespoň částečně měli plnit. Ono totiž dodnes platí, že v líhni akvarista zapomene i na kocovinu… Co ale musel prožívat za muka náš čtenář, který mi napsal, že onou místností, kde si plnil své životní touhy, byla ta nejmenší místnost bytu, kam i samotný císař chodí pěšky. Malý byt, dvě děti a tak jediná možnost…
Ta touha je v mnohých z nás tak silná, že i taková místnost je dobrá. Znal jsem v minulosti několik takových akvaristů, kteří nemohli přenést přes srdce, že ostatní na schůzkách v klubu vypráví o svých „plantážích“ například v bývalém dětském pokoji a oni žádný takový volný nemají!
Ano, i v minulosti byla mnohá WC v domácnostech takto poctěna a dokonce si pamatuji na kolegu, který zaplnil i místo u stropu této komůrky, kam by člověk s větším chodidlem musel couvat, a když chtěl obhospodařit své miláčky, musel si z předsíně přinést štafle a to dělal minimálně dvakrát denně! Musím ale s úsměvem napsat, že takové řešení má i své výhody, například s vytápěním. Vzpomeňme ale, že mnohé z největších vynálezů lidstva nevznikaly také v komfortu s nejlepším vybavením !

Duše akvaristy je křehká nádoba, ale na pevném podkladu. Jsou i horší chvíle, které ten náš celoživotní úděl ztrpčují, ale téměř ze všech je východisko. Znám ale jeden moment, který není ve své podstatě řešitelný, a který doprovází každého akvaristu, i kdyby sebevíc nechtěl. Ta chvíle je paradoxně vrcholem a vlastně i výsledkem našeho chovatelského umu a mně tedy rozhodně vadí. Je to ten den, kdy balíme úspěchy našeho společného snažení s chovanými poklady do igelitových sáčků a odnášíme je do světa.

Co dá práce doslova vypiplat některé druhy ryb, co nervů nás to stojí a po několika málo týdnech celé to snažení sbalíme a nazdar! Je to děsivá představa, ale nedá se s tím nic kloudného dělat. Potěr a posléze již vzrostlé ryby by se nám v akváriích hromadily a hromadily a hroma… Co s tím? Pominu-li ekonomickou stránku, řešení neexistuje. Ryby snad nemnožit? Zachovávat pouze nepatrné množství potěru? Řešení vskutku neexistuje a musí se s ním dříve či později každý akvarista smířit. Ve výhodě jsou pochopitelně ti, kteří tento akt berou ponejvíce z hlediska ekonomického, ale to zdaleka všichni nejsme.

A tak na konec dnešního článku přeji všem odchovaným potomstvům, toulajícím se po takřka celém světě, ať se dostanou alespoň do dobrých chovatelských rukou a hlavně do krásného akvária s čistou a voňavou vodou!

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2011
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...