Opakování, matka moudrosti

28.08.2011 | Žádné komentáře

Před několika léty jsem se snažil upozornit na několik smyšlenin, které kolují nejen po internetu, ale které se bohužel šíří velkou rychlostí i akvaristickým prostředím, i když, jak jsem již upozornil, na nich není zbla pravdy. Tedy alespoň všeobecně ne. V tomto případě jde především o vodní rostliny a jejich prodej. Jsou všechny prodávané rostliny použitelné do akvária? Mohou se zasadit do akvária rostliny, které vyrostly na suchu a to třeba v květináči? V prodejnách se prodávají rostliny od firem, vypěstované bez toho, aby se zaplavily vodou a i tak vyrostly. Je to špatně? Je tomu již více než dvacet pět let, kdy jsem vysvětloval stále dokola v naší prodejně, že nezáleží na tom, zda se rostlina pěstuje v květináči či pod vodou akvária, ale na tom, zda jí to vyhovuje a je-li vůbec schopna tak či tak zasazena žít!

Jako první důležitou věc bych uvedl, že mnoho druhů rostlin vegetuje jak pod vodou, tak mimo ni a záleží pouze na nás, jak onu rostlinu použijeme a jak se vyznáme v nárocích na její pěstování. Další druhy pod vodou neporostou, ani kdybyste jim Ráj slibovali a všelijak jim „podkuřovali“. A dále jsou též rostliny, které jsou skutečně pouze a pouze submersní, tedy pouze pod vodou rostoucí. U těch je naopak nemožné je udržet v suchém prostředí, byť s vysokou vlhkostí. Všechny tyto rostliny zařazujeme do tří skupin. Jsou to rostliny emersní, submersní a terestrické. Submersní-potopené, emersní-částečně zaplavené (močály, mokřady), terestrické-suchozemské. I tyto skupiny mají mezi sebou výjimky a tak se můžete dohadovat neustále dokola, ale bez konkrétních údajů se prostě nedomluvíte.

Mnoho těchto článků a vyřčených soudů je založeno na praxi toho kterého akvaristy. Dobře ale víme, že prostředí v akváriích je velmi odlišné a asi byste těžko hledali dvě shodná. I z tohoto důvodu může dojít ke sporu. Je ale téměř stoprocentní, že znalost toho kterého druhu je nutná k tomu, aby došlo k úspěšnému pěstování v akváriu. V akvaristice jsou používány druhy rostlin, které, dá se říci, rostou téměř všude. Tedy rostliny nenáročné a mnozí akvaristé jim všeobecně říkají opovržlivě plevel, i když si to prostě nezaslouží. Mazaný akvarista praktik přesně ví co s nimi a ještě jejich bujný růst dokáže dobře využít. Na druhou stranu se můžu zmínit o rostlinách, které Vám udělají ze života peklo a ne a ne s nimi vyjít. Budete-li ji ale v akváriu mermomocí chtít přivést do kloudného stavu, nezbude Vám nic jiného, než se o ni začít zajímat a sehnat si potřebné informace o jejím zdárném pěstování… Jde to, ale nemá cenu hned po prvních neúspěších udělat striktní závěr a prohlašovat na všechny strany, že „to nelze“!

Pamatuji si na první neúspěchy v pěstování rostlin v akváriu a musím s jistotou napsat, že to byly v téměř sto procentech moje neznalosti, co určovaly nezdary v pěstování. Mnohdy postačí trpělivost a nemusí jít zrovna o složité chemické úpravy vody, jiné osvětlení podobně jako jeho délka a intenzita, teplota, pohyb vody, dostatek nebo nedostatek kyslíku, nedostatek či přebytek živin, dusíkaté látky ve vodě, nedostatek CO2 a ještě mnoho údajů, které ani nedokážeme pojmenovat, a které budeme používat za nějakých dobrých pár let v budoucnosti.

Vždy ale vzpomeňte na trpělivost a nespěchejte se závěry. U některých druhů rostlin trvá i více než půl roku, než se klimatizují a dokážou si vytvořit vhodnou formu. Některé druhy se v akváriu neprojeví za mnoho let a po přesazení do vedlejší nádrže se nebudete stačit divit. Mnohdy postačí maličkost, změna režimu v akváriu, výměna filtru či nový druh ryb, kterým si obohatíte obsádku a za nějaký čas se budete divit nad tím, že „z ničeho nic“ ta určitá rostlina přestala růst či naopak. A už vůbec si nedáte dohromady tu skutečnost, že jste cosi v akváriu před dvěma měsíci pozměnili. Jsme zkrátka oproti přírodním vztahům příliš uspěchaní a ruku na srdce, chceme začasto vše hrrr, jak by řekla moje bábi.

Rád bych se zde též zmínil o rostlinách pěstovaných pro trh v různých komerčních firmách pouze nad vodou, tedy emersně a potom nabízených ve specializovaných obchodech. Na toto téma existuje neskutečné množství článků a protichůdných informací. Z osobní zkušenosti mohu s jistotou napsat, že při správné volbě rostliny, do vhodného prostředí se zdárného růstu dočkáme, ale znovu upozorňuji na to, že naše čekání může být skutečně zdlouhavé.

Před časem jsem dostal od přítele akvaristy malý druh Echinodoru. Byl asi tak deset centimetrů vzrostlý a vypadal na první pohled jako E.quadricostatus. On ho měl v nádrži již několik let a ne a ne s ním pohnout. Onen akvarista čekal, že se začne spodními výhony množit a že mu zaroste spodní partie akvária. Echinodorus se ale ne a ne pohnout. Tak jsem ho nakonec dostal já jako dárek s tím, že budu mít snad větší štěstí. Za půl roku měřil na výšku tak padesát centimetrů a měl několik desítek listů. Vyklubal se z něj nakonec Echinodorus bleherae.

To je ale pouze jeden příklad z mé praxe a jistě si vzpomenete na podobné z praxe Vaší. Pokud ne, berte to jako dobrou zkušenost. Podobně se chovají rostliny, které si zakoupíte v obchodu, a které byly vypěstovány v emersi. Těm trvá začasto dlouhou dobu, než se klimatizují a přizpůsobí svoji formu novým podmínkám, ale znovu upozorňuji, zasadíte-li takovou rostlinu do prostředí, kde bude mít základní podmínky pro růst, jistě se ujme, ale může to trvat i mnoho měsíců. Je pravda, že potom se můžete divit jinému jevu a to naopak růstu nadměrně bujnému.

Další nerozum je kupovat do akvárií příliš vzrostlé rostliny. Je pravda, že si často zákazníci stěžují na nevzrostlé rostliny (pozor, nezaměňovat za rostliny poškozené hnilobou). Do akvária je dobré sázet rostliny zdravé z dobrého zdroje, přiměřené velikosti a hlavně s neshnilými kořeny. Zasadíte-li rostlinu již velkou s mohutnými listy, tak jako tak se bude přizpůsobovat novému prostředí a z base jí vyrostou jak nové kořeny, tak nové olistění. Ony krásné a původní listy postupně odehnijí. Zatížíte tím zbytečně prostředí v akváriu a vytvoříte atmosféru pro tvorbu dusíkatých látek ve vodě.

Nepodléhejte tedy zbytečným a nepravdivým radám, dejte na zkušenosti, a pokud ještě schází, pusťte se do hledání informací na důvěryhodných stránkách či v knihách. No a poslední možnost se tu nabízí již více než pět let. Nebojte se ozvat a napište či zavolejte, jsme Vám k dispozici v Článcích i v Poradně.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2011
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...