Vzkazy 14/2011

7.08.2011 | Žádné komentáře

O řasách v akváriu bylo již napsáno snad vše a stejně je to stále málo. Zaručené návody na jejich přebujelý růst sice neexistují, ale za léta praxe si již můžeme říci, že se s nimi dá vypořádat. Musím hned na začátku napsat, že slovo řasa je v mnoha případech zavádějící, ale široká akvaristická veřejnost tímto slovem pojmenovává téměř vše, co v akváriu nevypadá zrovna jako například známá rostlina se vzpřímenými listy. Dobrá tedy, budu se tvářit, že popis „toho“ co v akváriu zlobí Mirku, by mohl ukazovat na nějaký druh řasy.

Všeobecně se ale dá říci, že nevítané projevy růstu všeho, co v akváriu nechceme a co ani nevíme odkud se vzalo, jsou zaviněny naší neznalostí a nesprávným přístupem ke křehkému vodnímu světu v akváriu. Klasický příklad je zrovna paní Mirka, která si zařídila akvárium, prošla bolestivým začátkem několika prvních měsíců, a když se zdálo, že se situace v akváriu zklidnila, udeřila „řasa“! O zakládání akvária je na těchto stránkách napsáno již dost a stačí si zalistovat. Přesto se bych ale rád zmínil o tom, jak a kde se v akváriu řasy i jiné nežádoucí porosty berou a jak s nimi naložit.

Stane se, že po založení akvária se v něm zakrátko objeví šedavý zákal, tedy akvarijní rýmička, která je vlastně prvním problémem nové nádrže. To je způsobeno několika známými faktory a je bez problému možné se tomuto hned v počátku vyvarovat. Tento zákal je způsoben nesprávným zacházením s akváriem. Hned v počátku se do akvária vpouští více ryb, než je zpočátku zdrávo, přehání se množství podávané potravy a začasto se přeceňuje výkon filtru. Ano přeceňuje, protože jeho správná funkce se projeví až po nějakém čase. To přibližně trvá podle rybí obsádky a velikosti akvária tak od jednoho měsíce a více. Celý tento čas je nutné se k akváriu chovat velmi opatrně a s velkou citlivostí. Po přechodu akvária do druhé etapy je nutné sledovat vývoj biologického života a hlavně ustálit tu správnou denní dávku potravy.

Nějaký čas jsme s nově založeným akváriem i přes jeho počáteční problémy spokojeni a čeká nás další zkouška. Tou jsou právě různé druhy řas, rozsivek i jiných povlaků. Ty jsou ale též důsledkem našeho ne zcela správného přístupu a objeví se zpravidla v důsledku překrmení, nebo podávání přílišné, nebo nevhodné dávky či druhu hnojiv pro akvarijní rostliny. V oné druhé fázi, tedy kdy již filtr pracuje na plný výkon, se zdá, že nás již nemůže nic zlého potkat a akvárium nějakou tu dobu „nezlobí“. V tu chvíli si přestaneme dávat pozor a třeba i zvyšujeme po nějakou dobu krmné dávky.

Nic se pochopitelně neděje a ryby si jenom „mlaskají“. Jenže v nádrži se hromadí dusíkaté látky a též přebytky živin. Stačí potom již pouze ve správný čas neošetřit filtrační hmotu a je zle. Máme-li to štěstí a katastrofa hned nepostihne ryby, postupně se v akváriu začnou dít podezřelé změny. Pravda, pozorný a vnímavý začátečník si takových změn v akváriu všimne a dokáže vyhledat pomoc. Zameškáme-li ale tu správnou chvíli, řasy jsou na světě!

A kde se řasy berou? Jsou již dávno v akváriu. Tedy, jsou tam již od první chvíle a čekají. Všechny tyto přírodniny si do akvária přinesete snad se vším, co do něj vkládáte. Hlavně jsou to první rostliny, pochopitelně i živočichové a v mnoha případech i dekorace neošetřená správně teplotně či chemicky. No a kdo si nosí například potravu z přírody, je první na řadě! S přírodní potravou si přinesete do akvária mnohá překvapení, která na Vás mohou číhat pěknou dobu a čekat na svoji příležitost. Stačí pak jen chvíle nepozornosti či lajdáctví a nevítaný host se velmi znatelně projeví.

Co s tím? Je pravda, že drtivá většina těchto nevítaných návštěvníků našich akvárií je konkrétnímu akváriu neškodná a vadí spíše našemu estetickému cítění. Je ale možné se s nimi vypořádat a uvést akvárium do stavu podle našich představ. Možností je několik a je jenom na nás, jak se s tím vypořádat. Někdo je „od rány“ a zvolí okamžitou likvidaci a zařízení nové nádrže, někdo spekuluje a hledá nápravu, jak z toho ven. Musím napsat, že ta druhá možnost je výhodnější, i když podstatně zdlouhavější. Je výhodnější i z toho důvodu, že se podobné kalamity naučíme zvládat a postupným hledáním pravdy mnoho získáme. Pochopitelně, že ve větších chovech je okamžité řešení na místě, ale to je zcela jiná kapitola.

Další důležitá věc je ta, že přiměřený porost zelené řasy v akváriu je velmi vítaný a dobře doplňuje biologický systém v akváriu. Je tedy dobré umět citlivě regulovat biologický život v akváriu a naučit se ho vnímat. Jde opět o správnou funkci filtru, dávky potravy, osvětlení, množství ryb a rostlin vzhledem k velikosti nádrže a jde i o teplotu vody v akváriu. Budete-li řešit postupný ústup řas z Vašeho akvária, lze se s tímto vypořádat poměrně spolehlivým, ale delší dobu trvajícím procesem. Z výše uvedených skutečností je patrné, že bude nutné pravidelně a podle potřeby udržovat filtr a hlavně filtrační hmotu, zmírnit dávky podávané potravy a alespoň zpočátku začasto měnit část vody v akváriu za zcela čerstvou. Nejlépe je denní výměna deseti procent vody. Jde o minimalizování obsahu dusíkatých látek v akváriu. Výborným pomocníkem jsou rostliny a jejich správná funkce.

Mohu-li poradit, tak věnujte pozornost přednímu sklu a to jeho čistotě. Jde hlavně o estetický dojem. Ostatní stěny akvária zevnitř nečistěte. Nechte na nich mírný (slizký) potah. Jsou to mimo jiné velké a potřebné kolonie bakterií, které Vám též velmi s údržbou pomohou. Po jednom měsíci i dříve již můžete sledovat ústup řas a rozhodně se tato péče projeví i na zdárném růstu rostlin.

Jo a ještě něco, do vody nepřidávejte žádné chemické ani jiné přípravky v podobě hnojiva pro rostliny, nebo k likvidaci řas. Nejsem rozhodně proti dobré volbě některých vhodných přípravků, ale bez těch správných vědomostí se do tohoto dobrodružství rozhodně nepouštějte.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2011
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...