Vzkazy 13/2011

31.07.2011 | Žádné komentáře

Není to opravdu snadné! Tato první a strohá věta by snad mohla být odpovědí na dopis panu Václavovi. Ten v dopise popsal krušnou příhodu s rybami od „chovatele“, které nakoupil na burze. Panu Václavovi již nejde přímo o tuto nedobrou zkušenost, ale jeho téměř rozčilený tón popisuje nelehkou cestu akvaristy začátečníka, který hledá základní informace a tu správnou cestu. Při hledání objevil též naše stránky a při jejich podrobném studiu pochopitelně narazil i na nejrůznější rady a doporučení. A jsme u jadérka věci. Pan Václav se mě ptá, jak pozná, coby začínající akvarista, toho správného člověka například na burze, nebo v obchodě, který mu popravdě odpoví? Jak pozná článek na internetu, který není z oblasti fikce, ale od opravdu znalého akvaristy? Reaguje tak na moje doporučení, která začasto uvádím v článcích.

Dovolte mi jeden příklad z historie akvaristiky. Stalo se to v době, kdy se nové druhy akvarijních ryb do akvárií našich akvaristů dostávaly velmi složitě a tehdejší režim bral dovoz akvarijních rybiček jako hrubý zločin a přestupek proti socialistickému zřízení. Všichni, kdo jsme tehdy jako šílení holdovali této droze, tedy akvaristice, jsme se pochopitelně snažili si nějakou tu novou čudlu do akvária obstarat. Jezdili jsme v té době do tehdejší NDR, kde se sem tam nějaké ty importy přece jenom uskutečnily, a pašovali jsme vždy několik jedinců v nejrůznějších nádobách a za nejnemožnějších situací jsme páchali těžké zločiny proti lidstvu a socialismu, to když jsme vezli přes hranice například v termosce od kávy pět či šest rybiček.

Nevozili jsme všeobecně více ryb, než bylo nejnutnější z hlediska chovu i z toho důvodu, že tyto importované ryby byly povšechně velmi drahé. Již jsem v článcích popisoval i příklady, které vedly k těžkým zdravotním problémům při přechodu hranic z důvodu psychické zátěže při hraniční kontrole. Z vyprávění mnoha kolegů bylo patrné, že nejednou odcestovaly chudery rybičky kanálem zpět do vodních toků. To když celníci ukryté ryby v autě objevili a rovnou je před zraky trpících akvaristů vylili do kanálu. No zkrátka, i akvaristika byla tehdy konspirační činností a běda, kdo by si chtěl do akvária nějakou tu čudlu přes hranice dovézt a byl při tom odhalen.

Není tedy divu, že jsme se všichni snažili a chovali tyto ryby jako v bavlnce a když se objevila zpráva o rozmnožení takového nového druhu u nás v akváriích, byla to doslova bomba. A tak se mnozí akvaristé stávali známí a proslulí svým chovatelským kumštem a byli pochopitelně všeobecně uznáváni. Po uznání ale touží snad každý a tedy i ti, kteří ho v životě z nejrůznějších důvodů moc neužijí. A tak se jednoho dne objevil v tehdy jediném akvaristickém časopise článek o rozmnožení vzácného druhu akvarijních ryb, které doposud chovalo velmi málo akvaristů a to též z výše uvedených důvodů. Výtěr byl popsán velmi erudovaně a nechyběl ani popis projevu chovných ryb při tření. Zkrátka, zase jednou úspěch československé akvaristiky, znělo po schůzkách a v klubech. Ale ouha! Když se zájemci logicky hlásili o možnost nákupu odchovu, nebo alespoň o návštěvu u chovatele, stále to z mnoha důvodů nešlo a nešlo. Mnoho akvaristů, těch šťastlivců, kteří tyto ryby chovali, se snažilo podle návodu v článku připravit prostředí k zdárné reprodukci, ale marně.

Až přišel den „D“ a odchov těchto ryb se skutečně zdařil. To bylo ale překvapení, když výtěr probíhal zcela jinak, než popisoval původní článek a hlavně, při zcela jiných hodnotách vody. No a prasklo to! Prasklo to a akvarista, který si užil nějaký ten čas úcty i uznání se propadl do dějin a ztratil se v labyrintu, z kterého se již těžko vrací zpět do síně slávy.

To je jeden z klasických příkladů falešného informování na veřejném fóru. Od té doby jsem zažil a dodnes zažívám velmi časté zklamání z uváděných článků a všemožných rad snad ve všech médiích a zvláště pak na internetových stránkách. Problém je ten, že autoři těchto rad a článků jsou vesměs anonymní. V několika případech jsem zaznamenal i rady vedoucí rovnou do pekel. Chudáci ryby!

A jsme opět na začátku. Jak tedy poznat v tom spletitém a nejen internetovém labyrintu, který z článků, či která rada je vlastně upotřebitelná a hlavně neškodná? Opravdu těžko, i když jsou přece jenom ukazatele, které bychom měli brát v úvahu. Stačí se porozhlédnout a nebude ani těžké rozpoznat, že drtivá většina příspěvků, mimochodem, na jakákoliv témata na internetu, jsou opatřena vymyšleným podpisem, nebo jsou zcela anonymní. Autor z nějakého důvodu zakrývá svoji identitu. Je tedy nutné vždy pátrat po článcích a příspěvcích opatřených celým jménem a ještě lépe, přímým kontaktem na autora. V tom případě je též možné na jeho článek reagovat či se přímo zeptat na vysvětlení.

Musím ještě dodat důležitou věc v souvislosti s nejrůznějšími radami či doporučeními udílenými na dálku. Ne vždy je postup, fungující například v našem akváriu, shodný s řešením podobného problému u kolegy v jiném akváriu. Toto je zcela běžné a pozor tedy na jednoznačná řešení! Roli hrají mnohé aspekty a ve dvou nezávislých akváriích se mohou velmi lišit. Důležité je umístění akvária v bytě, teplota vody a hlavně též její hodnoty, osvětlení, velikost akvária, obsádka akvária a množství rostlin, filtrace a to typ i kapacita a tak dále. U filtrace je též důležité vzít v úvahu její momentální vydatnost v souvislosti s pravidelnou údržbou. Těch aspektů je opravdu mnoho a jednoznačné rady povětšinou nefungují.

Jistě jste si již všimli, jak se odpovědi v našich rubrikách zdají na první pohled zdlouhavé a pro zkušenější mnohdy zbytečně podrobné, ale jak v Poradně, tak i v Článcích se snažíme postihnout odpovědi na konkrétní dotazy všeobecně i pro začínající akvaristy. Vlastně hlavně pro ně a tak je opravdu nutné jim věnovat maximální pozornost. Je tedy asi normální, že informace, a to nejen z akvaristiky, čerpáme všichni na základě svých zkušeností a u ostřílenějších i dlouhodobé praxe. Neberte tedy každé doporučení jako bernou minci! Porovnávejte, ptejte se a najděte si časem svoji stránku, na které budete moci čerpat potřebné informace a hlavně stále ve větším množství.

Na těchto stránkách jsme Vám k dispozici a po nějakém čase můžete porovnat či sámi zhodnotit, zda námi předané informace jsou dostatečně hodnotné a zda Vám pomohly zdokonalit si náhled na akvaristickou problematiku. Články a odpovědi na dotazy, které čtete na stránkách Dajany, nejsou zdaleka jediná aktivita z naší strany a odpovědí na dopisy je daleko více, ale všechny se do rubrik nevejdou. Nebojte se tedy obrátit na naše stránky s dotazy všeho druhu, bude-li to možné, uděláme vše pro to, abychom pomohli.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2011
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...