Vzkazy 11/2011

19.06.2011 | Žádné komentáře

Pro začátek jedno upozornění na každoroční a stále se opakující trable s dovezenými suvenýry od moře. Doba dovolených je téměř v plném proudu a tak POZOR! Veškeré mušličky, kameny či jiné předměty, jako například vápenné schránky nejrůznějších mořských živočichů do sladkovodního akvária rozhodně nepatří!!! Důvod najdete snadno v minulých článcích, ale v principu jde o to, že tyto předměty dokážou zásadně a velmi rychle ve sladkovodním akváriu změnit chemickou hodnotu vody na nepřijatelnou a to hlavně pro sladkovodní živočichy pocházející z měkkých vod.

Vzduchovat či ne?

Tak a jsme opět u zásadní otázky, která je a mnohokrát již byla a jistě i bude diskutována. Vzduchování je pro akvaristiku velmi důležité. Tato věta ale téměř nic konkrétního neříká. Jak tedy porozumět? Jde hlavně o pohyb vody a obohacování jí kyslíkem. Budete-li se bavit s někým, kdo odchovává velký počet ryb a jeho akvária jsou téměř bez dekorace, zato však plná ryb, řekne Vám bez otálení… „Jasně že vzduchovat!“ Jinak to ale bude s akvaristou, specialistou na okrasné nádrže a hlavně na rostliny v nich. Ten bude s odpovědí již opatrnější a jistě upozorní na to, že příliš vzduchování v takových akváriích je spíše na škodu.

Vzduch do akvárií dodáváme hlavně tedy z důvodu prokysličení vody. Kyslíku je v atmosférickém vzduchu něco přes dvacet procent, tedy poměrně dost na to, aby stačil v akváriu prostřednictvím vzduchování pokrýt potřebu všech živočichů a dokonce, aby ho bylo v běžném provozu i něco navíc. Ryby snášejí takový přebytek kyslíku velmi dobře, naopak bych řekl, že si v takové vodě přímo libují. Je nutné si ale uvědomit, že akvária s rostlinami, které také za světla produkují kyslík, již na tom tak dobře nejsou. Je-li něčeho nadměrné množství, téměř vždy je to na úkor něčeho jiného. V tomto případě jde o kysličník uhličitý, přesněji oxid uhličitý, který má s nadměrným množstvím kyslíku ve vodě jisté problémy a to takové, že se ho v konečném stadiu nedostává. Lze prostě napsat, že bouřlivý pohyb vody a tím pádem i nadměrné množství kyslíku vytěsňuje z akvarijní vody kysličník uhličitý, který ale potřebují ke svému zdárnému růstu rostliny jako „stavební kámen“.

Kolik vlastně potřebujeme kyslíku v akvarijní vodě? To je otázka? Je pravda, že tento problém je na okraji zájmu a téměř nikdo se jím nezabývá, i když by výsledky a dopady na chov byly opravdu zajímavé. Je to také tím, že oxymetry, tedy přístroje na měření obsahu kyslíku, jsou poměrně drahé a jen tak někdo si je nepořídí, nehledě na to, že pro běžný provoz akvária je toto zařízení vskutku zbytečné. Jinak je tomu pochopitelně u hospodářských chovů ryb, zvláště pak u pstruhů, kteří jsou na obsah kyslíku ve vodě velmi citliví. Tam se doporučuje hladina kyslíku ve vodě v hodnotě kolem šesti až deseti mg na jeden litr vody, což je slušný obsah v proudící vodě.

Ještě bych rád upozornil, že samotné vzduchování, tedy vhánění vzduchu do akvária kompresorkem pomocí vzduchovacího kamene je sice velmi účinné, ale skutečně zbytečné a v běžném domácím akváriu plní pouze funkci estetickou. Při dobře fungujícím filtru je obsah kyslíku ve vodě dostatečný a vzduchovací kamínek tedy nadbytečný a vezmeme-li do úvahy výše uvedená fakta, je jasné, že vzduchování se používá vlastně pouze v akváriích s větším množstvím potěru.

Oteplilo se oteplilo a co se to děje v zahradním rybníčku?

Paní Vlasto, žádný problém!!! Nebojte, Vaše ryby se nepomátly, ani nejsou nijak nemocné, jde o to, že přišlo jaro a tím pádem i přirozená touha téměř všech živočichů, přivést na svět potomky. Přesně vím, o čem píšete, a když jsem tuto aktivitu viděl kdysi poprvé, také jsem byl překvapen. Oni si karásci dokážou pěkně prohnat své partnerky a z pohledu nezkušeného chovatele to může vypadat jako šílená aktivita. Takže nebojte, jde zcela jistě o přirozenou třecí aktivitu. Jen nebuďte překvapená, až na podzim budete počítat ryby při zimování, bude jich zřejmě více. Ale to je ten lepší případ. Je sice pravda, že převážnou většinu potěru, ale i jiker karásci i jiní živočichové pozřou, ale ti nejšikovnější, jak už to tak v přírodě bývá, ti přečkají a za nedlouho povyrostou do takové podoby a velikosti, kdy budou v bezpečí i před většími obyvateli rybníčku.

Ronící akvárium a jeho oprava

Václav má problém a rád by ho vyřešil jednoduše. Ronící stodvacetilitrové akvárium již několik týdnů utírá a utírá a rozhodl se tento oříšek vyřešit jednou provždy. Již jednou se o to pokusil, ale oprava nevyšla, tedy spíše nebyla nic platná. Domnělou netěsnost se snažil vyřešit tím, že bez jakýchkoliv vnitřních úprav, potřel z vnější strany akvárium silikonovým lepidlem. Po dvou dnech se situace opakovala. Opět několik kapek na skle. Otvor se nezvětšuje, ale ucpat se nedá!

Tuto situaci záměrně popisuji, protože si myslím, že se může stát každému a řešení se nedá podceňovat. Tedy chcete-li mít jistotu, že se neprobudíte jednoho dne do vytopeného pokoje. Řešení není sice z nejjednodušších, ale je to řešení správné a za mnoho desítek let již několikrát ověřené. Tedy, rozhodně nedoporučuji ronící akvárium opravovat pouze provizorně a hlavně, jen tak vymáznout místo kde akvárium roní, je špatně!!!

Proč vlastně slepené akvárium roní, když mnoho let bylo v pořádku? Odpověď je snadná a logická. V drtivé většině případů je to z toho důvodu, že lepidlo prorostou řasy. Vytvoří se velmi jemné kapilárky, které se časem postupně zvětšují, až dojde k průsaku vody. To se děje tlakem, který voda přirozeně v akváriu vytváří. Tyto kapiláry jsou znamením, že akvárium je již narušeno na více místech a toto je zkrátka to první. Budete-li opravovat tzv. po kouskách, může se jednoho dne stát, že tlak, který je v akváriu slep nevydrží a celá stěna se odlepí naráz. Následky jsou myslím zcela jasné.
Řešení je tedy jediné, i když o malinko pracnější. Akvárium je nutné vypustit, všechny obyvatele umístit provizorně kde se dá a potom opatrně žiletkou či tenkou strunou akvárium rozřezat. Velmi důsledně očistit slepená místa a znovu akvárium slepit. To má svá pravidla a najdete je na těchto stránkách pod heslem, které vypíšete do vyhledavače nad články. V tomto případě stačí napsat například heslo „lepení akvária“.

A nakonec jedno upozornění, toto doporučení vezměte s plnou vážností a věřte, že je lepší si dát trochu té práce s přelepením akvária, než následně likvidovat škodu ve vytopeném bytě! A věřte tomu, že to píše člověk, který si to prožil za svou praxi již několikrát .

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2011
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...