Zdravím všechny mokré kamarády a dnes jednu pro ty nejmenší z archivu

12.06.2011 | Žádné komentáře

Duch rybičky Máši – pohádka pro potěr na dobrou noc
Stalo se to dávno, kdy se jeden ještě mladý akvarista učil poznávat všechny taje a záhady akvaristiky. Od rána do večera se pachtil u rybníka a kolem akvárií, aby obstaral svým rybičkám dost kvalitní bašty a objevoval s otevřenou pusou každou chvíli mnoho nových tajemství z rybího života.
V tu dobu mu ale též došlo, že akvaristika není pouze a jen pachtění kolem akvárií s rybami. Že nejde pouze o to, aby zajistil svým rybím kamarádům v akváriu to nejlepší. To se nakonec rozumí samo sebou, ale ve své duši objevil ještě něco, co mu začínalo dávat jiný pohled na akvárium s rybami. Jeho klubající se dušička si začala mnohého všímat. Sama zatím ještě mladinká se začala radit s rozumem a pomalu si uvědomovat, co to vlastně je ten život v akváriu. A tak se jednoho dne stalo, že objevil někde uvnitř sebe úplně jiný pocit než doposud.

Zrovna v tu dobu se ale, milé děti, stalo něco, co ještě více prohloubilo jeho vztah ke krásným rybičkám a k akvaristice. Bylo to uskutečnění jeho velkého snu a to rozmnožení vzácného druhu nových ryb v jeho akváriu. Povedlo se a od té doby se ten akvarista považoval za opravdového akvaristu a zároveň se začal více učit.
Tatínek a maminka se v akváriu vzorně o své děti starali a tak si je pojmenoval. Po nějakém čase všechna miminka zdárně dorostla a hejno naplnilo celé akvárium. Už nebylo pomalu ani poznat, kdo jsou rodiče a kdo děti. Tehdy akvarista oddělil rodiče od svých dětí a zařídil pro ně krásnou, ale menší nádrž. Ještě ten večer se ale stalo veliké neštěstí. Svou roztržitostí zavinil, že škvírou u krycího skla v noci vyskočil sameček z akvária na zem, odkud již nebylo návratu.

Když chovatel ráno k akváriu přišel, ani nechtěl uvěřit, co se to vlastně stalo. Vyčítal si dlouho svoji neopatrnost a slíbil si, že samičku z toho páru bude chovat až do konce jejich dnů jako v bavlnce. Nechal ji v akváriu a přidal k ní několik mladých z jejího rodu. Po krátké době se ale velikost všech ryb vyrovnala a tak je přidal k hejnu již dospělých ryb. Vyrobil pro ně nové, veliké akvárium a vpustil celé hejno tam.
Krása proplouvajících ryb byla úžasná a on dokázal celé hodiny jejich projev pozorovat. Vždy ale poznal mezi mnoha rybami tu jednu, jejich mámu. Byla to, v tu dobu již dokonce menší než její děti, krásná ryba, která měla jednu zvláštnost. Na hřbetní ploutvičce, jo jo, zrovna tam děti, měla krásnou a pravidelnou červenou skvrnku a tím se od ostatních ryb v akváriu odlišovala. Akvarista jí dal dokonce jméno, pojmenoval ji Máša.

Jak šel ale čas, většina ryb z hejna se stěhovala k jiným akvaristům a v akváriu zbyla z toho nádherného hejna jenom malá část. Zbyla tam ale i ona krásná samička. Tu by nikdy nikomu nedal ani neprodal. Ta byla jenom jeho. Mnohdy se mu dokonce zdálo, že se na něj skrz sklo akvária dívá a bedlivě ho pozoruje. Měl ji rád i pro její hbitost a projevy statečnosti v potyčkách mezi ostatními obyvateli akvária.
Přišel ale den, kdy bylo třeba zbylé hejno přelovit do malého akvária a velké akvárium vyčistit a připravit pro další rybí hejno. Tentokrát pro nový potěr od jiného rybího druhu. Akvárium tedy odstrojil. Dekoraci, rostliny, štěrk a vůbec všechna příslušenství odpojil a vodu nechal večer hadičkou pomalu odtékat do odpadu. Protože bylo ale akvárium opravdu objemné, trvalo to hodně dlouho a tak si akvarista řekl, že nechá přes noc vodu odtéct, a až ráno upraví nádrž pro ostatní ryby.

Ač jindy neměl nijaké problémy s usínáním, tu noc ne a ne zabrat. Převaloval se v posteli jako žok na povale, a když nakonec tvrdě usnul, probudil ho ze spaní zlý sen. Stále přemítal, co že se to s ním děje? Když znovu usnul, bylo již dlouho po půlnoci. Jeho spánek byl ale doprovázen špatnými sny. Byly to jakési útržky z rybího života. Hned viděl zoufale se zmítajícího samečka na podlaze před akváriem, hned zase nešťastnou samičku, která na to hleděla z akvária. Viděl ale ještě něco. Ve snu spatřil naléhavý pohled Máši, krásné samičky, která ho, přitisknutá na přední sklo akvária, zoufale přivolávala.

Ten pohled byl stále více a více naléhavý. Až se konečně s prudkým trhnutím znovu probudil. Na budíku vedle postele byly tři hodiny a propocený chovatel se musel posadit. V nočním tichu slyšel pomalu odtékat vodu z akvária a něco ho k němu stále více lákalo. Nakonec mu to přece jen nedalo, vstal a šel se podívat. Pohled na téměř prázdné akvárium ho ale zděsil. Již ve zbytku vody se v rohu zoufale plácala Máša a on spatřil v jejích očích ten zoufale naléhavý pohled. Já hlupák ji tam zapomněl!
Hned vše napravil. Mášu přendal k ostatním rybám a posadil se k rozsvícené kontrolní lampě. Nechtěl věřit tomu, co se mu stále více vkrádalo na rozum, co mu to v hlavě klíčilo jako kouzelná fazole z pohádky. To přece není možné, kdyby se mi ty sny nezdály, kdybych nespatřil ty naléhavé oči Máši, kdybych neměl ten pocit… Co mě nakonec přinutilo vstát a jít se na akvárium podívat?

Šel spát až k ránu, ale usnul hned. Jeho spánek byl klidný a spal až do oběda. Když vstal, odebral se hned zkontrolovat akvárium, kam v noci přelovil Mášu. Ta se vesele proháněla v hejnu ostatních ryb. Chovatel si sedl na bobek k akváriu a dal hlavu až těsně ke sklu. Jen to ho dělilo od zázračného světa plného tajemství. V zamyšlení se poddal své fantazii. Tu se v jeho zorném poli náhle objevila Máša. Měla radostný výraz, ale akvaristovi se zdálo, že v jejím pohledu vidí něco…, no něco asi jako když mamka vyčítá pohledem cosi svému synkovi.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2011
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...