Podléhá akvaristika módnosti?

14.05.2011 | Žádné komentáře

Na tuto otázku je snadná odpověď a věřte, podobných etap v oblíbenosti určitých druhů ryb či jiných vodních živočichů v historii akvaristiky bylo mnoho. A nejde pouze o živočichy, ale zároveň o vybavení akvárií ať po stránce dekorativní tak i funkční. Pamatuji na éru afrických cichlid, různých druhů sumců, teter, živorodek a tak bych mohl jmenovat dále. Dokonce si vzpomínám na dobu, kdy téměř žádné akvárium v domácnosti se neobešlo bez tzv. půdního či chcete-li deskového filtru. Je pravda, že výrobky tohoto a podobných typů akvarijní techniky se vzácně vozily profesionálně zpracované a vyráběné ze západu a tady u nás jsme je dlouhou dobu podomácku kopírovali a dokonce i různě zdokonalovali. Došlo to tak daleko, že se začaly dokonce i u nás průmyslově vyrábět.

Bylo to v době, kdy končila sedmdesátá léta minulého století a akvaristika u nás se dostávala do etapy významného ekonomického rozvoje. Tehdy byly ještě prodejny s akvarijními rybami a chovatelskými potřebami všeobecně ve velmi malém počtu a ve srovnání s dnešní dobou se nedalo mluvit o významném trhu. Přesto se tou dobou již akvarijní ryby odchované našimi chovateli vyvážely na západ a tak se přece jen obchodní výměnou za akvarijní ryby, sice ojediněle, ale přece, na pultech tehdy ještě nejvýznamnějšího podniku zabývajícího se chovatelskou činností Zverimexu, objevila některá technická vybavení do našich akvárií. Tuto výsadu měly především některé prodejny specializující se na akvarijní ryby. V tu dobu se ale ještě na našem trhu objevovaly ryby téměř výhradně z tuzemských odchovů.

Importovaných ryb, a to hlavně nových druhů, bylo na tuzemském trhu jako šafránu a tak se k novým druhům dostávali chovatelé převážně amatérským pašováním z NDR (socialistické Německo) a výjimečně i importem pro vyvolené. Tuto výsadu měli ti chovatelé, kteří odchovávali akvarijní ryby pro export a v určitém množství si mohli objednat za nemalé finanční částky i některé, Zverimexem dovážené novinky.

Přesto se ale našim „borcům“ podařilo v mnoha případech importované, nové druhy rozmnožit a ty se postupně dostávaly i do akvárií široké veřejnosti prostřednictvím prodejen, nebo velmi rozšířených chovatelských burz. Těchto nových druhů ryb bylo poměrně málo oproti běžně odchovávaným, ale přece… Je pravda, že šťastlivci, kteří se dokázali vypořádat s obtížností chovu a posléze i odchovu doposud neznámých novinek se významně podíleli na jejich rozšíření, ale z pochopitelných důvodů se prodávaly za ceny, které byly výrazně odlišné od cen běžně nabízených ryb. Jazykem dnešní doby by se dalo napsat, že byly ekonomicky značně náročnější.

I přes všechna tato úskalí se mnohé druhy ryb dostaly poměrně brzy do povědomí veřejnosti. Vzpomínám namátkou na africké cichlidy z jezera Tanganika a to Tropheus duboisi, jejíž potěr byl neodolatelný svým výrazným zabarvením. Světle žluté tečkování na tmavém podkladu chytlo mnohé za chovatelské srdce a tak se tyto ryby začaly chovat v poměrně velkých početních objemech. Vznikaly líhně specializované téměř výhradně na tyto druhy ryb a těšily se velké pozornosti všech obchodníků i jednotlivých zájemců. Nebylo výjimkou, že se na burzách objevovali „chovatelé“, kteří tyto ryby nabízeli, ale nikdo nikdy u nich neviděl akvárium s chovnými rybami. Zkrátka, obchodní duch se projevoval i v této oblasti. Abych ale nebyl příliš konkrétní, podobných obchodních transakcí se v té době provádělo mnoho a překupníků přibývalo. To ale není předmětem tohoto článku.

Již v té době jsem se do hloubky zabýval akvaristikou i z hlediska obchodu a mnou odchované ryby se objevovaly v akváriích prodejen i na pultech burz. Vnímal jsem velmi rozmanitý pohyb mnoha druhů ryb a zvláště některých. Snažil jsem se odhadnout z jakých důvodů a co vlastně ovlivňuje oblíbenost některých druhů ryb. Co probouzí zájem pro chov u těch kterých druhů ryb i přesto, že třeba ani nevynikají barevností či tvarem těla? Proč se u některých chovatelů nacházejí převážně takové druhy ryb a ne jiné? Na první pohled by se dalo usuzovat, že toto ovlivňuje hlavně ekonomická stránka věci a většina chovatelů se vrhá na prodejní a finančně zajímavé druhy ryb. Jasně, tato stránka pohledu a úvah je také důležitá, ale zdaleka ne jediná.

Znám chovatele, kteří celý svůj život věnují druhům ryb, které nemají na to, aby z nich kdokoliv zbohatl či ekonomicky extrémně profitoval. Mohu jmenovat poměrně širokou a hlavně profesionálně velmi erudovanou skupinu halančíkářů. A nejen ti, velmi dobře „postiženi“ jsou i chovatelé velkých druhů cichlid z Jižní Ameriky, některých druhů sumců a tak bychom jistě našli i další skupiny. Ale jasně, to jsou chovatelé a ti jak je všeobecně známo, jsou závislí na svém egu a hlavně povahových rysech. Co ale ovlivňuje zájem široké veřejnosti? Mohl bych napsat, že snad nejprodávanější druhy ryb jsou neonky, skaláry, Ancistrusi a mnohé jiné, ale prodávají se i jiné druhy ryb a to v nemalém množství.

V době, o které jsem výše psal, se v akváriích běžně chovalo několik málo druhů sumců a tím výběr končil. Na konci sedmdesátých let jsem zaznamenal například nebývalý zájem o sumce Hoplosternum thoracatum, tedy pancéřníčka kropenatého. Z konkrétních údajů a z vlastní zkušenosti vím, že těchto ryb se v tu dobu prodalo ohromné množství a netroufám si uvést číslo v celostátním měřítku. Mohu ale uvést smělý odhad, vycházející z vlastních zkušeností z té doby z Prahy, protože jsem se pohyboval na mnoha akcích, v klubech, burzách i v těch několika pražských prodejnách. Již v tu dobu se v Praze měsíčně mohlo prodat na dvacet tisíc ryb tohoto jednoho druhu. Někomu se to může zdát mnoho, někdo řekne, že by přidal, ale přesná čísla neexistují a existovat ani nemohou. A opět, byly to ryby z těch vyvolených, z těch druhů, které se zčistajasna dostaly do povědomí akvaristů a byly tehdy snad v každé domácnosti.

Některé druhy ryb zkrátka podléhají módním trendům a jsou v té chvíli něčím, co určuje směr akvaristiky, protože mají pochopitelně i svoje nároky a tím pádem nároky i na vybavení akvária. Proč se v jednu dobu objevovala v domácnostech vysoká akvária? Jasně, skaláry! Ano, období skalár v akváriích probudilo trend vysokých, i když mnohdy velmi nesmyslných tvarů akvárií. Kdosi kdesi napsal, že skaláry „musí“ mít vysoké akvárium a dokonce jsem četl i absurdní článek, kdy autor poznamenal, že jinak nedojde k jejich rozmnožení. Celé to bylo špatně! Nesmyslně vysoká akvária jsou velmi špatně udržovatelná a hlavně, málokomu se podaří vytvořit v nich potřebné a fungující prostředí.

Přesto existují některé druhy ryb, které nepodléhají trendům a módním vlivům a přesto jsou tzv. neustále v zájmu veřejnosti i specialistů akvaristů. Tyto druhy ryb jsou buď potřebné pro provoz akvária (Ancistrusi…), nebo svým projevem a zdánlivou nenáročností velmi vhodné do běžných domácích akvárií (neonky…). Jistě, že se objevují nové a nové druhy ryb, ale jsou čím dále tím méně dostupné finančně, nebo z důvodu ochrany jejich přírodního výskytu či z důvodu složité reprodukce. Je velmi dobře, že se lidé snaží ovlivňovat drancování přírodních lokalit oblíbených druhů zvířat všeho druhu, ale akvaristika je v dnešní době již na takové úrovni, že si poradí s reprodukcí téměř všech druhů ryb i v akváriích a tak nemusíme zoufat.

Bude-li se akvaristika nejen u nás, ale i v celém světě ubírat cestou vědění a správného přístupu k alternativním chovům, množství druhů chovaných ryb se nezmění a myslím, že i trendy módnosti se budou vracet tak, jako se vrací snad ve všech oborech lidské činnosti.

Foto: kořen čajovníku v akváriu

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2011
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...