Vzkazy 2011/8

8.05.2011 | Žádné komentáře

Mrazy a tím pádem i náhlé ochlazení vody ve venkovních nádržích může narušit imunitní systém ryb. V rybníčcích, kde je dostatek vody a hlavně dostačující hloubka se krátkodobé, byť intenzivní ochlazení neprojeví v takové razanci, jako v mělkých a menších bazénech. Málokdo si může dovolit náhle ochlazenou vodu dohřívat a tak se pouze čeká na chvíli, kdy mrazy povolí a voda se přestane dále ochlazovat. Konkrétně v letošním roce trvalo ochlazení v tuto roční dobu déle než jiné roky a hlavně, bylo nečekaně mrazivé. Málokomu se potom chce vypouštět vodu z rybníčku a odlovit ryby zpět do zimoviště. Co s tím?

Řešení není mnoho, ale je tu možnost, která není až tak časově náročná a přitom ekonomicky velmi schůdná. Postačí zakoupit izolačně vhodnou tkaninu či plachtu z plastu, která umí nějaký ten čas udržet alespoň přijatelnou teplotu v zahradní nádrži. Plachtu stačí umístit několik centimetrů nad hladinu a vypnout do břehů. Krom dohřátí vody elektřinou nám mnoho dalších možností nezbývá a tak je tato, už na první pohled jednoduchá možnost velmi vhodná. Ještě bych rád upozornil, že krátký pokles teploty bez újmy přežijí ty druhy ryb, které jsou určeny pro celoroční umístění v rybníčcích. Problém mohou mít ryby, které si mnozí z nás do bazénů vysazují pouze na letní období. Jsou to zvláště některé druhy vyšlechtěných závojnatek.

V tomto mrazivém období též nekrmíme a rozhodně vynecháme jakékoliv pokusy o aplikaci barviv či léčiv. Pokud to opravdu není akutní, zásadně „nevytloukáme klín klínem“ a rozhodně neudělejte tu neuváženost a nepřidávejte jen tak z důvodu prevence do rybníčku žádný prostředek proti plísni či bakterii. Je to nesmysl a podobné rady, i když jsem jich několik vyslechl a v různých článcích našel, jsou bezpředmětné a dokonce mohou velmi závažně narušit biologický chod rybníčku a tím pádem i zdraví ryb v něm. Když už se objeví v rybníčku ryba s plísní či napadená jinou infekcí, odlovíme ji a léčíme v karanténní nádrži! Aplikace léčiv do rybníčku se používá pouze ve výjimečných případech, a to když je infikovaná, nebo jinak ohrožená celá rybí obsádka.

K tomuto bych ještě rád poznamenal, že prevence v akvaristice a v nádržích s vodou vůbec, spočívá spíše v odpovědné a pravidelné starostlivosti o vodní prostředí, než v podávání všemožných chemických přípravků. Je nutné si uvědomit, že zaléčením jakýmkoliv přípravkem neovlivňujeme pouze živočicha, kterého chceme léčit, ale celé prostředí v nádrži, tedy i celý biologický systém! A to je též velmi podstatný a důležitý rozdíl mezi akváriem a teráriem. Vodní živočichové jsou bezprostředně závislí na prostředí, ve kterém žijí, a tím je voda.

Budeme-li toto prostředí neustále rušit a měnit jeho povahu chemikáliemi a jinými vnějšími podněty, rozhodně tím nepřispějeme ke zdraví živočichů, ale ani rostlin v něm. Ne nadarmo se všichni akvaristé snaží vytvořit svým rybám prostředí vyvážené a stabilní a to nejen po stránce fyzikální, ale hlavně po stránce chemické a biologické. A nakonec ještě jednu radu, i když se zdá na prvním pohled jasná a zbytečná. V žádném případě neaplikujte do nádrží s živými rybami chemické přípravky určené do bazénů na koupání lidí!!! Zvláště pak prostředky pro potlačení růstu řas!

Artemie stále dokola

Aleši, stačí si napsat do vyhledávače slůvko Artemie a hned se Vám objeví mnoho článků s touto tématikou. Přece jen se ale zmíním o tom, co Vás trápí. Vše děláte podle popisu dobře a není na tom nic divného, protože líhnutí Artemie je opravdu snadné a zvládne ho i začátečník. Zakopaný pes bude zřejmě ve vajíčkách tohoto korýška. Zkrátka, koupil jste zřejmě stará, nebo již dávno mrtvá vajíčka. Vajíčka Artemií kupujte vždy, pokud nejde o prověřený zdroj, v originálním balení a dejte pozor, jsou-li balená ve vakuu. Poznáte to jednoduše a to při otevření plechovky, když se ozve slabé zasyčení z důvodu vniknutí vzduchu do plechovky. Vajíčka artemie jsou též balená v nejrůznějších plastových obalech a jsou určená k rychlé spotřebě. Neříkám, že jsou špatná, ale rozhodně musí být čerstvá a nevydrží takovou dobu, jako originální vajíčka od známých firem balená ve vakuu.

Přírodní mrazené krmení

Všechno potřebuje své, říkával často kdysi můj děda. Zamrazená přírodní potrava je vskutku dobrá a neváhejte s ní vylepšit rybám v akváriu jídelníček, ale… Budete-li krmit přímo zmrzlou kostkou odlomenou z balení, budete mít a hlavně Vaše akvárium poměrně brzy problémy se zákaly vody a potažmo i se zdravotním stavem ryb. A dále, není mražené, jako mražené! Na trhu se objevují nejrůznější druhy potravy, ať se jedná o komáří larvy, Daphnie, Cyclops, nejrůznější druhy krillu či jiných mořských živočichů. Všechna tato potrava je pro ryby vhodná a podle druhu ji také podáváme.

Je však nutné dát pozor na původ přírodní potravy a hlavně vyzkoušet každé nové balení. Existují firmy, od kterých není žádný problém koupit potravu a podávat ji rybám. Existují ale takové, od kterých bych nenabídl rybám ani žížalu. Je zkrátka dobré být stále ostražitý a hlavně, zkoušet a zkoušet. Zkouška není žádný problém. Odlomenou kostku mražené potravy vložte do skleničky s čistou vodou a chvilku počkejte, až se led rozpustí. Voda se ve skleničce zakalí. Představte si, že tento zákal vkládáte do akvária i s krmením, což je chyba! Před každým nakrmením je tedy nutné provést toto opatření a podle zákalu zároveň poznáte čistotu i kvalitu potravy.

Rozpuštěnou potravu i s vodou potom přelijte přes příslušné sítko a ještě propláchněte čistou vodou. A až po tom můžete s klidem potravu do akvária rybám vložit. Sami se přesvědčíte, že to co odteče, je pro akvárium velmi nevhodné a velmi podporující nejrůznější biologické zákaly. Krmíte-li tímto krmením častěji, voda v akváriu se velmi brzy zakalí. Mimochodem, v rozpuštěném krmení též lehce poznáte nečistoty, které tam nepatří. Podle zákalů v rozpuštěném krmivu a podle nečistot si také vybírejte výrobce.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2011
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...