Hezké Velikonoce přeji všem a příznivcům akvaristiky zvlášť!

24.04.2011 | Žádné komentáře

Lojza (upraveno podle vyprávění skutečné události)

Bylo to právě o Velikonocích, kdy se Lojza rozhodl k zásadnímu kroku. Akvárium bylo ostatně jeho velkým snem už od dětství, ale ta správná příležitost se naskytla až teď. Tedy v době, kdy se Lojza přestěhoval do vlastního bytu, na který dřel a šetřil již mnoho let. Pravda, ještě je třeba několik let hradit splátky, ale byt je na světě a hlavně můj! Opakoval si Lojza stále dokola a bavila ho svoboda rozhodování. Byl to nový pocit, se kterým se ostatně rád sžíval a rozhodně mu to nedělalo nijaké potíže, právě naopak. Konečně si budu moci zařídit akvárium a ne jedno! V novém bytě si už vyhlídl ten správný kout, kde bude zařizovat svůj první stojan s akvárii.

Dům byl cihlový a třetí patro bez výtahu bylo pro mladého člověka bez výhrad přijatelné. Byt nepatřil k těm rozměrově větším, ale byl a to bylo pro Lojzu teď nejdůležitější. Nový byt byla starost číslo jedna a na nic víc by se v poslední době býval nesoustředil víc, kdyby… Kdyby se z toho ohromného a složitého prostoru kolem něj nevynořila zčistajasna Vendula. Stvoření nevelké, leč nejkrásnější, nejmilejší, nejlepší a ještě o něco vzácnější, než všechny kouzla a taje našeho světa. Jeho vztah k Vendule nabýval den ode dne větších a hlubších rozměrů, až se mu chvílemi stal téměř nesnesitelným. Své pocity nedokázal sám sobě popsat, natož se v nich vyznat, ale všechny tyto trable a tlaky v jeho duši vždy zmizely tím okamžikem, kdy se s Vendulou setkal.

Tak to šlo den za dnem a blížil se okamžik, kdy se jejich vzájemná sympatie měla stát opravdovým vztahem ve smyslu otevřeného vyznání. Ostatně, Lojza si další pokračování svého života již nedovedl bez Venduly vůbec představit. Zabírala v jeho duši tak rozsáhlý prostor, že nebylo téměř možné, aby se tam vešlo ještě něco jiného…, ale přeci jen, nic asi nemohlo smazat jeho již léta nedosažitelný sen a tím byla akvária. Navštěvoval setkání akvaristů, navštěvoval burzy a výstavy. Mezi akvaristy byl již znám, ale stále mu chybělo to nejdůležitější, o co mu v životě zatím šlo. Akvárium! Byl léta sám a jeho dosavadní život se soustředil pouze na hromadění prostředků pro jediný důvod a tím byl vlastní byt, byla to cesta i k jeho vysněnému cíli, bylo to místo, kam postaví svá akvária. Kde by pomyslel v tom pracovním spěchu na něco, co mu jeho plány zkříží a co jeho dosavadní touhu překryje něčím, co sám nedokáže ani popsat.

Lojza nevěděl proč, ale po tu krátkou chvíli, po kterou Vendulu znal, se jí zatím nesvěřil se svým velkým vítězstvím nad sebou samotným i nad tímto světem a to byl právě vlastní byt. Zkrátka, obě tyto události byly v jeho životě tak významné, že se asi bál na ně pomyslet najednou. Mít vlastní byt v něm akvária a ještě něco daleko důležitějšího a nepopsatelně krásnějšího jako byla Vendula…o tom se mu nesnilo ani v těch nejodvážnějších vidinách, až tam jeho představy zkrátka nikdy nedospěly. Ve všech těch nekonečných nocích, kdy doslova kradl minuty pro svůj spánek v druhém zaměstnání, kul ty nejsmělejší plány…! Při jednom povolání by totiž nebyl schopen vydělat tolik, aby si mohl dovolit na vlastní byt jen pomyslet, musel tedy pracovat i v noci.

A vyšlo to! Byt je tu, s akvárii to bude teď už jenom otázka času a potom… Ale teď je tu něco mnohem důležitějšího, něco, co překrývá všechny jeho dosavadní představy.
Bude to překvapení, bude to zkrátka spojení všeho, o co do této chvíle ve svém životě usiloval a ještě něco mnohem důležitějšího, něco navíc, něco… Jasně, rozhodl se Lojza definitivně, postavím ho tam, postavím do bytu veliké akvárium a potom ji pozvu! Musí to vyjít! Ten den se asi pominu, pomyslel si a usmál se nad tou představou. To ještě netušil, že od toho večera bude mít jistý termín celé akce, kterou si ve své mysli umanul. Vendula se při večerním setkání svěřila, že odjíždí na týden z pracovních důvodů z města a dohodli se, že se po návratu setkají a stráví spolu celý den. To bylo do té doby poprvé a ještě ke všemu Lojza nemohl nezaznamenat okatě projevenou radost Venduly, která nemohla znamenat nic jiného, než právě to, na co Lojza tolik myslel a čeho se zároveň snad i tak trochu obával. Blížil se den, kdy se jí svěří se svými hlubokými city a doufal, že Vendula je bude opětovat.

Lojza neměl v posledních létech kdy na volno a už vůbec ne na dlouhodobější dovolenou, ale teď přišel ten okamžik. Kdyby se dělo nevím co, tohle musím stihnout! Dovolená vyšla a Lojza započal akci s akváriem. Vše bylo již připraveno předem a tak již třetí den napouštěl do akvária vodu. Stihnu to, opakoval si Lojza, vše jde jako po másle. V novém bytě se zatím kdeco změnilo a skromné leč vkusné vybavení obsadilo svá místa. Druhý den se voda v akváriu stala křišťálem a prostředí v něm začalo nabývat na kráse. Připravená dekorace v podobě kamenů, kořenů i keramických schovávaček pro sumce byla jako vymalovaná a rostliny dokonaly tu krásu nesmírnou. Nádrž měla téměř čtyři sta litrů a tak bylo na co koukat. Po dalších třech dnech se Lojza odebral ke kamarádovi pro první obyvatele toho překrásného vodního světa. Kongo tetry byly první, ještě několik sumců na dno a další až za nějakou tu dobu…, až se prostředí v akváriu stabilizuje.

Týden utekl jak voda a přišla chvíle, kdy Vendula stála na stanici u domu, kde Lojza vlastnil svůj nový byt. Byli dohodnuti, že se setkají hned po ránu právě na tom místě, a že Lojza Vendule ukáže nějaké tajemství. Tajemství, o kterém se při loučení před týdnem zmínil a které Vendule pěkně zamotalo hlavu, protože se Lojza netajil tím, že právě tohle tajemství jim oběma asi změní život. Lojza nepodcenil nic! Na stole ve skromně zařízeném pokoji stála jednoduchá váza, ve které byly překrásné růže, ale stejně, celému prostoru vévodilo akvárium, akvárium, kterým si splnil svůj dlouholetý sen a o kterém snil všechny ty noci, kdy na tuto vidinu dřel.

Setkání předčilo Lojzovo očekávání, bezprostřední chování Venduly ho sice nepatrně zaskočilo, ale upřímný projev radosti z něj byl jistě oboustranný. Lojza dostal dokonce na uvítanou malý dárek, ale byl zabalený a podmínkou bylo, že ho smí otevřít až ve chvíli, kdy Vendule prozradí ono velké tajemství, pro které se trápila celý týden na podnikovém školení. Lojza byl v tu chvíli celý bez sebe a chvěl se po celém těle. Jeho vědomí se soustředilo pouze na tento okamžik, pouze na Vendulu a chvíle budoucí. Pokynul směrem k domu a vykročil. Vendula okamžik zaváhala, ale Lojza udělal něco, čemu ani sám nerozuměl. Z ničeho nic popadl Vendulu za ruku a bez jakéhokoli odporu si ji vedl do domu, kde čekalo to veliké překvapení, které jim oběma mělo změnit život.

Lojza otevřel dveře domu a vedl Vendulu do třetího patra. Byl jako ve snách a nevnímal nic kolem sebe. Nevnímal ani rozruch v druhém patře na schodišti, kdy se mu obyvatelé snažili cosi vysvětlovat a co měl brát jako varování, jako varování osudu, že někdy i ty nejpečlivěji připravované okamžiky se mohou změnit v noční můru. Zámek u bytu ve třetím patře zarachotil a nádherný pocit se ve vteřině změnil ve zmatek a zlé procitnutí. Všude voda, již v předsíni se na podlaze leskla a Lojzovi bylo jasné, kde je důvod! Proboha co teď? Vendula okamžik nechápavě celou situaci sledovala, ale když se po nedlouhé době zorientovala, už stála ve dveřích pokoje, kde bylo vše tak, jak to Lojza ještě před chvílí v dokonalém stavu opustil. Vše, až na akvárium, kde bylo vody na několik prstů, protože zbylá právě vytopila nejen jeho byt.

Oba se pustili do práce a Lojzu mile překvapilo, že Vendula nebyla z těch, co berou problémy tragicky. Bylo po všem, rozruch utichl, přišel večer a jejich první společný zážitek z vyznávání toho nejsilnějšího citu, kterého je člověk schopen byl umocněn prvním společným zážitkem z překonání první společné pohromy. A teď si rozbal můj dárek, šibalsky prohodila Vendula. Jsem já to ale…vždyť jsem na něj pro ten binec tady úplně zapomněl, zacítil pocit provinění Lojza.

Vzal balíček z kapsy, několik nepatrných pohybů a tkanička povolila. Na dlani mu zůstalo malé srdíčko s kroužkem na pověšení. Lojza tomu nemohl uvěřit. Tak ona už… po těle se mu rozlil pocit štěstí, ale co to na něm je…, taková malá kresbička? Jeho oči se setkaly s krásnýma modrýma očima Venduly, Lojzovi se zdálo, že je v nich něco co nezná, něco šibalského, něco…, Lojza zvedl dlaň blíže k očím, aby byl schopen rozpoznat ornament či co to tam…, ale vždyť, jako to mohla…? Vždyť je to malá rybička!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2011
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...