Vzkazy 6/2011

10.04.2011 | Žádné komentáře

Hned na začátku bych rád upozornil na nový odkaz na našich stránkách a to „Welfare“. Týká se nás všech, kdo s chovatelstvím máme něco společného, a kdo to myslíme s našimi chovanci vážně. Odkaz „Welfare“ najdete v hlavní nabídce pod odkazy „Články“ a „Poradna“.

Vodní rostliny a jejich přesazování

Vážená paní Jano, na toto téma je na našich stránkách již mnoho informací a doporučuji tedy, abyste si udělala chvíli a pročetla si články s touto tématikou. Přeci jen se ale zmíním o některých zásadách, jež bychom měli při vysazování rostlin do akvárií dodržovat.

Rozdělme si tedy rostliny do pomyslných skupin. Vezměme jako první ty, které sázíme do substrátu dna. Mohu jmenovat ty nejznámější, jsou to například: Echinodory, Cryptocoryny, lekníny a jiné leknínovité, Valisnerie, Acorusy, Sagittarie…. Tím, že přesazujeme rostlinu do jiného prostředí, přerušíme její přirozený vývoj a růst. Takže, když rostlinu odstraníme z jejího původního stanoviště, jedno zda z akvária či z pěstírny rostlin, a hodláme ji vysadit jinam, zničíme tím její důležité kořenové orgány, kterými přijímá živiny a rostlina přestává růst. Je v šoku.

Rostliny zkrátka nejsou z přirozeného hlediska schopny cestovat tak, jako živočichové. Rostliny se pouze přizpůsobují podmínkám i změnám prostředí, ve kterých rostou. To se ale děje v přírodě povětšinou pozvolna, nebo tak, jak to mají v genetickém vybavení, získaném velmi dlouhým a pozvolným vývojem. Jejich regenerace je však obdivuhodná a toho právě využíváme k tomu, abychom mohli s rostlinami nakládat podle svých potřeb i představ. Ať jsou to suchozemské, terestrické, emerzní či submersní formy.
Pro naše potřeby je tedy důležité si uvědomit, že vodní rostlina vytržená ze substrátu a přesazená do zcela jiného prostředí má sice schopnost dále růst, ale to je začasto doprovázeno změnou její fyzické podoby. Tou není pouze výška či robustnost rostliny, ale například i změna podoby listů. Ty změny jsou v některých případech tak markantní, že i zkušený akvarista nemusí byť sebeznámější rostlinu po přeměně skutečně rozpoznat. U vodních rostlin se to děje tím častěji a výrazněji, čím rozdílná je nejen kvalita substrátu, ale též kvalita vody. Na růst rostlin působí dále též teplota vody a intenzita a složení světelného spektra.

U rostlin tohoto typu je před vsazením do dna akvária nutné odstranit takovou část starých kořenů (přibližně polovinu), která je již zbytečná, a kterou již rostlina ke svému dalšímu růstu nepotřebuje. Děláme tak z toho důvodu, že původní kořeny tak jako tak ve dně odehnijí. Zasadíme-li rostlinu s kompletním kořenovým systémem, zbytečně tak zatížíme prostředí v akváriu rozpadajícími se a zahnívajícími starými kořeny. Nutná část kořenů se ponechává též z toho důvodu, aby rostlina byla schopna zakořenit právě na tom místě, kam ji vsadíme.

Prýt, tedy nadzemní část rostliny, upravujeme z podobných důvodů též. Na rostlině ponecháme pouze tři nejmladší listy a zbylé odstraníme. Možná se Vám zdá, že přesazovanou rostlinu je nutné nejprve, tedy před zasazením, řádně „zmrzačit“. Věřte, je to nutné a rozhodně tím rostlině, tak jako tak již vytržené ze svého původního stanoviště neublížíte. Je tomu právě naopak! Z tohoto důvodu je dobré kupovat mladé a zdravé rostliny. Začasto nabízené vzrostlé a již silné rostliny jsou nutné před zasazením zrovna tak upravit, i když to mnohé může mrzet, sebevzrostlejší rostlina tak jako tak staré orgány během času vymění. Je snad možné uvažovat nad tím, že prýt u krásné a vzrostlé rostliny můžeme upravovat postupně tak, jak dorůstají mladé listy, ale nikdy bychom je neměli nechat v akváriích žloutnout, natož odehnívat.

Jinak je to se stonkovými rostlinami už z toho důvodu, že mnohé z nich jsou schopny růst ve vodě nezasazeny, například volně plovoucí na hladině. U těchto rostlin se podobné problémy téměř neřeší a používáme je tak, jak potřebujeme. Vždy je ale dobré je před vložením do akvária ošetřit tak, jako u výše uvedených druhů. Tedy, odstranit zažloutlé a případně též zahnívající listy. To by mělo být vždy samozřejmé.
Další skupina používaná hojně v akvaristice jsou rostliny, které se přichycují na různé dekorační předměty. Znáte jistě hnědovku (Microsorium) či jávský mech, nebo jiné druhy podobně rostoucích rostlin. K tomuto není zřejmě nutné mnoho dodávat, jen snad stále živé téma a to? Čím rostliny ke kořenům či ke kamenům přichytit. Techniky jsou různé a již mnoho let používané. Je možné používat slabý vlasec, hřebíčky či jiný spojovací materiál. Pozor jen na toxické materiály! V poslední době jsem začal též používat malé magnety, které po přichycení rostliny na podklad odstraním. Tento systém je velmi jednoduchý a bezproblémový. Jinou kapitolou jsou rostliny plovoucí, které se ale nepřesazují, takže s nimi podobné problémy nejsou.

Rád bych se ale zmínil o jednom rostlinném rodu, který je již delší dobu v akvaristice „profláklý“, a který je, dá se říci nezničitelný. Jsou to Anubiasy. Tyto rostliny jsem používal jak zakořeněné v substrátu, přichycené na kamenech či kořenech a dokonce volně se vznášející ve vodě. Jsou to velmi pevné a odolné rostliny rostoucí jak pod vodou, tak v podobě emerzní či terestrické. Pokud ale roste mimo vodu pouze na substrátu, vyžaduje vysokou vzdušnou vlhkost. Tyto rostliny jsou velmi vhodné pro akvaristiku, a i když jsou ekonomicky náročnější při nákupu, bohatě se Vám osvědčí i odvděčí svým sice pomalejším růstem, ale zato krásnou podobou.

O rostlinách v akvaristice bylo již napsáno mnoho článků a knih a je to téma krásné a nevyčerpatelné. I když se v minulých létech myslelo, že mnoho nových druhů se již pro akvaristiku neobjeví, opak je pravdou. Tak jako existuje mnoho firem v celém světě, které objevují a uvádějí na trh a do akvárií nové druhy ryb, existují firmy, které se podobně zabývají rostlinami. Akvária s bohatým porostem rostlin působí jako dekorace překrásně a nejen to, zároveň je prostředí v takových akváriích velmi vhodné pro živočichy, protože růst živých rostlin je důležitý pro život v akváriích i z hlediska redukce dusíkatých látek a obohacuje též vodu kyslíkem. I když to není zcela správné a přesné přirovnání, dá se říci, že rostliny působí všeobecně jako velmi účinné filtry.

Mohu tedy s přesvědčením napsat, že rostliny v akvaristice zdaleka ještě neřekly svoje poslední slovo, a že jejich využití bude v budoucnosti daleko významnější, než doposud.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2011
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...