A ještě ty výtěry

27.03.2011 | Žádné komentáře

Je to zřejmě tím, že nastalo jaro a naši milí chovanci se hromadně pustili do třecí aktivity. Dotazů na uchování potěru či izolace miminek jsou na denním pořádku a není se čemu divit. Ještě jednou se tedy pustím do všeobecných dovedností, které se výtěrů a všeho co s nimi souvisí, týkají.

Asi se všichni shodneme, že výtěry akvarijních ryb patří k vrcholu akvaristického umu a jsou povětšinou dovršením té správné a odpovědné chovatelské činnosti. Nemám tím však na mysli pouze samotné výtěry, ale pochopitelně ucelenou cestu od plůdku po výchovu chovných, chcete-li generačních ryb. Zkrátka k tomu, aby akvarista cíleně připravil výtěr ryb a byl úspěšný, potřebuje i u těch jednodušších druhů zkušenosti a alespoň základní vědomosti. Mimochodem, všeobecně platí jedna dobrá zásada. Ty nejlepší a nejpočetnější výtěry jsou začasto dosažitelné až v první generaci ryb, odchovaných v prostředí, kde vyrostly z embrya až do chovné dospělosti.

Existuje mnoho odzkoušených postupů, které jsou méně či více úspěšné a v návaznosti se praktikují i ve větších chovech. Rád bych ale ze své zkušenosti napsal, že vždy není dobré začínat hned s početnými výtěry. Je jasné, že akvarista „profik“ se bude snažit vytírat co možná nejpočetnější množství párů, aby dosáhl toho největšího efektu. Ne vždy je ale větší množství nasazených párů zárukou úspěšnosti. Mnozí se zdlouhavě pachtí a připravují mnohočetné výtěry a jiní mají v konečném dopadu ten samý efekt s daleko menším počtem vytřených párů.

Jde o zkušenost, znalosti a jistě i o chovatelský cit.
Samice živorodek oddělujeme od hejna do zvlášť upravených „porodniček“, jikrykladoucí ryby vytíráme v párech na roštu (tetry), v párech jednotlivě (cichlidy) a nějaké druhy ryb můžeme vytírat rovnou v hejnu. Pro některé druhy je k výtěrům nutné doslova alchymisticky upravovat vodu a za pomoci nejrůznějších výluhů ji „okořenit“ a dosáhnout tak těch nejlepších hodnot pro vývoj rybích embryí. Pro jiné postačí vodovodní voda průměrných hodnot. U zvláště problematických druhů ryb je třeba využít profesionálního umu, založeného na letitých zkušenostech a též znalostech aplikace hormonů. Vždy je ale dobré postupovat obezřetně a zvláště potom tam, kde hrozí nevratná situace a to například u nových druhů ryb, které se pokoušíme reprodukovat a jejich počet je omezený.

Není dobré se nechat ukolébat průměrným úspěchem. Je vždy lepší vyzkoušet více možností, jak s počtem nasazených ryb, tak s hodnotami vody, dále je dobré vzít v úvahu u některých druhů ryb sluneční světlo, pološero či temno. Nutné je vždy vyzkoušet teplotu. Pozor, ne vždy je vhodná vyšší teplota. V některých případech je na místě dokonce teplotu měnit. To se ale týká pouze výtěrů samotných, důležitá je též příprava chovných ryb, potrava a chovná nádrž. Musím ještě upozornit na to, že v mnoha případech je nutná téměř laboratorní čistota prostředí, včetně eliminování biologického znečištění.

Zajímavé jsou výtěry těch druhů ryb, které se vyskytují v našich nádržích, a které se ne vždy zachovají tak jak čekáme a jak se všeobecně uvádí. Za příklad mohu uvést jeden druh ryby, kterou mám velmi v oblibě, a která patří z hlediska výtěrů zrovinka k těm tzv. neproblematickým. Jde o Tanichthys albonubes, tedy o známou kardinálku čínskou. Tyto ryby jsem vždy choval s pauzami, ale vracel jsem se k nim po celou dobu své akvaristické praxe. Vždy jsem vytíral páry a byl zvyklý na to, že režim výtěrů jsem přizpůsobil jejich potřebám. Co to znamená? Existují variety tohoto rybího druhu, které se třou postupně a tzv. jikry odkládají po fázích. Choval jsem již ale kardinálky, které byly schopny se vytřít náhle, tedy samec nasazeného páru vytřel samičku během několika málo hodin najednou. Tuto schopnost je zřejmě možné přiřknout genetickému vybavení ryb z určitých oblastí.

Tím bych rád upozornil na skutečnost, že je někdy nutné přistupovat ke konkrétním výtěrům nejen podle projevů určitých druhů, ale musíme jít ještě dále a to ke konkrétním rybám. A jakoby to vše nebylo už tak dost složité, je třeba přizpůsobit výtěry specifickému prostředí a třeba i technickému zázemí. K tomu všemu je nutné vzít v úvahu snad to nejdůležitější a tím je voda a její hodnoty. Všechny tyto náležitosti se projeví například v situaci, kdy se byť již zkušenější akvarista stěhuje. V tu chvíli je mnohé jinak a své poznatky musí začasto přehodnotit a začít z jiného konce.
Z těchto důvodů je mnohdy velmi složité udělit radu na dálku a zrovinka z těchto důvodů se také často stává, že byť téměř dokonalý návod zklame. V celém tomto procesu je velmi důležitá, pominu-li výše uvedené znalostní vybavení, nátura chovatele. V počátcích těchto stránek jsem podrobně popisoval výtěry neonek obecných a přišla snad nekonečná řada dotazů. Je tomu již čtyři roky a dotazy a reakce na tento článek chodí ostatně dodnes. Tehdy jsem si dal záležet a popsal vše tak, jak jsem si myslel, že to bude i pro začínajícího chovatele nejpřijatelnější. No, někdo si s návodem poradil a neonky vytřel a odchoval, jiný bloudí bez valného úspěchu v labyrintu této dovednosti dodnes.

V článku, který jsem psal na těchto stránkách nedávno, jsem uvedl, že naučit se a připravit výtěr náročnějších druhů ryb je nejen časově náročné, ale i velmi zatěžující na psychiku a trpělivost. Vložená práce se Vám ale vyplatí a odbývat jakoukoliv fázi přípravy se na druhou stranu vymstí. K tomu všemu je ještě zapotřebí mnoho vynalézavosti a třeba i známého akvaristu, který dokáže a hlavně chce zkušeně a erudovaně poradit. A jsme opět u pochyb… Totiž, ne každá, byť dobře míněná rada je ta správná. Je třeba vzít v úvahu konkrétní druh ryby a konkrétní okolnosti místa výtěru, tedy všechny okolnosti, které jsem uvedl výše. Právě toto bývá začasto důvodem neúspěchu.

Znovu tedy upozorňuji na to, že ledabylá a polovičatá cesta neexistuje! Zpočátku připravujte jednotlivé výtěry a zkoušejte. Získáváte tím zkušenosti, a když se o věc budete zajímat i z té druhé a neméně potřebné stránky, tedy sháněním informací v literatuře a třeba i na internetu, ke zdárnému cíli se jistě dopachtíte. Ptejte se zkušených harcovníků na burzách, zkuste najít prodejnu, kde zaměstnanci vědí oč jde, čtěte, zkoušejte…! Prožijete i mnohá zklamání a věřte, že jich bude dost na to, aby se Vám celá tato činnost zprotivila, ale je nutné vydržet a učit se.

Omlouvám se zkušenějším za opakování podobného tématu brzy po sobě, ale vysvětlování a objasňování chovatelských zkušeností je naším úkolem. Už proto, že nás, tedy akvaristů, kvapem ubývá a soutěžit s počítačovým nástupem je téměř nemožné.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2011
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...