Vzkazy 4/2011

27.02.2011 | Žádné komentáře

Nebuďte zoufalí a zkoušejte!!!

Motto dnešního článku je tak trochu nesrozumitelné, ale hned vysvětlím. Hlavně, aby do toho našeho života vstoupilo již jaro! Hned budou naše trable o píď přijatelnější. Dnes bych rád odpověděl na dotaz pana Petra, protože se týká tak trochu nás všech a také z toho důvodu, že zakončení jeho dopisu plně rozumím. Poslední věta z jeho dopisu zní, cituji: „Začínám být z toho pomalu zoufalej“.

V tomto případě jde o výtěry různých druhů teter…, no zkrátka – nedaří se. S panem Petrem jsme si psali několikrát a stále to nejde. Jak to tedy je? Kdybych se mohl vypravit a osobně zkoumat každý problém na místě, asi bych dosáhl úspěšnější a hlavně početnější procento vyřešených žádostí o pomoc. Jenže to z pochopitelných důvodů nelze. Pokusím se tedy shrnout všeobecné zásady přípravy výtěru v tomto článku, i když byly již mnohokrát v nejrůznějších publikacích uvedeny. Je v tom ale opět to „ALE“. Již mnohokrát jsem citoval onu známou větu: „A proto je tak krásná“, řeč je pochopitelně o akvaristice. Jde o to, že každé akvárium je originál a nelze pro něj, krom několika základních pravidel, uplatňovat všeobecné předpisy či jakékoliv byť sebepodrobnější návody. Lze pouze doporučit směr, kterým se může akvarista pustit, aby si případně vyjasnil situaci a postupně tak vyřešil nastalé problémy. Když se mírně pokročilý chovatel rozhodne konečně „šlápnout do pedálů“ a zkusit vytřít nějakou tu problematičtější čudlu, dejme tomu tetru, téměř vždy nastanou těžké chvíle. No a potom nezbude, než si opakovat stále dokola základní pravidla. Trpělivost, čistota a hlavně myslet, myslet, myslet!!!

Již při chovu budoucích generačních ryb musíme dbát na vydatnou a odpovídající skladbu potravy a prostředí, ve kterém ryby chováme. „Dotáhnout“ ryby do dospělosti nebývá u běžně chovaných druhů až takový problém a začínající akvarista má spíše později problém poznat, kdy vlastně ryby dospějí a kdy je má k výtěrům připravovat. Sleduje-li ale pravidelně jejich projevy v akváriu, poměrně záhy pozná, že se začnou třít v chovném akváriu samy a je dobré nechat první aktivity proběhnout v klidu, tedy do prvních projevů tření nezasahovat. Samičky se obyčejně záhy vyprázdní a to by měl být signál, abychom roztřídili samce od samic. Většinou již po týdnu můžeme ryby nasadit k prvnímu řízenému tření, tedy ke tření samotných párů ve vytíracích nádržích. Ke tření nasazujeme buďto samotné páry, nebo celá hejna. To podle potřeby a druhu. Ještě jedno důležité upozornění na věc, která se často podceňuje. Jde o teplotu vody v akváriích s chovnými rybami. Jediná správná cesta je přiměřená a ta správná teplota podle druhu ryb. Neotužujte a neexperimentujte!!! Podchlazené ryby sice nějakou tu dobu vydrží, ale potom se jejich zdravotní stav zhorší ráz na ráz. Nehledě na to, že jejich reprodukce je velmi problematická.

Hlavní zásadou je velikost vytírací nádrže, čistota a znalost přípravy té odpovídající vody, hlavně pak její hodnoty jak fyzikální, tak chemické. Některé druhy ryb se třou v ranních hodinách, některé večer, jiné potřebují k vyprovokování tření sluneční svit. Zkrátka, je důležité znát etologii toho kterého druhu. Zprvu je třeba si obstarat veškeré potřeby. Pokud se nehodláme příliš ekonomicky zatěžovat, základní potřeby k určení hodnot vody nás přijdou dohromady na několik tisíc korun. Pro mne je osobně důležitý konduktometr, tedy elektronický měřicí přístroj zjišťující elektrickou vodivost vody. Je také dobré obstarat si mikroskop. Dále je důležité zjistit pH, tedy kyselost či zásaditost vody, dále její tvrdost celkovou a uhličitanovou. Konduktometr je přístroj elektronický a mikroskop všeobecně známe, ostatní lze pořídit za minimální cenu ve specializovaných obchodech v podobě titračních souprav. Měření těchto základních hodnot je jednoduché a zvládne je podle návodu každý. Dále je potřeba teploměr, případně topení s termostatem a přijatelné množství teoretických i praktických zkušeností.

Zpočátku je nutné znát hodnoty vody, ve které budete určitý druh ryby vytírat. Pozor ale, uváděné hodnoty jak v knihách, tak i třeba od zkušeného akvaristy jsou opět informativní a od nich byste měli začít. Nikde není ale psáno, že se Vám bude dařit a výtěr se se vším všudy povede. Na základě vlastních zkušeností se pak musíte vydat tou správnou cestou. Problémy nejsou tedy pouze v tom odpovídajícím návodu a hodnotách vody. Přibývajícími zkušenostmi přijdeme na to, že je možná vše tak trochu jinak a znalosti je třeba postupně ověřovat a utřiďovat, až se nakonec výtěr povede. Velmi důležité jsou hodnoty té vody, kterou použijete, a kterou je třeba pro výtěr upravit. Je to voda vstupní, základní voda, ze které při přípravě vycházíme. Hotová voda, tedy již upravená voda připravená na výtěr se nazývá voda vývojová. A aby to nebylo tak zcela jednoduché, musím se zmínit o tom, že ne vždy se voda, ve které ryby třeme, používá jako voda vývojová. Po tření se totiž u mnoha druhů ryb musí voda, nebo její podstatná část měnit.
Mnozí se začasto diví té skutečnosti, že připravená voda byla při tření křišťálová a hned po tření došlo k jejímu zakalení a k likvidaci výtěru. K tomuto je dobré říci, že u mnoha druhů ryb dochází ke znehodnocení vody hned po výtěru a to hlavně samčími produkty, jde o sperma(mlíčí) a jeho množství, které je při třecím aktu volně vypouštěno do vody. Tření probíhá většinou totiž ve velmi malém množství vody, kde dochází k rychlým změnám hodnot a navíc, takto znečištěné prostředí je přímo rájem pro reprodukci dravých nálevníků.

Biologické zatížení vody je tedy také velmi důležité. Jde hlavně o nálevníky různých druhů, ale snad největší nepřítel akvaristů je vejčitý nálevník z rodu Tetrahymena. Dostane-li se naší neopatrností tento minitvoreček do vytírací elementky, můžete se s výtěrem rozloučit. Dokáže se ve velmi krátké době v ohromném množství reprodukovat a veškeré, tedy i zdravé jikry během několika hodin zlikviduje. To velmi dobře poznáte právě podle šedavého zákalu vody, který se začne tvořit záhy po výtěru. To již ale bývá pozdě. K těmto pohromám dochází velmi často, používáme-li k výtěrům vodu přírodní z kontaminovaného zdroje. Akvaristé si s tímto problémem dokážou poradit nejrůznějšími způsoby, například ještě před samotným výtěrem vodu „vyčistí“ UV lampou. Kdekdo mi dá za pravdu, že draví nálevníci mohou akvaristu velmi potrápit a způsobit mnoho bezesných nocí.

Příprava vývojové vody je pro akvaristu velmi důležitá a odborná práce. Začasto se používají k její úpravě louhy či kyseliny a množství různých výluhů. S vývojovou vodou se akvaristé doslova mazlí a to z pochopitelného důvodu, záleží na ní výsledek celého výtěru, celé pracné a mnohdy zdlouhavé přípravy. Vývojová voda by měla být též dobře provzdušněna.

Přeji Vám všem hodně úspěchů s výtěry a hlavně pak klidný spánek, protože když to nejde, většinou i spánek nestojí za nic.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2011
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...