Vzkazy 2/2011

23.01.2011 | Žádné komentáře

Zdravím pana Tomáše a všechny příznivce akvaristiky a chovatelství vůbec. Proč pana Tomáše? No, mám tu od něj jeden zajímavý dotaz. Tedy, pstruh v zahradním jezírku či rybníčku. Chytím-li sám sebe za slovo, tedy, jezírko je vhodnější než rybník a to rozhodně neslovíčkařím. Všichni jistě již ze školy víme, že rybník je uměle vytvořená vodní plocha člověkem a jezírko je přirozené, tedy, vznikne v přírodě bez pomoci lidské ruky. Začasto to tedy znamená, že jezírko má svůj přítok a není odkázáno pouze na dešťovou vodu, tak jako některé rybníčky, kterým se lidově říká „nebesáky“. No, ale má-li bez rozdílu jakákoliv nádrž přítok, je pro tento účel téměř vyhráno!

Pro účel chovu pstruha v zahradní nádrži je tedy lépe, protéká-li onou nádrží voda. Zajišťuje to hned několik základních podmínek pro jeho umístění. Tedy, čistá voda s minimálním obsahem dusíkatých látek a dostatek kyslíku (10 mg na 1 l vody). Pozor ale, čím je voda teplejší, tím více musíme dbát na obsah kyslíku v ní a důsledně tento ukazatel hlídat. Je všeobecně známo, že obsah kyslíku klesá tím více, čím větší je teplota vody. Je tedy nutné, a zvláště potom v letních měsících, vodu kyslíkem obohacovat vhodným aerátorem, tedy, vzduchovacím zařízením.

Ještě se musím zmínit o tom, že je důležitý výběr, tedy druh ryby, které se všeobecně říká pstruh. V našich vodách se vyskytuje domácí a snad nejkrásnější pstruh a to pstruh obecný, forma potoční (Salmo trutta morpha fario). Jsou u nás ale ještě běžně „k mání“ nedomácí druhy a to pstruzi duhoví (Oncorhynchus mikyss) a siveni (Salvelinus fontinalis). Posledně jmenovaní nejen v komerčních obchodech, ale běžně také ve volné přírodě.

Pstruh duhový je všeobecně janek! Tedy ne jménem osobním, ale povahou v přeneseném slova smyslu. Velmi rychle se naučí rejdit po nádrži a razantně přijímat podávanou potravu. Potoční pstruh je naopak povahou „chytrý lovec“ a rád se skrývá v proudící vodě za, anebo pod kamenem či kořenem a doslova číhá na svou kořist. Spatří-li ji, vyrazí, uchvátí a ihned se vrací na své původní místo. Zajímavé, ale vlastně i logické je, že ona místa, kde se pstruzi potoční zdržují a odkud podnikají své lovecké výpady, jsou ze strategických důvodů k této činnosti velmi vhodně volena. Když z tohoto místa pstruh z jakéhokoliv důvodu zmizí, za nedlouhou dobu je jeho úkryt obsazen jiným, který využívá toto stanoviště pro stejný účel. Jde tedy vysloveně o ryby teritoriální.
Atraktivní je hned zpočátku, tedy po vysazení, z důvodu svého projevu pstruh duhový.

Potoční pstruh si po nějaké době také přivykne a jeho projev lze v zahradní nádrži také dobře pozorovat. Zde je nutné si uvědomit, že je podstatný rozdíl pozorovat pstruhy v akváriu, anebo v zahradní nádrži. Budete-li volit pstruha potočního, doporučuji obrátit se na organizaci či firmu, kde se zabývají odchovem a umělým odkrmem tohoto druhu. Pstruzi potoční, kteří jsou již „převedeni“ na umělou stravu, budou z tohoto hlediska zpočátku v zahradním rybníčku méně problematičtí.

Je dobré si ale uvědomit, že chov pstruha a to jakéhokoliv druhu, je v umělých podmínkách na rozdíl od přírodních lokalit poněkud odlišný, i když se budeme snažit pro chov vytvořit co možná nejvhodnější prostředí. Konkrétně u pstruhů platí, že v nevyhovujících podmínkách dochází velmi rychle k úhynu!

Když zvládneme vytvořit vhodné umístění, tedy dostatečně objemnou nádrž, ve které bude dostatek čerstvé vody s vhodným obsahem kyslíku, čeká nás vyřešit ještě podávání potravy. A to nejen druh podávaného krmení, ale i množství. Pozor na dusíkaté látky, které se velmi rychle vytvoří při překrmování a to právě ze zbytků alternativní potravy, tedy povětšinou granulí. Rád bych se na tomto místě zmínil o důležité věci. Mnozí si představují, že si v zahradním rybníčku o obsahu dvou, tří kubických metrů, vychovají ryby pro potřebu kuchyně. Ano, toto lze sice v omezeném množství praktikovat, ale pouze při neustálém přítoku čerstvé vody, zásobené dostatkem kyslíku.

Nebude-li nádrž tzv. průtočná, zapomeňte na intenzivní odkrm. Mimochodem, intenzivní odkrm ryb v malých průtokových nádržích se řídí zcela jinými pravidly, než chov několika ryb v okrasném rybníčku pro potěchu oka. A to i z důvodu možnosti pravidelného odstraňování organické hmoty, pokud se nejedná například o průtokové žlaby.
Podávání potravy je třeba vyzkoušet a postupně si udělat krmný režim tak, aby podávaná potrava co možná nejméně zůstávala na dně nádrže, ale aby ryby nezůstaly hladové. Zkrátka, jak se říká „vychytat to“ pokud možno beze zbytku!

Doporučuji ještě článek na těchto stránkách s názvem „Pstruh v akváriu“ z 11.října 2009.
Alenko, krmení můžeš sypat rovnou na hladinu vody v akváriu, ale pro celé akvárium a jeho provoz je lepší udělat si krmítko na suchou potravu. Buďto si ho můžeš koupit, nebo postačí stočit kousek vzduchovací hadičky do kroužku o průměru tak deseti centimetrů. Tento kroužek potom polož na hladinu do rohu akvária, a když do něj vsypeš přiměřenou dávku krmení, nerozjede se po celé hladině, ale zůstane právě v tom kroužku, odkud se ho ryby naučí velmi brzy přijímat.

Mám ale ještě jednu myšlenku. Píšeš, že používáš univerzální krmivo a to TROPICA BASIC od Dajany. Jestli ti můžu poradit, zkus ještě nějaké druhy, aby si ryby také přišly na své a hlavně, je to pro ně prospěšné. Tuto radu píši z vlastní zkušenosti a ještě k tomu dodám, že rozhodně neutratíš více peněz, protože ušetříš zase na druhou stranu na tom krmení univerzálním. Jestli se v tom množství hned nevyznáš, napiš mi zase dopis a napiš tam, jaké máš v akváriu ryby, já ti rád odpovím a doporučím nějaké jiné druhy krmení, abys ho mohla vystřídat.

A nakonec ještě jednu úsměvnou zkušenost. Mám ve svých akváriích čerstvé výtěry sumců z rodu Brochis, kteří mají jikry tuhé a téměř bílé. Dnes jsem kontroloval výtěr, a co nevidím. Po akváriu si to šine šnek a na ulitě má tři sumčí jikry. Nechám mu je, až do vylíhnutí…, ať si vozí rybí mimina!

Tak se mějte všici krásně a zase za týden nashledanou.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2011
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...