Třináctá komnata akvaristiky aneb, celá kniha na dvou stránkách

16.01.2011 | Žádné komentáře

Odchovy akvarijních ryb a vše co k nim patří jsou opravdovou Mekkou a vysněným cílem každého akvaristy. Existují ryby, které Vás budou ke tření doslova přemlouvat, a i když nebudete zrovinka jejich výtěr plánovat, budou štědré a jejich mimina se budou hromadit ve Vašich akváriích. Jsou ale druhy ryb, pro jejichž zdařilé výtěry budete ochotni páchat i ty nejbrutálnější zločiny, nebudete spát, práce se nebude dařit a manželství se začne bortit v základech. Znal jsem kdysi jednoho akvaristu, který, POVAŽTE!, než se naučil doladit vývojovou vodu pro neonky, ZHUBL! Pravdou však je, že se vložené úsilí po nějaké době i s úroky vrátí.

Ano, výtěry problematických druhů ryb jsou zpočátku psychicky velmi náročná disciplína. Nerad bych tuto činnost jakkoliv démonizoval, ale všichni, kdo si tímto „peklem“ prošli, mi dají jistě za pravdu. Když se tak zamyslím, nejde vždy ani tak pouze o začínající akvaristy, ono je docela dobře možné, že po nějakém počtu již zdařilých výtěrů se přestanou další dařit a je nutné začít téměř od začátku. To například, když vodárna zásobující Váš vodovod přejde na jiný systém či zdroj zásobování vodou, nebo na jiný režim používání desinfekčních přípravků. Další příklad je ze života a zažil jsem ho také na své kůži a tím je přestěhování akvárií do jiného místa v naší zemi. Někdy i větší města nemají jediný zdroj pitné vody a tak i zkušenosti akvaristů z jednoho města mohou být rozdílné.

Je jasné, že nejenom samotné výtěry jsou základem správného a zdárného odchovu ryb. Pro „kvalitu“ a množství potěru je neméně významný výběr a péče o chovné, tedy generační ryby. A to si dovolím napsat, že výběrem ryb pro další reprodukci bychom se měli všichni s vážností a odpovědností zabývat, protože tím ovlivňujeme budoucí generace ryb v akváriích vůbec. Je totiž důležité, aby ryby použité k odchovům splňovaly v základu dané standardy a do obchodní sítě aby se nedostávaly záměrně ryby nestandardní. Preferujeme tedy ryby zdravé, schopné se v obvyklých podmínkách a v dalších generacích bez zásadních problémů dále reprodukovat.

Reprodukce tedy začíná již výběrem vhodných jedinců. K tomu bych ještě rád dodal, že nejvhodnější ryby pro odchov jsou ty, které vyrostou v našich akváriích již v první generaci. Jsou to ty, které jsme si tedy již sami odchovali. Z generace – F1- si vybíráme ty nejlepší jedince a právě ty použijeme pro další reprodukci. Vhodnost a výhoda výběru z vlastní -F1- je také v množství.

Další a to opět velmi důležitou věcí je potrava, tedy ta, kterou podáváme vybraným jedincům již od jejich narození. Nejednou jsem psal o rozdílu mezi potravou živou a potravou sušenou či jinou alternativní stravou. Chystáme-li cíleně již od narození některé jedince pro další reprodukci, měli by dostávat pravidelně a denně živou potravu a to co možná nejrozmanitější. No jo, řeknete si, kde ale vezmu denně živou potravu a ještě k tomu v několika druzích.

„Není plyn, nedá se svítit“, říkával můj táta. Tady je každá rada drahá, ale přece… Mám-li potřebu jezdit v autě, musím obstarat benzín, chci zasadit a pěstovat obilí, musím ho zasadit, je mi zima?, musím přiložit do kamen…, no a chci-li chovat a odchovávat potěr ryb, musím si obstarat živou potravu! Mezi námi, je několik vhodných druhů živé potravy, která se dá odchovávat doma a nemusíte hned jezdit k rybníkům či do všelijakých požárních nádrží. Věřte mi ale, že dobrý zdroj živé přírodní potravy je nad zlato a nevyrovná se mu ani ta nejlepší domácí líheň všelijakých pišišvorů!

Když vše dobře dopadne a Vaše generační ryby se dostanou ve vyhovujícím prostředí do stadia zdravých dospělých ryb, přijde to ve většině případů samo! Zkrátka, příroda si začne říkat o své, ryby se spárují a potom záleží již jen na Vašem uvážení, vynalézavosti a šikovnosti, jak s nimi naložíte. Pozor, je dobré s tím počítat a očekávaný okamžik „neprošvihnout“! To je mnohdy důležité a například u neonek jde o počátek třecí periody, která trvá následně další dva měsíce. Tedy první spontánní výtěr je impulsem pro chovatele, kdy vlastně začít s plánovaným odchovem. Mimochodem, první výtěry se povětšinou nechají proběhnout v klidu bez dalších zásahů. Třecí periody jsou vůbec důležité a jejich znalost u určitých druhů ryb je mnohdy jednou z podstaty úspěšného tření. Dále záleží na naší připravenosti, zkušenosti a vědomostech. Příprava pro reprodukci začíná u čistoty a končí znalostí úplně všeho. Touto úsměvnou větou jsem si připravil podhoubí pro další odstavec.

Vývojová voda je pojem velmi široký a konkrétně nic neříkající. Abych to uvedl na tu správnou míru, tak je to vlastně chemická sloučenina mnoha prvků, které samotná voda, tak jak ji známe, do sebe absorbovala při cestě k nám do akvárií. Ale ani voda z vodovodu není zdaleka tou známou H2O, zvláště pak, použijeme-li vodu pro výtěr přímo z akvária. S vodou, o které nás učili již ve škole, a kterou snad všichni známe pod chemickým vzorcem H2O, se ve svém životě těžko potkáte. A tak věřte, že chemický vzorec toho, čemu říkáte voda a co Vám teče přímo z vodovodu je o mnoho složitější. Voda je též výborným rozpouštědlem a absorbuje do sebe mnoho všelijakých látek ze vzduchu, půdy apod., ale to je pro naši potřebu vlastně dobře, protože se s vodou dá velmi dobře pracovat a využít ji tak pro naše účely. Jen je nutné, právě z tohoto důvodu, dát při přípravách velký pozor na čistotu při práci s ní.

Zvládnete-li během prvních několika let základy chemie a dokážete sami namíchat tu správnou chemickou sloučeninu, tedy vývojovou vodu pro určité skupiny ryb, máte částečně vyhráno. Další starost začne při hlídání jiker, sám tomu říkám, že leštím jikry, při jejich umístění v elementkách, nebo v jiném odchovném zařízení. Tam je též důležitá biologická čistota vývojové vody. Jde o všelijaké druhy nálevníků, zvláště pak těch dravých.

Při líhnutí jiker nepodceňujte osvětlení, teplotu vody, klid okolo nádrží a hlavně vlastní klid! Poslední dvě slůvka jsou velmi důležitá a z vlastní zkušenosti vím, že unáhlený krok, byť v dobrém úmyslu, může zničit celý výtěr!

No a už nás čeká vykulení plůdku a další důležitá a ne jednoduchá kapitola reprodukce. Vykulení plůdku je snad ta nej nej nejvzrušující fáze celého procesu zrodu života v akváriích. Důležitá je, ale mnozí zkušení řeknou: „A co první zakrmení!!!“ a budou mít pravdu. Dále se pak dostanete do fáze odkrmení většího množství plůdku v malé nádrži, tedy ještě před tím, než jej budete moci přelít do nádrže větší a spojit s ostatním plůdkem. Následuje odkrm do velikosti, kdy je již po problémech a potěr se stává odrostlým plůdkem schopným přežít v běžném akvarijním provozu. A co dál? No to již přece víte… vybrat ty nejlepší z nejlepších, dát si pozor na všechna úskalí odchovu tak, jak jsme o nich dnes psali a za nějaký ten čas … šup s nimi do tření!
Zdárné odchovy a mnoho radosti s potěrem přeje –

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2011
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...