Alenka v říši divů

27.12.2010 | Žádné komentáře

Nejen jako za zrcadlem, jak napsal zdařile pan Charles Dodgson, nejen Karel Zich ve své známé písni, ale cítí se tak asi všichni ti, kteří se snaží proniknout do tajů všelijakých „vodiček“, odborně, tekutého programu vyráběného pro akvaristiku snad všemi specializovanými firmami.

Zatímco v nedávné době se na pultech obchodů doslova bály tři základní prostředky, kterými jsme se mnohdy marně snažili ovlivnit chod akvária a též zdravotní stav ryb, dnes se onen pověstný pytel s nejrůznějšími „vodičkami“ doslova roztrhl. Existují kombinace základních barviv a desinfekcí, ale existují též specializované chemické produkty, určené cíleně pro tu či onu infekci.

„No jo“, řekne si kdekterý zkušený akvarista, „ale dříve jsme se taky nepotýkali s takovým množstvím infekcí jako dnes“. V tom je jistě také onen „zakopaný pes“, ale je tu současně neustále vzývaný pokrok a s ním i nové poznatky na poli snad každého vědního oboru, tedy i chemie a jejího použití.

Vraťme se ale raději do našeho chléva, tedy do světa akvárií. K této úvaze mě přivedlo prohlížení článků o akvaristice na internetových stránkách. Všeobecně jde o dva aspekty. Tedy, jedni se snaží zdařile či méně zdařile poradit a druzí podobnou možnost, tedy používání nejrůznějších desinfekčních prostředků v akvaristice téměř plošně zavrhují. Ono je skutečně dnes již dosti problematické všechny ty „vodičky“ od sebe rozpoznat, natož se v nich vyznat. Když si k tomu připočtu všechny ty firmy, asi bych vygenerované číslo všech možných názvů považoval v konečné podobě za příliš vysoké, abych mu mohl uvěřit.

Věřte ale, že základních surovin není až tak mnoho a dokonce bych se ani tak moc nespletl, když napíšu, že v mnohých výrobcích tohoto typu hrají pré právě ty tři základní suroviny, které jsme kdysi používali jako jediné možné. Ale v konečné fázi jde hlavně o čistotu a kvalitu základních surovin a jejich vhodné použití.

Tedy, rozhodně nezavrhujte nabízené produkty, jen je vždy dobré vědět, co a kam „lijeme“! Věřte, že žádný poctivý výrobce, a hlavně výrobce, kterému jde o věc, nedělá cokoliv jen tak, jen z toho důvodu, aby „něco“ vzniklo, v tomto případě další z řady výrobků. Téměř všichni, kdo se takovou výrobou zabývají, jsou povětšinou akvaristé, nebo jsou jakkoliv s touto činností spjati. A když ani to ne, zaměstnávají odborníky a chemiky, kteří jsou sami akvaristé a navrhují k výrobě právě ty prostředky, které mají buďto sami odzkoušené, nebo je vymýšlejí na základě potřeby či poptávky od jiných kolegů z oboru. Vybavení laboratoří všech větších hráčů na poli produktů vyráběných pro akvaristiku, je v dnešní době profesionální a nikdo z výrobců by si nedovolil fabulovat, tedy vymýšlet nesmyslné kombinace chemických látek!

A ještě něco, všichni tito výrobci, tedy opravdu tzv. profesionálové v oboru, se těší pověsti odborníků a jsou velmi neradi, dostanou-li se do pozice, z které by nebylo možné objasnit, proč byl ten či onen přípravek nefunkční. Mají tedy dobře odzkoušené všechny přípravky, které se od nich do prodeje a mezi akvaristy dostanou. Jde o prestiž a nemusím se ani zmiňovat o tom, že veškeré neúspěchy jsou vždy velmi dobré pro konkurenci a použitelné k nekompromisnímu obchodnímu boji.

Lze si tedy vybrat potřebný nástroj v podobě nabízených produktů k nápravě zdravotních problémů akvárií, jde ale opravdu pouze o to, informovat se a poté použít skutečně pouze ten prostředek, který je právě pro to či ono použití určen. Dovolte mi jen několik málo rad či doporučení.

Vždy kupujte tyto „vodičky“ pouze od známých a hlavně značkových výrobců. Nikdy nepoužívejte prošlé výrobky, tedy výrobky, kterým již doběhla záruční doba, nebo chcete-li, doba použití či expirace. Pozor na neznámé prodejce a výrobky neoznačené potřebnými údaji. Preferujte vždy takové prostředky, o kterých víte, že jsou určeny právě pro ten problém, který jimi hodláte napravit. Velmi důležité je též uskladnění těchto chemikálií. Pozor na světlo! U mnohých prostředků časem snižuje účinnost. Pozor na teplotu, vysoká teplota je nežádoucí. V této souvislosti je též nutné zajistit, aby desinfekce, umístěné například v domácí lednici, nemohly použít k jiným účelům děti!

Důležité je též použité množství, tedy doporučené dávkování od výrobce. POZOR!!! U většiny těchto prostředků je dávkování odzkoušeno! Neplatí tedy, že při dávkování raději přidáme… to je špatně! Z důvodu použití těchto prostředků širokou veřejností jsou tyto výrobky příslušnými orgány schvalovány velmi přísným pohledem a než se dostanou na pult odborných obchodů a potažmo do rukou akvaristů, podléhají poměrně náročným testům, při kterých je pochopitelně myšleno i na ekologii, tedy i na neblahé zatížení životního prostředí. Výrobci si tedy rozhodně nemohou dělat co chtějí. Veškeré výrobky jsou dnes přísně posuzovány ze všech známých a možných hledisek a navíc, konkurence čeká na chybu.

Věřte tedy, že těch nejpodstatnějších chyb se dopouštíme všichni, kdo si stěžujeme na to či ono. Založení nového akvária, vybavení odpovídající technikou, obstarání rostlin, živočichů… to vše je fyzický začátek krásné a zajímavé činnosti. Ale tou nejpodstatnější složkou celého vývoje tohoto konání jsou vědomosti, tedy čistě nefyzické, zato však nejdůležitější vybavení. Použití těchto přípravků začíná již v nás, v našem poznání a vědění. Je to jednoduché, nerozpoznám-li správně „to“, co se v mém akváriu děje a chci se „toho“ zbavit, asi se mi to hned tak nepovede. Co zbývá v takovém případě? Znovu musím upozornit na to, že náhodné použití jakýchkoliv chemikálií způsobem pokus-omyl je špatné a přímo proti chovatelské etice. Berete si tak do rukou osud a život všech obyvatel akvária.

Ne nadarmo již velmi dlouho píšu, že základem pro založení akvária není akvárium samotné, ale kniha! I to je ale přenesený smysl celé věci. Každý akvarista, který je touto činností již nevratně „nakopnutý“ ví, že cesta k úspěchu je dlouhá, ale krásná. Kniha je tedy pouze symbol, i když na začátek myslím, že velmi důležitý. Ovšem spojíme-li knihu se známým akvaristou či klubem, který můžeme navštívit, s internetem…, dostane se našemu vědění velmi podstatného zrychlení.

Nebojte se tedy a nezavrhujte nabízené produkty od známých firem, jen je nutné se pokusit hledat i v sobě cestu, jak problémům v akváriu zabránit a to hlavně již předem, tedy tak, aby nebylo podobných prostředků vůbec zapotřebí, aby se zkrátka naše vědění a poctivé snažení promítlo i do zdravotního stavu našich akvárií. Je opravdu dobré vědět, že zdaleka ne na všechny různé začínající zákaly a třeba i prvotní projevy infekcí není opravdu nutné vždy používat desinfekční prostředky, ale že se mnohé dá vyřešit například pouhým zvýšením teploty, nebo omezením podávání potravy, jindy zase pravidelnou údržbou, karanténou, trpělivostí… Když se Vám poprvé podaří na základě znalostí a praxe správně odhadnout kořínek problému a dokážete se cíleně a s úspěchem problému zbavit, zažijete také velké uspokojení. A to je právě potřebné i pro všechny druhy živočichů, kteří se po celém světě v akváriích vyskytují.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2010
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...