Vzkazy 2010/14

3.10.2010 | Žádné komentáře

V dnešním článku se musím zpětně věnovat některým nezodpovězeným dotazům.

Betta imbellis (bojovnice nebojovná)

Zatímco v minulosti byla ponejvíce známá Betta splendens, dnes je na našem trhu, a potažmo i v našich akváriích, těchto zajímavých labyrintních druhů ryb hned několik. Jako zajímavou novinku v jednom obchodu ukazoval prodavač zákazníkovi Bettu imbellis. „Je menší, než Betta splendens“, říkal poučně, „a hlavně je snášenlivá. Zkrátka, je k ostatním druhům ryb v akváriu mírná a ne jako bojovnice pestrá“. Onen prodavač měl vcelku pravdu, ale ten první údaj jsem nevydýchal a hned po jeho obchodním vystoupení jsem za ním zašel a přátelsky mu sdělil, že Bettu imbellis jsem množil v akváriích na Žižkově už tehdy, kdy ještě nebyl na světě. Novinka to rozhodně není, ale pravda je, že tato zajímavá rybka se běžně v akváriích nevyskytuje.

Betta imbelis byla objevena sice poměrně později než běžné akvarijní ryby, až v roce 1970, ale v našich akváriích se objevila již několik málo let poté. Její chov je na rozdíl od bojovnice pestré zčásti rozdílný. Už proto, že není na své druhy a „spolubydlící“ v akváriu agresivní. Liší se ale i v jiných projevech. Jedním z nepříjemných projevů při chovu bojovnice nebojovné je vyskakování z akvária. Nebudete mi to možná věřit, ale tato nesmírně vychytralá rybka se dokáže dostat z akvária i velice malou škvírkou. Zajímavé na tom je, že všichni počítáme a máme tu zkušenost, že ryba může z akvária vyskočit, ale již nás nenapadne, že ryba může z akvária i vylézt. Moje praxe s chovem této rybky to dokazuje.

Akvária v běžném provozu přikrýváme sklem. Tím zároveň chráníme ryby před vyskočením, udržujeme v akváriu déle potřebnou teplotu a vodu v akváriu chráníme před prachem a snad i před jinými spadlými předměty. Pro usnadnění každodenního přístupu z důvodu podávání potravy bez toho, abychom neustále manipulovali s krycím sklem, vykroužíme uprostřed krycího skla několikacentimetrový otvor. Průměr může mít i patnáct centimetrů a praxe nasvědčuje, že nehrozí, na rozdíl od škvíry u bočního skla, vyskočení ryby z akvária. Navíc, když poměřujeme velikost ryby a otvoru v krycím skle nad hladinou, většinou bereme v úvahu její délku a robustnost, než průřez těla. Je zatěžko si představit, že ryba z akvária vyskakuje jako torpédo a „cpe“ se do otvoru sotva většího, než je průměr jejího těla.

Jednoho dne ale zjistíte, že letitá zkušenost má trhliny! Začátky každého akvaristy jsou spojeny s mnoha chybami a pochopitelně jsem jim neunikl ani já. Mám na svědomí též mnoho uschlých rybek na podlaze pouze z toho důvodu, že jsem podcenil správné umístění krycího skla. Každá takto skončená fáze mého chovatelství měla za následek poučení. Akvaristika je ale důstojná dáma a jen tak svá tajemství neprozradí. Když jsem tedy před téměř pětatřiceti lety stál před již druhou Bettou imbellis, uschlou na podlaze pod akváriem, nestačil jsem kulit oči! Akvárium přikryté, že byste sirku neprostrčili…a přece!

Ještě více jsem tedy utěsnil veškeré otvůrky a číhal na chvíli, kdy by se dalo vypozorovat, jak k podobným útěkům z akvária dochází. Několik dnů jsem nic zvláštního nezpozoroval, až jednou v noci. Pochopitelně, že noční obcházení akvárií patří k věci a nikdy jsem nevydržel, abych při různých příležitostech i v noci svá akvária nezkontroloval. Je pravda, že v noci a při rozsvícené baterce vypadá ten krásný vodní svět zase trochu jinak než ve dne. Dokonce můžete objevit to, co se Vám ve dne při osvětlení velmi dobře skrývá. Například výskyt ploštěnek v akváriu.

Ale abych se vrátil k betám, zkrátka, jednou v noci jsem opět takhle pronásledoval baterkou v akváriu šneka a najednou si mé cvičené oko všimlo podivné věci. Beťák, byl to již takový zdatný dorostenec, šplhal vzhůru rohem akvária a blížil se ke škvírce, kde bylo místa, že byste opravdu tu sirku neprostrčili. Ahátě! Povídám si pro sebe a čekám, co se z toho vyvine. Představte si, že se začal cpát do toho otvoru, ale po chvíli urputného snažení spadl zpět do vody.

Tato, tak trochu zvláštní příhoda mě utvrdila v tom, že překvapení je v akvaristice stále dostatek. Bylo mi hned jasné, proč jsem nacházel občas na zemi uschlé jedince, i když bylo akvárium téměř dokonale přikryté. Z jakého důvodu to tyto bety dělají mi není jasné a nikde jsem se o tom nedočetl ani zmínku, potvrdil mi to ale přítel Dr. Frank. On měl totiž podobnou zkušenost.

Betta imbellis má jinak velmi ráda živou potravu, zvláště pak Cyclops. Ale velmi rády přijímaly i Artemii, menší druhy Daphnií, nitěnky a téměř bez výjimky malé komáří larvy. Při 26°C se ochotně třou a jejich potěr, mimochodem, ne tak početný jako u bojovnic pestrých, byl bez problému odkrmován Artemií. Když jsem ale přivezl od rybníka prach, dokázaly se jím doslova nacpat. A ještě jednu věc, při krmení přírodní stravou se dočkáte minimálně dvakrát tak početného potomstva, než když používáte ke krmení stravu umělou. Těmto betám postačí menší akvárium s nízkým sloupcem vody, zarostlou hladinou a teplou vodou. Společenství jiných menších a mírumilovných ryb není na závadu.

Tolik k tématu Betta imbellis a zároveň k dopisu Ivy, která má to štěstí a párek Bett si obstarala v odborné prodejně. Že má štěstí píši záměrně, protože tyto bojovnice jsou na trhu velmi málo k vidění.

Nitěnky

O nitěnkách bylo na našich stránkách napsáno již také pár řádků, ale abych splnil co jsem slíbil, odpovím též. Pane Zdeňku, nitěnky ano, pro mnoho druhů ryb a zvláště pak pro sumce, jsou téměř nepostradatelné ale… Nitěnky zakoupené v obchodu nikdy nekrmte ihned!!! Potřebují „odležet“ a vyčistit a navíc, neznáte jejich původ. Nitěnky nechte minimálně tři dny pod kapající vodou a potom je můžete umístit s trochou vody do dolních pater ledničky. Zkrmovat vždy znovu propláchnuté a hlavně bez kalu. Když krmíte nitěnkami, musí se po propláchnutí vznášet ve zcela čisté vodě. Budou-li nitěnky plavat v kalu, NEKRMTE!!! Je vždy lépe jich většinu slít, než s nimi jedinkrát zkalenými nakrmit. Nitěnkami nepřekrmujte a je dobré si pořídit krmítko pro nitěnky speciálně vyráběné. Raději krmte několika malými dávkami, než najednou větší porcí. Mnoho jich také zůstane ve dně. A ještě jedno upozornění, s nitěnkami si můžete do akvária přinést mimo jiné i ploštěnky. Jsou to ploší červi a velmi obtížně se s nimi bojuje ve smyslu jejich vyhubení či trvalého odstranění z akvária.

To je pro dnešek vše, a kdybyste potřebovali jakoukoliv informaci, napište do vyhledávače nad články stěžejní slovo a objeví se Vám články s Vámi hledanou tématikou. A kdyby přeci jen ne, napište na moji adresu, odpovědi se jistě dočkáte.

Děkujeme za důvěru

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2010
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...