Vzkazy 2010 / 11

1.08.2010 | Žádné komentáře

Nejprve bych rád zodpověděl dotaz, který se týká zbarvení závojnatek. Je zajímavé, že právě na tyto ryby chodí snad nejvíce dotazů. Musím se tak trochu s úsměvem zmínit o tom, že závojnatky patří spíše do oboru rybníkářství, a že akvária jsou v jisté fázi pro ně spíše náhradním řešením. Je ale fakt, že když je akvárium větších rozměrů a technicky dobře vybavené, je umístění několika jedinců v něm v pořádku. Ještě je důležité, jak často jim jejich chovatel obměňuje část vody v akváriu za čerstvou. Jejich velikost a projev v dospělosti může v akváriu způsobit docela slušnou „revoluci“. Krom klasických tvarů a velikosti závojnatek, existují ale vyšlechtěné variety, které naopak do akvária vyloženě patří, a které by se ve venkovním rybníčku necítily dobře. O tom ale až někdy příště.

Zbarvení závojnatek je velmi variabilní a za dlouhou dobu jejich chovu byly vyšlechtěny, krom rozmanitých tvarů, snad všechny možné barvy i jejich kombinace. Musím se ale nejprve zmínit o zbarvení ryb v přírodě všeobecněji. Zabarvení slouží rybám v přírodě z čistě praktických důvodů a funguje jako ochranný faktor, nebo z důvodu komunikace mezi rybami samotnými. Člověk ale ve svých chovech má zcela jiné požadavky a proto se již po tisíciletí snaží cílevědomým šlechtěním přizpůsobit barvy ryb lidskému oku spíše z důvodu estetického. Nutno dodat, že barevné odchylky se ve volné přírodě vyskytují taky, ale tam je to zařízené tak, že se téměř ve sto procentech takto nepřirozeně zbarvení jedinci nedožijí dospělosti. Tedy, nemají šanci dát vzniku další generaci a barevná mutace tedy zanikne.

V lidsky regulovaných akvarijních chovech je ale taková mutace nadmíru vítána a chovatel, je-li obeznámen alespoň s minimem genetického řemesla, takové jedince přímo hýčká! Pravidlo je takové, že barva, která je na povrchu ryby na pohled patrná, lze v masivních odchovech v budoucnu očekávat v nějakém odlišném projevu i na jednotlivcích. Toto pravidlo nesní sice stoprocentní, ale rozhodně na něm něco je. Z vlastní zkušenosti ale vím, že mohou přijít chvíle, kdy člověk nad výsledkem své práce jen kroutí hlavou. Vše se ale dá většinou vysvětlit, chce to pouze vůli a ty správné studijní zdroje.

Za zbarvení rybího povrchu mohou ponejvíce čtyři druhy pigmentových buněk. Jejich vzájemné překrývání a zřetelnost způsobují pak intenzitu a zabarvení v místě jejich výskytu. Všimněte si, například u těla všeobecně známého kapra, že zbarvení je tmavší ve vrchních partiích těla a hlavně pak na hřbetu, naopak, břicho ryby bývá světlé. Zamyslíme-li se, tak z hlediska ochrany samotné ryby (mimikry) je tato kombinace velmi praktická. Při pohledu shora vidíme rybu oproti tmavému dnu velmi špatně. Naopak, podíváme-li se z pohledu dravce, lovícího pod vodou, ten se dívá často na ryby vzhůru a oproti hladině je světlé zabarvení břišních partií ryby jedinečné. Je to ale pouze ochrana dílčí, protože například rybí dravci reagují na svou kořist na základě mnoha jiných podnětů, základním vodítkem při identifikaci kořisti jsou jim například vlnové rázy při pohybu těla oběti.

Ale jak jsem již výše napsal, v akvaristických chovech se barevnost vítá a dokonce se ovlivňuje různými podpůrnými prostředky. V průmyslově vyráběných krmivech najdeme tyto látky také právě v krmivech pro závojnatky a ryby určené do zahradních rybníčků, například též pro barevné KOI kapry. V minulosti, když jsme si jako akvaristé vyráběli různá krmiva doma, jsme k těmto účelům používali mnoho různých přírodních produktů. Tak jsme přidávali do krmiv například karotku či kopřivy, které obsahují karoteny.

Dalším vlivem, který se podílí na vybarvení ryb, je sluneční záření a každý, kdo má možnost umístit ryby v letních měsících do venkovní nádrže ví, že ryby se maximálně vybarví a nejen to, dostanou se do dobré kondice. Mimochodem, kdo vytírá určité druhy ryb na podzim a před tím je „letní“, má podstatně lepší úspěch jak v množství odchovaných ryb, tak v jejich kvalitě. Toto je ale také podmíněno kvalitní stravou. A jsme u dalšího vlivu na zabarvení povrchu těla ryb a tím je potrava.

Jak jsem již výše poznamenal, v umělé potravě se nacházejí komponenty, které umí opravdu přispět k vybarvení ryb, ale v přírodních krmivech je těchto látek též mnoho. Akvaristé dobře vědí, že po krmení buchankami (Cyclops) se ryby těší dobrému zdraví a hlavně se velmi intenzivně vybarví. A jsme opět na začátku. Stačí si pouze uvědomit, že pro mnoho druhů buchanek je základní potravou fytoplankton, tedy jednobuněčná řasa. Tato přírodní potrava umí stimulovat buňky, které ovlivňují vybarvení povrchu rybího těla.

Dále bych mohl uvést, že vybarvení ryb ovlivňuje též věk a nemoci. Vybarvení ryb se během jejich života mění a píši-li o závojnatkách, musím se zmínit, že to bývá u některých barevných mutací dokonce typické. Možná se Vám stalo, že jste zatoužili po černé závojnatce, ale po roce se začala barvit například do červena, nebo její syté zabarvení zcela zmizelo a vybledla. Konkrétně na podobné případy se mi objevují v poště dotazy s tím, že má chovatel obavy o zdraví svých chovanců. Toto je ale zcela běžný jev a souvisí to s několika výše uvedenými faktory, ale též se stářím buněk, které ovlivňují povrchové vybarvení ryb.

A nakonec musím uvést, že vybarvení ryb, tedy i závojnatek, se mění také při infekcích a stupni jejich vývoje. Nemusí jít vždy o vyblednutí, jak se mnohdy uvádí, ale chovatelé dobře vědí, že při některých infekcích ryby tmavnou, až téměř černají, při dalších pak může být vlivem výronu krve pokožka zabarvená do červena, oranžova… Někdy se vybarví při onemocnění pouze ploutve, jindy jde o jinou část těla. Jde zkrátka o zkušenost a znalosti chovatele, aby toto zhoubné zabarvení rozpoznal od běžné barevné mutace. Ale vždy je lépe se poradit!

Ještě bych rád zareagoval na dopis Renaty, která si přečetla jeden z posledních článků z oblasti cen ryb. Píše několik zajímavostí o nákupu ryb v Německu. Já bych jenom rád k tomuto uvedl, že rozdíly v nákupu živých zvířat jsou někdy opravdu ohromující a připomenu, že nemusí a mnohdy nejde při nákupu levnějšího zvířete jít zrovna o to horší! Stačí si projít kdekterou burzu. Toto není povzdech, to je skutečnost, se kterou musíme počítat. Náklady na umístění zvířat v kamenném obchodě jsou pochopitelně větší, než při občasných příležitostech například na burzách a tak je výsledek ceny též pochopitelný. Vždy si dejte ale dobrý pozor na odpovídající doklady, které musí prodejce vždy předložit a vyřízené předat při prodeji novému majiteli.

Ono nejde zrovna v tomto případě o ryby, tam je to spíše výjimkou, ale o zvířata zařazená do některé ze skupiny CITES. Budete-li kupovat kdekoliv zvíře, zajímejte se nejprve o to, zda se na něj některé z těchto závazků nevztahují. Dnes již není tak snadné bez dokladů prokázat původ zvířete a hrozí poměrně citelné sankce. Mnohdy toho právě příležitostní prodejci využívají!

A jedna perlička nakonec. Víte, že u určitých druhů chráněných ryb, kterých se to týká, se používají také čipy?

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2010
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...