Chovatelský zeměpis

25.07.2010 | Žádné komentáře

Již poněkolikáté jsem se zmiňoval o faktu, že akvaristika slučuje mnoho často značně odlišných oborů. Patří mezi ně i zeměpis. Jó jó, je to tak a dítka, kterým právě přeběhl mráz po zádech mohu uklidnit, že dnes zkoušet nebudu. Jsou přece prázdniny.

Zeměpis je pro chovatele akvarijních ryb ale skutečně důležitý. Je to jedno z prvních vodítek, když vybíráme společenství ryb do akvária. Ono není třeba vybírat ryby pouze a jen ze stejné zeměpisné oblasti, ale porovnat základní vlastnosti vody a prostředí v té které lokalitě. Rozhodně by se pak nemělo stát, že umístíte do jednoho akvária například skaláry s cichlidami z oblasti jezera Malawi či Tanganika. A tak je na místě se zajímat o zeměpisné výskyty všech možných tvorů, co se jimi zabýváme.

Pamatujte hlavně na to, že vodní tvorové jsou závislí na prostředí ve kterém žijí a tím je pochopitelně voda. Nejen tedy její kvalita, ale i hodnoty jsou důležité. Porovnáme-li základní hodnoty vody z různých světových lokalit, tedy pH, vodivost, tvrdost celkovou i uhličitanovou, začasto i obsah kyslíku zjistíme, že jejich rozdílnost je mnohdy značná. Rozdílné nároky mají tedy i chované ryby v akváriích. Podceňování této skutečnosti vede často začínající akvaristy k prvním neúspěchům.

S tím musíme počítat nejen pouze při sestavování společenství ryb, ale i při výběru dekorace. Pozor na nevhodné druhy hornin, zvláště pak vápence a to v různých podobách. Hrubým a stále se opakujícím prohřeškem je vkládání všemožných suvenýrů od moře do sladkovodních akvárií. Myslím tím vápenné schránky a ulity mořských živočichů, včetně různě barevných kamenů. Do sladkovodního akvária nepatří! Ovlivňují chemickou hodnotu vody a mění podstatně pH do zásadita. Tím se stává voda pro mnoho akvarijních ryb neobyvatelnou a po nějakém čase dochází až k jejich úhynu! Toto se pravidelně opakuje vždy, když nastane čas prázdnin.

Znát zeměpisný výskyt určitých druhů ryb je tedy důležité pro zařizování akvária a jeho vybavení. Je dobré se držet určitých ukazatelů a akvárium zařídit podle alespoň přibližných vzorů z lokalit výskytu. Prakticky nelze vytvořit stoprocentní biotop, ale určité vlastnosti vody a prostředí v akváriu jsou pro chov a hlavně pak odchov nezbytné.
Zrovna tak je to s pohybem vody. V akváriu můžeme napodobit jak klidnou pralesní tůň se stojatou vodou, nebo tekoucí potok. Některé druhy ryb mají rády dostatek kyslíku ve vodě, jiným na něm až tak nezáleží. To s pohybem vody úzce souvisí. Když jsem se zmínil o různém umístění biotopů, nesmím zapomenout na intenzitu osvětlení. Jde zrovna o ty pralesní tůně se stojatou vodou, kam slunce za celý den nepronikne. Opakem může být tekoucí potok či řeka na otevřeném prostranství.

V nedávné době jsem se zmínil v jednom článku o otužování tropických ryb a o tom, jaký je to ve své podstatě nesmysl. Je to ale další důležitý ukazatel prostředí biotopu. Teplota vody je velmi důležitá a bez tohoto údaje bychom mohli těžko některé druhy ryb chovat a ještě hůře odchovávat. Neexistuje totiž nijaký univerzální ukazatel teploty vody a v mnohých případech nevhodně zvolená teplota v akváriu zapříčiní i neúspěchy při odchovech ryb. Toto je bohužel opomínáno u mnohdy i zkušenějších akvaristů. Nelze přitom jednoznačně říci, že je vždy lepší raději teplejší voda než naopak. Mnohé druhy ryb se při vysokých teplotách prostě nejsou schopny vytřít, jiné naopak.

K tomuto výčtu „vlastností“ biotopů bych rád ještě uvedl podnební podmínky. V tomto případě jde o dobu dešťů a změny atmosférického tlaku. Tyto údaje jsou velmi důležité a podstatné pro výtěry mnoha druhů ryb. Je zajímavé, jaký má vliv na reprodukci některých druhů sumců změna tlaku při bouřce. Z vlastní zkušenosti vím téměř na sto procent, že toto platí u rodu Brochis, kterým se již po léta věnuji.
Je tedy zřejmé, že je důležitá nejenom znalost místa výskytu, ale i specifických podmínek těchto biotopů.

Vzkaz pro paní Terezu

Vážená paní nepozorná! Za toto oslovení se omlouvám, ale je myšleno přesně tak, jak je napsáno a mám na něj právoplatný nárok! Tedy…ryby z prodejny, které přinesete domů nejenže NESMÍTE nalít do akvária i s vodou ze sáčku, Vy je nesmíte nalít do akvária vůbec!!! Přečtěte si některý z minulých článků, co jsem psal o karanténě nově přinesených ryb do domácího akvária.

1. Ryby i se sáčkem položíte na hladinu vytemperované a odstáté vody v karanténním akváriu.
2. Za půl hodiny vodu ze sáčku vylijete přes síťku a ryby vložte do karanténní nádrže. Vodu ze sáčku k ničemu nepoužívejte a vylijte ji do odpadu!
3. První týden krmte pouze nejnutnější dávkou, pravidelně a co možná nejčastěji ryby kontrolujte a hlavně do nádrže k nim nepřidávejte žádné, tedy ani preventivní přípravky!
4. Ryby nechte v karanténě nejméně dva měsíce!!!

To jsou pouze základní doporučení, podrobnosti si můžete nalistovat v Článcích.

Přeji všem hezké léto a zdravé ryby!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2010
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...