Dekorace krok za krokem

13.06.2010 | Žádné komentáře

To, co vidíte na fotografii, není výstava stavebního materiálu, ale expozice dekorací do vivárií. Takto prezentovaly svoje zboží firmy na výstavě INTERZOO v Norimberku. Bylo k vidění mnoho nápadů a nových směrů ve vybavení akvárií. Zajímavé je použití různých druhů materiálů od umělých hmot, po čistě přírodní, anebo například i keramické. Pochopitelně jsou využity i jejich kombinace a hmoty zcela nové.

Mnohým se může zdát přehnané, zabývat se zrovna kameny či kořeny do akvária…, je jich přece v přírodě a na stavbách všude dostatek, jen si vybrat. Z několika důvodů je ale přece jen dobré se tomuto tématu věnovat. Ne vždy se totiž může každý k vhodným dekoračním přírodninám snadno dostat a ještě je tu druhá důležitá věc a tou je vhodnost použití různých typů materiálů. Pozor! Není kámen jako kámen a není kořen jako kořen. Nesmím též pominout obchodní zájem firem, protože tato komodita je zajímavá i ekonomicky a pro obchod tedy jako stvořená. Je stabilní, nemá žádnou garanční dobu a může se skladovat v téměř libovolných prostorách. Krom toho jsou tyto materiály pro zákazníka finančně poměrně dostupné.

Všimněte si například, kolik druhů různých kamenů se v akvaristice používá. A rozhodně nejde pouze o estetický efekt. Estetické důvody jsou pochopitelně velmi důležité, ale svůj účel mají kameny též jako praktická dekorace z důvodu potřeby chovaných živočichů. Klasickým příkladem jsou cichlidy z afrických jezer Malawi a Tanganika. Můžete použít čedič, břidlici, lávovinu, křemen, různé druhy vápenců…, dolomitický vápenec, žulu a tak bychom mohli jmenovat dále. Pro akvaristiku je důležité, jak tyto horniny ovlivňují kvalitu a chemismus vody a podle toho je taky používáme. Rozhodně není jedno, do jakého akvária dáme jaký kámen. U některých druhů může být použití univerzální, některé kameny můžeme použít pouze v některých typech akvárií. Jde například o inertní materiály…křemen, čedič, břidlice atd., které můžete použít v každém akváriu, protože prakticky kvalitu vody neovlivňují.

Pozor však na vápence! Při jejich nevhodném použití se můžete dočkat nemilého překvapení. Ovlivňují totiž celkovou tvrdost vody a zároveň i pH, které se může „vyšplhat“ do poměrně vysokých zásaditých hodnot. Nevhodně volený vápenec může dokonce zapříčinit i zákaly vody. To může mít pro mnohé akvarijní ryby tragické následky. Jinou kapitolou jsou barvené kameny. U této techniky je zásadně důležité, jaká barviva výrobce používá. Pochybuji ale, že by v dnešní době někdo barvil tato vybavení závadnými či nevhodnými barvami. A právě z důvodu, že mnozí začínající akvaristé těmto závažným věcem nevěnují dostatečnou pozornost, mohou mít hned zpočátku neblahé zkušenosti. Nehledě na to, že nezkušenost a zklamání může probudit v začátečníkovi i nechuť pokračovat a to je špatně!

Zrovna tak se můžeme zabývat i kořeny a všelijak tvarovanými přírodními větvemi. Je to materiál pro interiér akvária snad nejvděčnější. Myslím tím jak dekoračními tvary, tak vhodností použití. Pozor ale, použijete nevhodně zvolený kus dřeva – a je malér. Začíná to zákaly všemožných barev a často může špatně zvolený kořen zapříčinit i zdravotní problémy ryb. Proto dejme dobrý pozor při výběru a volte raději dražší kořen, ale již doporučený a vyzkoušený od zpracovatele, než jakýkoliv kus z přírody. Je dobré se o vlastnosti těchto dekorací zajímat a použít opravdu jen ty zaručené. Konec konců, někteří z Vás mi dají jistě zapravdu. Nebudu dělat „machry“, jak se říká, sám jsem již několikrát v dávné minulosti dopadl podobně a měnil po několika dnech kořen i vodu v akváriu za čistou. Některé kořeny z lesa se mi zdály být tak nádherné, že jsem neodolal a… No prostě, chybami se člověk učí!

Další z nabízených okras akvárií jsou kompletně vymodelované interiéry. Jedná se o umělé skály, celá pozadí a dokonce na míru vymodelovaný celý interiér akvária. V některých z příštích článků zveřejním fotografie, na kterých se můžete podívat na nabídky konkrétních výrobků. Třeba Vás budou inspirovat. Jedná se většinou o kostru z jakéhokoliv vhodného a nezávadného materiálu, potaženou ať důvěryhodnou folií, nebo s nánosem všelijak barevného písku, tedy již přírodního materiálu. Celkem zdařilé jsou pak výrobky z přírodního pískovce.

Zvláštní skupinu tvořily expozice s poměrně úspěšnou novinkou a tou jsou NANO akvária. Již jsem se o nich zmiňoval, jsou to prakticky kompletní akvária většinou z plastu, kde interiér tvoří již kompaktní estetická výbava. Jsou koncipována do různých stylů i barev. Interiéry bývají kompletně z plastu, ale některé firmy dávají přednost i materiálům přírodním, nebo kombinaci. V těchto, ale i v jiných akváriích, se používají čím dál víc umělé dekorace i rostliny. To je kapitola sama o sobě a myslím, že do budoucna se ještě více rozšíří. Pominu teď svůj názor na tyto výrobky, ale jistě si v akvaristice za poměrně dlouhou dobu svého zrodu již našly své místo. Živé rostliny nejsou totiž v akváriu pouze dekorace, ale mají svůj téměř nenahraditelný význam a to, že snižují ve vodě obsah dusičnanů i ostatních zatěžujících látek a zásobují ji kyslíkem. To vše se ale dnes dá nahradit technikou. Přesto bych tam, kde je to možné, nikdy přírodní živé rostliny neopustil!

Mezi výbavu akvárií patří též mnohé technické „hračky“, nebo chcete-li přímo účelově vyráběné pohyblivé objekty z plastu. Jedná se o různé potopené koráby, pohyblivé lastury, vodníci u mlýnského kola, pískové vodopády a mnohé jiné výmysly. Tato dekorace nemá již s opravdovou akvaristikou nic společného, ale je poměrně oblíbená a asi se budete divit, z obchodního hlediska je to poměrně dobrý artikl. Jsou-li tyto předměty vyráběné z inertních (neovlivňujících kvalitu vody, tedy nezávadných) materiálů, což je předpoklad, myslím, že živočichům v akváriu nijak nevadí. Jde tedy pouze o gusto majitele akvária, nebo o dětský vkus a ten, jak víme, je někdy tak trochu z jiného světa (neříkám, že ze špatného). Je to ale pouze jejich výsada a tak je na nás, zda budeme takové nápady respektovat a vytouženou hračku dítěti po těžko zvladatelném nátlaku zakoupíme.

Zvláštní místo si v dekoracích vysloužilo sklo. Je to, jak víme, čistý a kvalitu vody neovlivňující materiál a tak proč ne? Například obří číše v akváriu, která má ještě ve svém interiéru odlišnou, ale nerušící dekoraci, se může stát při různých příležitostech skvělým estetickým doplňkem.

Nakonec bych ještě rád připomenul, že dekorace v akváriu má mnoho podob, ale nikdy by neměla být na úkor chovanců. Tedy, střídmě, ale přece! Přehnané množství dekorace zmenšuje též objem vody v akváriu a pozor tedy při dávkování léčiv či jiných „vodiček“. Velký kořen, dno a stěna sestavená z kamenů může mít obsah mnoha procent z celkového množství vody a tak se objem vody počítá s minusovým koeficientem. Například – objem akvária – 20%.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2010
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...