Výstavy, prodejny a akvária

6.06.2010 | Žádné komentáře

Konečně! Jaro sice končí za 14 dnů, ale jsem rád, že alespoň na tu krátkou dobu začalo. Pozdě, ale přece, říká se. Bylo by ale na druhou stranu docela dobré, kdyby se o nějaký ten čas protáhlo léto což…?

Již před mnoha léty jsem slyšel dotazy významem podobné textu, který napsala ve svém mailu nedávno jedna naše čtenářka. Je to poměrně častý dotaz a jde zde opět pouze o nepochopení základů akvaristiky, i když se na těchto stránkách stále dokola opakují. Jen si dát práci a zamyslet se nad spojitostmi všech podnětů. Iva se zamýšlí nad tím, že na výstavách a i v některých prodejnách mají mnoho akvárií a všechna jsou krásně zařízena a s čistou vodou. Ona má doma pouze jedno akvárium a stále bojuje s různými zákaly a pouze občas má akvárium čisté tak, jak by si přála. Přisuzuje to jakési fintě či zázračné vodičce, která se prostě přidá do akvária a je hotovo.

Toto je zcela jasný příklad, na kterém se dá zároveň vysvětlit postata fungujícího a zdravého akvária. Zamyslíme-li se nad tím, proč se vlastně na výstavách, a dejme tomu i v prodejnách, nevyskytují, nebo zcela výjimečně, akvária se zákaly, nejprve nás asi napadne, že zakalená akvária by byla pro výstavu a obchod zcela nevyhovující a jistě by nepřinesla žádný užitek. Ani ekonomický a již vůbec ne poučný. No jo, ale jak to zařídit? Jak se postarat denně například o čtyřicet rozdílných akvárií, aniž bychom museli neustále dokola odkalovat a čistit skla? Pro alespoň průměrně poučeného či zkušeného akvaristu je řešení poměrně snadné.

Stačí si osvojit alespoň základy. Na druhou stranu je pravda i to, že akvária na výstavách a v odborných obchodech mají, anebo by rozhodně měly mít, zcela jiný režim, než akvária v domácnostech a v líhních. To je také pravým problémem některých obchodů, ve kterých se s akvárii spíše potýkají, než by je provozovali právě v režimu prodejních akvárií. Ono totiž lze na první pohled zjistit, zda se o akvária ve specializovaném obchodu stará odborník, nebo zda jsou nádrže v režimu nucené údržby. Nucená údržba je v tomto případě termín, který znamená, že zaměstnanec je ještě v počátcích své kariéry akvaristy a učí se na základě rad svého nadřízeného či poradce. Problém je v tom, že dělá určitá rozhodnutí či opatření, ale často vůbec neví, proč je dělá!

Rád bych ale vysvětlil, co je podstatou čistých komerčních či výstavních akvárií. Jde zde o dobrou přípravu a režim akvária po dokončení. Na výstavách je problematika o to složitější, že je velmi málo času na stabilizaci biologického systému v akváriích a tak jde vlastně hlavně o čas. Z mnoha článků ale víme, že čas je velmi důležitou složkou tvorby nového akvária, a že největším nepřítelem při zařizování akvária je spěch, tak jak je tedy možné, že to na výstavách funguje?!
Na prvním místě je pečlivá příprava. Výstavní akvária se připravují často delší dobu již před výstavou samotnou a zrovna tak ryby. Na výstavách to povětšinou funguje tak, že jeden den musíte akvárium zařídit a druhý den se již otvírá. Máte tedy ani ne jeden celý den na to, abyste vybavili akvárium a ještě ke všemu ho zprovoznili tak, aby vyhovovalo umístěným živočichům. A nejen to, důležité přitom je, aby se voda nezakalila a to nikoliv pouze při zařizování, ale ani následně. Což se velmi často u nově zařízeného akvária stává.

Vodu do výstavního akvária musíme tedy připravit již předem a je dobré, alespoň její polovinu, použít ze zařízeného a fungujícího akvária. Voda musí být čistá a musí mít jiskru. Takovou vodu přivezeme v barelech a chováme k ní náležitou úctu. Není-li možné použít vodu z akvária, přidáme do čerstvé vody příslušné bakterie. Další velmi důležitá součást, která se musí připravit nějakou tu dobu před výstavou je filtr a hlavně jeho náplň! Ten by měl být funkční již tak měsíc před termínem. Kdo pozorně pročítáte tyto stránky, jistě již víte, oč jde. Ostatní technická zařízení se pochopitelně odzkoušejí předem, aby nedošlo v poslední chvíli k překvapení. Další věc je dekorace. Pamatujte, že všechny dekorační předměty by měly být „odzkoušeny“ předem. Napadá mě příhoda, kdy jeden kolega (je tomu již mnoho let) přinesl do svého akvária na výstavu překrásný dekorační kořen, který mu nejeden kolega v dobrém záviděl. Onen kořen ale po vložení do akvária začal vodu barvit nejprve dozlatova a za několik málo hodin byla voda tak hnědá, že se stala téměř neprůhlednou.

Tzv. zlatá voda a funkční filtry by měly v nově zařízeném výstavním akváriu v podstatě ihned nastartovat i biologický systém a tím se maximálně omezí možnost tvorby následného zakalení vody z důvodu tvorby nálevníků či jednobuněčných řas. Ještě dovolte radu od pramene. Je dobré večer před výstavou dokončit akvárium a téměř zcela jej naplnit jak vodou přivezenou, tak doplnit čistou. Ráno potom doplnit zbytek vody a až potom, těsně před otevřením, umístit do akvária ryby. A ještě něco, ryby po dobu výstavy NEKRMÍME!!! Výstavy netrvají déle než týden a to vzrostlé ryby bez problémů snášejí.

V odborných obchodech je to s udržováním čistoty vody jinak. Neustálé střídání počtu ryb v akváriích, všemožné infekce, se kterými se musí obchodníci vyrovnat a konec konců i mnoho dodavatelů…V jednom obchodě se semnou majitel přel, že oni mají dodavatele pouze jednoho a tím je velkoobchod. Jo jo, je to tak, ale onen velkoobchod má jistě mnoho dodavatelů a v tom je právě ta potíž.

Akvária v obchodu by se tedy měla řítit zcela jiným režimem, než kdekoliv jinde. Přirovnal bych tyto nádrže spíše ke karanténě, než k akváriu, které by mělo být běžně zařízeno a osázeno. I tam se ale dají vytvořit vhodné a hlavně pro živočichy ty správné podmínky. Je jen potřeba určitého fortelu a hlavně nepoužívat vzory z chovných akvárií. Prodejní nádrže nemají s chovem ryb nic společného až na to, že v nich plavou ryby. Společné jsou pouze základy, se kterými se musí odborný zaměstnanec vypořádat. Těmi jsou hlavně údržba vnitřního prostředí akvária (filtr, skla, přehlednost, hygiena), starost o kvalitu vody (dusíkaté látky, zákaly, pH i teplota) a dodržovat režim dne (osvětlení, podávání potravy). A právě krmný režim je velmi důležitý při udržování hygieny v odborných obchodech. Zde nesmí být řeč ani náhodou o překrmení, naopak! Potrava musí být podávána velmi střídmě, ale zato by měla být o to kvalitnější!

A právě tam, kde se všechny tyto předpoklady dodržují, právě tam vidíte všude v akváriích křišťálovou vodu a zdravé ryby. Pozor ale, nikdy jsem netvrdil, že ryby v odborných prodejnách nesmějí a nemají být infikované různými chorobami. V takovém množství dodavatelů i ryb by ani nebylo možné mít v obchodu pouze zdravé ryby. Nemocné ryby a infikovaná akvária MUSÍ být ale označena nápisem KARANTÉNA a po dobu léčby se z takového akvária NESMÍ prodat ani „čudla“!

Dovolte mi nakonec ještě jednu poznámku. Bude ještě nějaký čas trvat, než se všechny obchody a hlavně zaměstnanci v nich naučí hospodařit s tak velkým množstvím druhů ryb, ale s mojí vírou dostávám v poslední době i naději. A všichni se asi shodneme na tom, že víra a naděje nejsou rozhodně stejnými pojmy.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2010
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...