Zdravá či nemocná?

18.04.2010 | Žádné komentáře

Pro dnešní článek jsem si vzal námět z dopisu, na který jsem odpovídal minulý měsíc a poznamenal si, že by stálo za to, se mu v některém z příštích článků věnovat.

Co je to vlastně nemocná ryba? Jsou ryby v našich akváriích vůbec zdravé? Jak se dá definovat nemocná ryba…a jak zdravá? Můžeme vůbec věřit obchodníkům, že ryby, které kupujeme v obchodech jsou zdravé, a že se nám od nich nenakazí ryby v našem akváriu? Lze vůbec poznat začínající nemoc? Kdo nám poradí?

Rád bych dnes začal parafrází jednoho, dnes často citovaného spojení slov, a to: „presumpce viny“. Tedy, každou rybu, kterou přineseme domů, do již zařízeného a fungujícího akvária, musíme „podezřívat“ z toho, že je infikovaná nějakou chorobou! Proto je tedy nevyhnutelně nutné se podle toho zachovat. Již mnohokrát jsem v článcích psal o karanténě a o jejím velkém významu. Posloužím znovu s vlastní zkušeností a doporučím každému, aby držel ryby v karanténě nejméně dva měsíce!!! Na dobu karantény může mít téměř každý jiný názor, ale o to tu nejde. Předávám Vám zkušenost podloženou mnoha desetiletími praxe a je pouze na Vás, jak s ní naložíte.
Mimochodem, kupovat nové a první akvárium bez akvária karanténního je velmi riskantní. Karanténní nádrž je nutná a měla by se stát samozřejmým příslušenstvím každého akvária. O karanténě si můžete přečíst též v dalších článcích a to, když do vyhledávače na našich stránkách napíšete slovo „karanténa“. Objeví se články s touto tématikou.

Tak tedy, měl-li bych definovat stav, o kterém dnes píši, musím se držet všeobecných definicí. Zdraví je: „normální fyziologická činnost celého organismu“. Nemoc je: „porucha fyziologických funkcí a projevů“. A jsme zase na začátku.

Rozvedeme si tedy tyto dva pojmy blíže. Stav zdraví u ryb je definován několika základními ukazateli, které ale zkušený chovatel bere jaksi automaticky. Při pohledu na rybu v jakémkoliv akváriu by se měl zaměřit na přirozené chování a povrch těla ryby. Je též dobré si všimnout, zda ryby v odborném obchodě jsou umístěny v odpovídajících podmínkách. Tím myslím na prvním místě teplotu vody a čistotu akvária. Chování určitého druhu ryby je nutné posoudit z průběžného pozorování. A to je první problém. Jak můžeme průběžně sledovat chování ryby například v odborné prodejně?

Pochopitelně to nelze tak, jako například v akváriu u známého akvaristy, ale přece je to možné a měli bychom si dát trochu času při nákupu nových ryb. U mnoha druhů akvarijních ryb se nám totiž může jejich chování zdát podezřelé, i když je zcela přirozené. A tak je tomu i naopak. Proto, abychom posoudili to správné chování určitých druhů ryb, potřebujeme znát alespoň základy etologie toho určitého druhu. Jsme-li začátečníci, je opravdu nutné vzít do ruky knihu, nebo si vyhledat příslušný druh na internetu či poradit se se známým akvaristou. V konečné fázi ale musíme stejně dát na názor a poctivost prodavače a to právě ve chvíli, kdy nám ryby loví z prodejní nádrže.

Alespoň orientačně by se dalo napsat o posuzování zdraví ryb toto:

Povrch by měl být beze změn od přirozeného stavu (vlastní zkušenost a praxe). Jedná se o hladký povrch celého těla (přirozeně uložené šupiny, příznaky parazitické infekce a bakteriálních či plísňových projevů) a přirozený stav kůže (pozor na krvavé okrsky a vředy). Sledujeme při tom i barvu s přihlédnutím na možnost odchylky z důvodu vyšlechtěné variety. Další důležitý ukazatel jsou zdravé žábry a jejich jasně červená barva (nezaměňovat s žaberními tyčinkami). Pozor na bledé žábry, nebo na mramorovaně zabarvené a dále pak na výskyty lokálních odchylek, jako jsou bílé tečkování či krvavé okrsky, nebo cizí organismy mezi žaberními tyčinkami (mikroskopické vyšetření). Některá napadení žáber cizími organismy jsou zřetelná i pod lupou.

Mezi ukazatele momentálního zdravotního stavu ryb se též zahrnuje pravidelné a klidné dýchání. Spolu s přirozeným pohybem v akváriu je to známka dobrého stavu organismu. Pozor tedy na ryby, které se ukrývají v rozích akvária či lapají po vzduchu u hladiny, nebo ryby, které se soustřeďují u vzduchování. K těmto ukazatelům patří též posouzení barvy a stavu oka. Mělo by mít jasné zabarvení. Kalné či vystouplé oko je neklamným ukazatelem napadení organismu infekcí. Zkušený akvarista dokáže z oka vyčíst mnohé, ale k tomu potřebuje opravdu dlouholetou praxi.

Tyto ukazatele jsou pochopitelně možné brát v úvahu, plave-li ryba ve vyhovujícím prostředí.

V první řadě je to genetický předpoklad a vhodnost chovu. Rybáři v hospodářských chovech toto nazývají „konstituce“. Jde o zdravou plemenitbu. K tomu patří vrozená odolnost, imunita, která je ale dále podmíněna optimálním chovem. To znamená vším, co k chovu ryb patří. Životní podmínky, potrava, zacházení s rybami a dále zkušenosti a vědomosti chovatele. Můžeme chovat stoprocentně vybavené ryby po genetické stránce, ale budou-li umístěny v nevyhovujícím prostředí, umoříme je, to je jasné. Toto můžeme dále rozvést do několika ukazatelů, na které si musíme dát dobrý pozor, a které bychom měli dodržovat.

Příčiny nemocí rozdělujeme na vnější, tedy mechanické poškození, fyzikální, chemické a biologické. Do mechanických poškození můžeme započítat různá poranění a otevřené rány. Fyzikální příčiny nemocí vycházejí již z názvu a jsou to poškození nevhodnou teplotou vody, jejími chemickými vlastnostmi a úrazy el. proudem. Do chemických příčin zahrneme otravy a to jak organickými, tak anorganickými látkami. Biologické poškození zdraví ryb má původ v působení virů, plísní, bakterií, parazitů a podobně.

Na toto téma jsme již zveřejnili též několik článků. Můžete se podívat na tyto stránky do rubriky „Články“. Jde o seriál a první článek vyšel v lednu 2008.

Z výše popsané skutečnosti je patrné, že určit s čistým svědomím momentální zdravotní stav ryb je opravdu věda. Může se stát, že při náhlé změně prostředí se objeví doposud skrytá infekce a nemusí být před tím delší čas vůbec na rybě patrna. Jde například o ty případy, přinesete-li si ryby do svého domácího akvária z odborného obchodu. Nechci tímto omlouvat prodavače, že Vám špatně poradili a prodali nemocné ryby, ale v mnoha případech jde opravdu o nezaviněný problém.

Mějte se tedy na pozoru a hlavně, provádějte opravdu pečlivou a dlouhodobou karanténu. Jedině tak uchráníte své zdravé akvárium před problémy se zdravím ryb.

Foto: Astronotus ocellatus – morfologická odchylka, deformace spodní čelisti.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2010
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...