A znovu je tu Artemie

11.04.2010 | Žádné komentáře

I když uplakaný, přesto může být hezký. Řeč je o dnešním dnu a můžete brát úvodní větu tohoto článku, jako doporučení, nebo pozdrav ze zarosených Lužických hor.

Mám tu dnes, pro mne poměrně překvapivou, takovou zdánlivou maličkost, ale přesto si myslím, že se týká mnoha chovatelů a hlavně i těch začínajících a to ve svém důsledku není až taková maličkost, jak se na první pohled zdá. Jde o Artemii. Na základě podnětu z dopisu, jsem začal brouzdat po internetových stránkách a zjistil, že tento oříšek je i v dnešní době tvrdší, než by se na první pohled zdálo. Je pravda, že z pohledu praktika a hlavně člověka, který se denně profesně zajímá z jakýchkoliv důvodů o akvaristiku, bych takové pátrání asi nepodstoupil a musím se přiznat, snad by mě to ani nenapadlo.

Jde o dotaz, jaké množství soli se používá při líhnutí Artemie. Ve své podstatě je vlastně odpověď jednoduchá a mohl bych se s ní vypořádat během jedné krátké věty. Konec konců, tak jsem to viděl i v různých odpovědích na internetu. Ale pozor! Půjdeme-li do větší hloubky této věci, napadne nás odpovědí více a nakonec si uvědomíme, že ona to zase až taková triviálnost není. Chtěl bych tedy dnes poodhalit alespoň část pravdy o Artemii a hlavně, upozornit na její veliký význam pro akvaristiku.

Začnu tedy od začátku a napadá mě, že bychom mohli v této souvislosti poděkovat patronu všech chovatelů a to svatému Leonardovi. Byl po větší část svého života poustevník a žil v době před patnácti sty lety. I když pomáhal v nouzi lidem, byl nápomocen též chovaným, mnohdy upoutaným živočichům v uzavřených prostorách. Ti byli ještě ve větší nouzi než lidé, protože z hlediska svého omezeného žití, cituji – byli náchylní k mnoha nemocem a jejich utrpení bylo tedy ještě větší. Mimochodem, kdybyste chtěli oslavit den spojený s jeho činností, slavte 6. listopadu.

Tedy, poděkujme sv. Leonardovi za to, že dal chovatelskému a hlavně akvaristickému světu Artemii! Je to opravdu požehnání a i tak bychom k ní měli přistupovat. Úvodem se ještě zmíním o tom, že Artemie je drobný korýšek, jehož vývojové stadium, tedy nauplie, slouží jako první exogenní, tedy vnější, potrava mnoha akvarijním rybám. Nauplie Artemie je svou velikostí přímo předurčena k tomuto údělu a myslím, že dodnes se v této kategorii nevyskytlo nic vhodnějšího. Existují všemožné pokusy s mořskými vířníky či jinými živočichy. Mnoho profesionálních firem se snaží o napodobení přírodní potravy, ale všechno snažení je prozatím marné. Potrava pro potěr se pochopitelně vyrábí, ale její podoba rybám prostě nevyhovuje! Nehýbe se a to je zásadní problém!

A nejen podobou, ale i stylem a jednoduchostí zacházení s ní je nepřekonatelná. Umístění nepatrného množství ve sklenici slané vody s teplotou nad 25°C je velmi snadné i pro začátečníka. Stačí zavést vzduchování a za 24 hodin máte potravu pro potěr ryb, o jaké se našim dědům ani nesnilo. Je to jednoduché že, ale právě to je mnohdy kámen úrazu. Artemie je tak všední součást profesionálního chovatelského světa, že se už o ní téměř nepíše. Pochází z různých lokalit, tedy slaných jezer a nejrůznějších míst po celém světě. Jakmile se přišlo na onu snadnost a funkčnost při odchovu ryb, začala se Artemie „těžit“ všude tam, kde to jen lze. Artemie, tedy po našem žábronožka, se dováží v několika druzích a je zajímavé, že se liší jak její podoba, tak i velikost. Existují Artemie baculaté, krátké, dlouhé a tak podobně. My ale musíme s tímto počítat a při nákupu o původu těchto korýšků uvažovat.

Dříve, tedy v době, kdy jsme s Artemií začínali, jsme prostě kupovali takovou, která se vyskytla. Tehdy, ještě za hluboké totality, jsme kupovali Artemii dováženou z Bulharska. Ta byla ve spolcích k dostání a předávali jsme si kontakty, jak to šlo. V obchodech Artemie k dostání téměř nebyla a hlavně, když se objevila, nikdy se mi nepodařilo ji vylíhnout. Povědomost o tomto tvorečkovi byla velmi malá a vlastně jsme byli rádi, když jsme ji sehnali. V dnešní době je situace zcela jiná a žábronožku si vybíráme z mnoha zdrojů. Mnozí chovatelé upřednostňují tu, jiní zase jinou, ale Artemie je stále v permanenci.

A právě z toho důvodu, že se dováží z celého světa, je Atremie mnohdy neprávem pomlouvána a zavrhována. Ona salinita vody, při které se má Artemie správně vylíhnout, je někdy dosti důležitá. Lhal bych, kdybych uváděl v tomto článku přesné poměry salinity na gramy a popisoval veškeré úkony, které uvádějí někteří výrobci. Nikdy jsem problémy s těmito korýšky neměl, a když, tak pouze z toho důvodu, že jsem nekoupil tu správnou „šarži“. Chtěl jsem buďto ušetřit, nebo vyzkoušet nového dodavatele, nebo jsem si obstaral Artemii z jiného důvodu ne tam jako vždy. Po několika letech praktického chovatelského života přijdete zkrátka na to, že existuje Artemie dobrá, nebo špatná. Jde též o její uskladnění, tedy vhodnou vlhkost. Artemii nikdy neskladujte ve vlhku a v teple. Budete se možná divit, ale nejlépe je, uložíte-li ji v originálním balení do chladného sklepa či do lednice. Pozor, nikoliv zamrazit!

Jediné, co je dobré si vyzkoušet, je salinita vody. Zkrátka, u některého druhu je nutné přisolit. A ještě jednu zvláštnost. U některých Artemií, dovezených z Asie, jsem použil kamennou sůl bez jódu. V tomto případě jsem dosáhl vždy větší líhnivost. Na 1 l vody používám jednu polévkovou lžíci soli a to vrchovatou. Většinou líhnu ve dvou litrech. Zapnu silné vzduchování, bez vzduchovacího kamínku, a přidám Artemii. Dále jde už pouze o teplotu a o to, jak na líhnutí spěcháte. Spěcháte-li velmi, umístěte líheň do teploty kolem 30°C. To se některé druhy líhnou již do dvaceti hodin. Pozor ale, nepospícháte-li, vylíhnete Atŕtemii i ve dvaceti stupních, ale budete si muset počkat dva dny. Nedávejte líhnout vajíčka do tmy, je lépe jim svítit.

Podobný obsah článku na těchto stránkách jste možná již četli a napíšete-li heslo Artemie do vyhledávače nahoře v pravém rohu stránky, jistě se Vám objeví články s podobnou tématikou. Ale jde o to, si sem tam tolik důležité věci připomenout. A nakonec ještě něco, různí obchodníci a dodavatelé prodávají Artemii za nejrůznější ceny, jak výhodně, tak i nevýhodě, ale podstatné je, jak se bude líhnout. Nedejte na nejrůznější výmluvy, že s Artemií neumíte zacházet či podobně. Dodržíte-li výše uvedený a jednoduchý návod, povede se. Vše ostatní je pouze výmluva obchodníků.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2010
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...