Vzkazy 2010/5

14.03.2010 | Žádné komentáře

V dnešním článku bych rád odpověděl na dotazy z poslední pošty. V archívu Článků je již pěkná řádka stránek s nejrůznější tématikou a tak v mnohých případech doporučuji, napsat jedním slovem do vyhledávače nad článek téma, například „závojnatky“, a automaticky se Vám vyhledají všechny články s touto tématikou. Mám-li statisticky posoudit, kolik dotazů na již zodpovězenou otázku se opakovaně objevuje v mé poště, musím přiznat, že to bude jistě většina. Mimochodem, podobně je tomu i v Poradně Ing. Filipa. K tomu právě slouží vyhledávač v horní části stránky vpravo. Tímto se rozhodně nezbavuji mé úlohy na těchto stránkách, ale mnohdy dám v odpovědích přednost naléhavějším dotazům a z pochopitelných důvodů je upřednostňuji.

První z dotazů je klasickou ukázkou výše popsané skutečnosti. Přesto se ale u něj zastavím a rád několika větami odpovím. Rád odpovím i z toho důvodu, že paní či slečna Kristýna udělala přesně to, co by měl udělat každý, kdo touží po chovu kteréhokoliv živého tvora. Totiž, informovat se o jeho nárocích a potřebách ještě před tím, než si ho přiveze domů!

Stále živé téma – ZÁVOJNATKY

Kristýna se v dopisu svěřuje se svým přáním, pořídit si dvě či tři závojnatky a ptá se, co je pro ně a pro jejich chov důležité. Zmíním se tedy heslovitě o několika důležitých okolnostech. A ještě připomenu, že závojnatky jsou snad nejdiskutovanějšími rybami jak v poradně, tak zde v Článcích.

Pozor, pro závojnatky nikdy nevolte akvárium v podobě koule! Krom toho, že je to pro závojnatky velmi nedobré a nepřirozené prostředí, je to prohřešek i proti zdravému rozumu. Bohužel se ale stále tato situace objevuje ve všech možných sdělovacích prostředcích a dokonce už i v reklamě. Akvárium pro jejich chov by mělo být prostorné a doplněné výkonnou a kvalitní technikou. Závojnatka není „jednoduchá, nenáročná a odolná ryba“!!!, jak se mnohdy v různých článcích či z úst prodavačů dozvíte. Závojnatka dokáže sice tiše trpět a mnohé újmy přestát, ale to jistě není cíl našeho chovu.

Závojnatka je pro akvaristiku poměrně velká ryba s nedokonalým trávením. Znamená to, že její trus značně znečišťuje prostředí v akváriu (proto ta kvalitní technika) a navíc, je lehce rozpustitelný ve vodě. Budete-li závojnatku krmit odpovědně vhodnou potravou, poroste „jako z vody“ a brzy se budete divit, co se stane s jejím tělem. V odborných prodejnách a na různých fotografiích, ve filmech či v televizi většinou uvidíte závojnatku v kouli, která je veliká jako pingpongový míček.

Nenechte se ale mýlit, dobře krmená závojnatka může dorůst do poměrně velkých rozměrů. Sám jsem choval jednu krásnou samici, Kačenu, která vážila přes čtvrt kila. Takto veliká ryba má též pochopitelně, již výše zmiňovaný, nárok na prostor. K tomuto ještě jednu poznámku. Mnou zmiňovaných čtvrt kila ale není ještě zdaleka rekord. V chovech se vyskytují ještě daleko větší závojnatky a jistě nepřeženu, že rekordní velikost těchto ryb může s klidem dosáhnout váhy menšího kapra! To je ale v běžném akváriu nemožné, přesto je dobré počítat s větší hmotností této ryby.

Závojnatka je společenská ryba, tak doporučuji několik jedinců a k tomu také dostatečně velkou nádrž. Mám-li být konkrétní, pro, dejme tomu, pět závojnatek zvolte akvárium o objemu alespoň 100 litrů. Rostlinu dominantní a zároveň pevnou. Doporučuji velký typ Echinodoru, nebo větší Anubias. Rostliny nechte zasazené v keramických květináčích s hrubým štěrkem, protože závojnatka, a je to její přirozené chování, velmi ráda ryje ve dně. Upravíte-li dno, jako pro běžné druhy ryb a zasadíte rostliny, za krátký čas je závojnatka doslova vyryje. I tak se dá dno i ostatní interiér akvária přizpůsobit, aby byl z estetického hlediska vyhovující. Záleží pouze na vynalézavosti majitele akvária.

Musím se ještě zmínit o potravě. Pozor!!! Závojnatky zásadně krmte potravou pro ně určenou. Budete-li krmit často masitou stravou, nebo potravou pro jiné druhy ryb, například pro náročné druhy na bílkoviny a tuky, zaviníte tím téměř nevratné poškození těchto tvorů. Závojnatky jsou sice všežravci a nepohrdnou občas nitěnkou či komáří larvou, ale stálé podávání potravy s vysokým obsahem tuků a bílkovin, zaviní ztučnění jater. To je potom příčina často viděného jevu a to obracení závojnatky břichem k hladině. V poslední fázi tohoto onemocnění už ryba plave téměř stále břichem vzhůru. Zajímavé je, že může takto žít i několik let, ale v žádném případě to není přirozené a myslím, že se chudera rozhodně necítí ve své kůži. V tomto případě můžeme mluvit spíše o živoření a to je špatně!

Co se týká nemocí, trpí závojnatka často na onemocnění plynového měchýře a jarní virémii. Poslední jmenovaná infekce se dostavuje zvláště tam, kde krmíme přírodní potravou. Pozor též na dusíkaté látky, které se z důvodu velikosti těla a způsobu trávení závojnatky mohou v akváriu hromadit (viz poslední články na těchto stránkách).
Vidíte sami, že základy chovu závojnatek nejsou až tak zcela bez problémů, ale vytvoříte-li těmto krasavicím v akváriu vhodné podmínky, odvděčí se Vám! Stanou se bezesporu členy domácnosti a po jejich pojmenování na ně nedáte dopustit. Během krátké doby budou přijímat potravu přímo z ruky a jejich projevy Vás často ohromí. Jsou to krásné a chytré ryby.

Druhý dotaz je z oblasti zdraví všech chovaných tvorů

Karle, dotkl jste se podstaty léčení a diagnostiky infekcí nejen ryb, ale toto platí i u všech ostatních chovaných zvířat a konec konců i člověka. V žádném případě nemá cenu, a dokonce je to zásadní chyba, přidávat do vody jakékoliv chemické či jiné přípravky, když nevíte, co vlastně léčíte a hlavně co se stane po tom, když do akvária ten který přípravek přidáte. Už jsem tuto větu kdesi psal, je to to samé, jako kdybyste si bral každé ráno z lékárny namátkou několik pilulek jen z toho důvodu, co kdyby…

Léčit, nebo ovlivňovat jakkoliv složení vody v akváriu, má cenu pouze tehdy, když víme, proč to děláme a v závislosti na tom, čím to děláme! Tedy, můžeme ovlivňovat pH, tvrdost vody, vodivost, biologickou situaci ve vodě, její barvu, obsah mnohých důležitých látek a tak dále, ale opakuji, nikdy to nedělejte odhadem, nebo na základě pochybných a nepřesných údajů.

V domácích a zejména v amatérských podmínkách je většinou velmi obtížné stanovit přesnou diagnosu a tak se léčí kde čím. Jak tedy na to? V tomto případě je rada velmi drahá! Je pochopitelně možné, a mnozí z Vás toho využívají, poptat se po internetu a doplnit dotaz třeba i fotografií, ale z vlastní zkušenosti vím, že odpovídat na podobné dotazy je často velmi nepřesné. Není vždy zcela snadné ani rozpoznat infekci podle popisu v knihách. Záleží též na zkušenosti chovatele a jeho schopnosti správně popsat skutečný stav věci. Mimochodem, základem pro vytvoření prostředí v době karantény může být pouhé zvýšení teploty. Často toto jednoduché opatření postačí a neovlivníte tím negativně život v akváriu.

Mohl bych takto pokračovat dál, ale nakonec stejně napíši, že jedinou možností ke zdárnému určení diagnosy a aplikaci léčiv je vlastní studie, zkušenost, nebo posouzení zkušenějšího kolegy. A ještě jedna důležitá cesta existuje, i když velmi málo používaná, protože je nepohodlná a nákladná, i když nejpřesnější. Tou cestou je vyšetření v odborné laboratoři.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2010
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...