Garra rufa – ryba doktor

7.03.2010 | Žádné komentáře

Tento, pro mnohé záhadný titulek, patří do říše „malých zázraků“ a obsah článku je dokladem toho, že léčitelství nemusí být vždy pouze šarlatánství, jak ho bohužel někteří učení nazývají. Zkrátka, mnohé z přírody může být pro naše zdraví prospěšné, jen o tom všem vědět a umět „to“ použít. Bylinkáři mají takové krásné heslo: není bylina, aby na něco nebyla. Když si ale převedete tuto prostou a jistě pravdivou větičku do širšího pojetí, platí to snad pro vše, co se nejen v naší přírodě, tady na naší Zemi, nachází. Stručně řečeno, vše je k něčemu dobré, jen „to“ vše poznat a umět pro dobro použít. Záhy by nebylo třeba mnohých chemických přípravků v podobě léků.

Abych se ale dostal k jadérku věci. Dnes bych Vás rád seznámil s jednou nenápadnou rybičkou, která se v poslední době objevuje v odborných prodejnách snad po celé republice, a která budí, jednoduše řečeno, tak trochu rozpaky. Garra rufa, to je ten nenápadný zázrak, kterého si mnozí v prodejních akváriích mnohdy ani nevšimnou. A když všimnou, netuší, proč se právě tato rybka prodává. Je to vše z důvodu její nenápadnosti. V dospělosti asi tak deset centimetrů velké torpédovité tělo, které je stále v pohybu a má šedavé zabarvení, Vás na první pohled ničím zvláštním neupoutá. Snad jen tím, že cena této rybky se pohybuje od několika desetikorun až po částku, směle přesahující stokorunu. Proč tomu tak je?

Můj názor je takový, že se s tímto tvorečkem zatím mnoho lidí neseznámilo, ale hlavně, ani odborní zaměstnanci obchodů. Dá se o ní mnoho zajímavého říci a tak si o ni alespoň něco zajímavého přečtěte.
Kdyby termín „ryba čistič“ v biologii již neexistoval, právě takové pojmenování bych jí dal. Bylo by to ale z čistě logických důvodů. Ona totiž čistí doslova a to odumřelé zbytky lidské tkáně. Zní to děsivě, ale je to tak. Garra rufa pochází z Turecka, Sýrie, Iráku, Iránu a jistě i z jiných zemí blízkého východu. Již dávno si lidé všimli, že tato nenápadná rybička snadno a bez dalších negativních vedlejších účinků umí odstranit zbytky tkáně z hojících se ran na lidském těle. Tato její vlastnost se začala používat v nedávné době též pro úspěšné potlačení rozvoje lupénky (psoriázy), tedy velmi nepříjemné kožní choroby lidského těla.

Ačkoliv se lázně s použitím této léčby vyskytují téměř po celém světě a ponejvíce v Turecku, u nás patří prozatím tato léčba spíše do sféry šíleného léčitelství. Pamatuji si, jak sebevědomí podnikatelé v jednom známém televizním seriálu, poslali dvě zcela špatně argumentující dívenky do pekel jen z důvodu nevědomosti. Kdyby si ale alespoň něco z tohoto oboru přečetli a obeznámili se s touto problematikou, nebyli by rozhodně tak nekompromisní. O co vlastně jde?

Jak jsem již výše popsal, Garra rufa dokáže velmi citlivě odstranit z těla odumírající tkáň a v tom je právě ten fór. Lidé, kteří zkusili účinek této léčby, se k ní rádi vracejí z několika důvodů, z nichž ten hlavní je, že opravdu pomáhá. Léčba se opakuje a její perioda se prodlužuje. V konečné podobě postačí léčebná kúra jednou v roce a lupénka se udrží v rozumném stavu. Bohudík, musím se svěřit s tím, že touto chorobou netrpím, ale stačí se o ni trochu zajímat a zjistíte, že lidem, kteří ji poznali, přináší mnoho nedobrého a život s ní je v mnoha ohledech strastiplný. Neexistuje v podstatě účinný lék a lupénka trvale vítězí nad nekonečnou a doslova mravenčí péčí. Garra rufa je jednou z alternativ a musím napsat, že úspěšnou.

V tomto ohledu jde o několik důležitých vlastností, které musí taková ryba splňovat. Jde o teplotu vody, ve které pacienti kúru prodělávají. Její teplota musí být poměrně vysoká, aby se pacient po dobu zásahu těchto šikulů nenachladil a také z důvodu, aby byla léčba příjemná. Celá záležitost se počítá na několik málo hodin, ale tak jako tak, kdy jste byli naposledy celé dvě hodiny ve vodě? Pokud je pacient postižen třeba pouze na ruce, stačí vhodné akvárium a vůbec se nemusí máčet celý. I tak je ale vhodné a nutné vodu vyhřát alespoň na 30°C.

Důležité je též správně odhadnout počet použitých ryb na rozsah postiženého místa na těle v závislosti na jejich velikosti. V této oblasti je ještě mnoho zajímavých postřehů a praktik, ale to již nepatří do tohoto článku. Mnozí z lazebníků si tyto praktiky chrání a drží je „pod pokličkou“. Zkrátka, jde o kšeft, jako v jiných případech a tak se není čemu divit.
Na konec bych ještě rád upozornil na skutečnost, že tato rybka, ač na první pohled nezajímavá, je velmi pozoruhodná svým projevem a budete-li si ji kupovat v obchodě, jistě si na ní najdete mnoho zajímavého.

A ještě důležitou věc

Po zveřejnění minulého článku jsem se dostal (mohl jsem to konec konců tušit) do milosrdné palby několika čtenářů. Jde zkrátka o ty různé vodičky a louhy vesnického akvaristy z minulého článku, které se dodnes v akvaristice používají. Já se rád s některými svěřím, ale jejich použití si stejně musí každý vyzkoušet sám. Jsou to praktiky starších akvaristů, kteří vše zkoušeli systémem pokus-omyl. Trvalo to mnohdy drahně let, ale většinou se dopracovali k dobrým výsledkům. V dnešní době se dají podobné tekutiny a různé vodičky koupit v odborných obchodech, ale mnozí akvaristé ještě ze starších dob stejně na své „zázračné vodičky“ nedají dopustit. Byly to přírodní výluhy a odvary z rašeliny, samičích šištic z osik, upravené dubové kůry, čaje, kořenů vrby i jiných stromů a bylin. Tyto výluhy uměly upravit pH, obohatit vodu huminovými kyselinami, stabilizovat vývojovou vodu a dokonce se daly pomocí těchto výluhů odstranit některé druhy nežádoucích nálevníků.

Všeobecně je známo, že úpravy vody před třením, a to zvláště u různých druhů náročných ryb, jsou nutné. Dnes používáme pro tyto účely jak moderní chemii, tak i přístroje k tomuto účelu profesionálně vyráběné. Pro vodu s téměř nulovou vodivostí jsme jezdili do lesních studánek po celé naší zemi. Dnes si ji vyrobíme doma. Hodnotu takové vody dokážeme upravit kyselinami, louhy i všemožnými výrobky mnoha světových firem. Dříve se voda z přírody upravovala právě těmito výluhy, které si akvaristé většinou vyráběli s menšími či většími úspěchy sami. Bylo to krásné dobrodružství i přes to, že mnozí z nás z počátku vůbec nevěděli, proč louhujeme zrovna tyto přírodniny.

Nakonec bych mohl bez okolků napsat, že dnešní profesionální akvaristika je na poměrně vysoké úrovni vědění a málokterý z mladých akvaristů si nedovede tento obor bez základních znalostí z biologie, chemie, fyziky a ostatních věd ani představit.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (2)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2010
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...