Vzkazy 2010/4

14.02.2010 | Žádné komentáře

Zdravím na Moravu! Dotaz ze Šumperka je jednoduchý, ne však odpověď na něj. Krom toho, je to stále vděčné a opakující se téma. Jde o nezvyklé chování ryb v akváriu, konkrétně se jedná o zdržování se ryb pod hladinou a lapání po vzduchu. V rybářské hantýrce se takové počínání ryb nazývá „troubení“.

Ludmila ze Šumperka se v odborné prodejně dověděla, že je ve vodě v akváriu asi málo kyslíku, a že se má tedy postarat o to, aby byl stav napraven. Zvýšila tedy podle rady činnost filtru, ale ani po zavedení vzduchování se stav nezlepšil a dokonce některé z ryb začaly hynout.

Deficit kyslíku v akvarijní vodě je opravdu mnohdy příčinou podobného počínání ryb, ale zdaleka ne příčinou jedinou. Tedy, musím napsat, že malý obsah kyslíku ve vodě je v podstatě ten nejsnadněji napravitelný důvod. Horší je to s dalšími příčinami. Těmi jsou různé druhy infekcí, nebo špatný stav chemismu vody v akváriu. Popisovat všechny příznaky infekcí, které mohou tyto příznaky provázet by bylo asi vyčerpávající, ale ty nejčastější si můžeme popsat.

Jedna z možností je biologické znečištění vody, tedy nejčastěji – nadměrný výskyt nálevníků a to například druhu Tetrahymena.
Je to právě jeden z těch druhů, které způsobují šedavý zákal vody. Nálevníci, vyskytující se v akvarijní vodě v takovém množství jsou schopni zapříčinit dýchací potíže u ryb tím, že znemožní správnou funkci žáber. Ryby se potom dusí a logicky se snaží deficit kyslíku nahradit lapáním po vzduchu na hladině.

Vyskytne-li se tedy ve Vašem akváriu šedavý zákal a ryby se začnou chovat podobně, přestaňte ihned podávat potravu, proveďte hygienu akvária a filtr zapněte na nejvyšší výkon. Vodu po celou dobu tohoto opatření neobměňujte! Celý proces nápravy by měl trvat nejdéle týden. Nebudete-li však z jakýchkoliv důvodů schopni tímto opatřením zredukovat počet nálevníků, tedy šedavý zákal, je k tomuto možné použít přípravky od profesionálních firem. Je určitě na místě nabídnout výrobky z řady tekutého programu od firmy Dajana Pet, a to Prevent, nebo raději více účinný Formol. Pozor ale, postupujte vždy podle návodu na obalu. U Formolu je to obzvláště důležité.

Další příčinou mohou být různé druhy parazitických červů. Lze rozpoznat pod mikroskopem, některé dokonce pouhým okem zkušeného akvaristy.
Dále může jít o plísňová onemocnění žáber a to plísněmi rodu Branchiomyces.
Dále to mohou být bičíkovci z rodu Cryptobia, nebo Ichtyobodo necator, tedy bičíkovec zhoubný. Dále Obrněnky z rodu Piscinoodinium, jsou to zajímavé organismy, leč v akváriu nevítané. Dále Sanguinicola, tedy krevnička rybí a tak bychom mohli pokračovat. Vždy je ale nutné odhalit toho pravého původce dušení ryb a až poté se snažit o jeho likvidaci.

Musím ale uvést ještě jednu příčinu, která je velmi častá a při jejíž prezentaci vzniká dojem, že se v akváriu objevily jakési neznámé a tajemné důvody, které neblahý stav ryb zapříčinily. Je to nám všem již dobře známý nadměrný výskyt dusíkatých látek ve vodě. Stane se tak tehdy, když trvale překrmujeme, nebo nevěnujeme dostatečnou pozornost pravidelné údržbě akvária. Může to též způsobit špatná činnost filtru, nebo delší dobu neudržovaná filtrační hmota. Vše je to ale důsledek nesprávně fungujících, nebo chybějících bakterií. Právě ty mají ten důležitý úkol a to transformovat toxické dusíkaté látky do méně toxických či takových, které již dále mohou zpracovat rostliny.

Jedná se tedy často pouze o nesprávnou či chcete-li o zanedbanou údržbu akvária.
Nadměrný výskyt dusíkatých látek potom způsobí, že krev v rybím těle ztrácí schopnost přijímat kyslík z orgánů k tomu určených a zásobit jím rybí tělo. Následně dojde k logickému vyústění problémů, které je patrné právě na chování ryb a to lapání po vzduchu u hladiny. Nezkušený pozorovatel může pak nabýt dojmu, že v akváriu je vše v pořádku, protože voda v akváriu je čistá, vzduchování a filtrace běží naplno, ale ryby se přesto z nějakých neznámých důvodů dusí. Ano, voda je sice „plná“ kyslíku, ale ryby jej nejsou schopny využít! Necháme-li ryby v takovém prostředí delší dobu (podle intenzity otravy krve), nepomůže už ani celková výměna vody. Otrava je již nevratná a ryby se udusí.

Rád bych ještě uvedl, že toto se poměrně často může stát hned zpočátku, tedy, když si hned od uvedení akvária do provozu nedáme pozor a překrmujeme. Nebo když do akvária umístíme větší počet ryb, než je akvárium schopno přijmout. Je nutné si uvědomit, že akvárium je zpočátku mrtvé prostředí, kde se potřebný biologický život teprve vyvíjí. Tedy chybí potřebné bakterie. Je potřeba vydržet a nově zařízené akvárium zatěžovat velmi opatrně jak počtem ryb, tak podáváním potravy.

Sami vidíte, že příčin může být mnoho, ale drtivá většina podobných problémů je zaviněna naší neznalostí, nepozorností či zanedbáním pravidelné údržby akvária. To jsou hlavní příčiny špatného stavu živého organismu, kterému, jak sami dobře víte, říkáme akvárium. Je to konec konců jako s lidským zdravím, nejdůležitější je prevence.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2010
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...