Je to lehké?

10.01.2010 | Žádné komentáře

Můj téměř první profesní telefonát tohoto roku byl příznačný. Ohlásil se muž, který žádal o pomoc a radu, ohledně pořízení akvaristické líhně a rád by se též dověděl, zda se v dnešní době takové zařízení vyplatí? Jak je na tom vlastně akvaristika u nás na počátku nového století? Vykupují se stále ryby v prodejnách? A vůbec, prodám odchované ryby a kolik…?

Tento rozhovor se vlekl ještě asi půl hodiny a myslím, že rozhodně po jeho skončení neskončil. Tedy alespoň to tak vypadá. Muž plný elánu se ode mne dověděl zrnko základních informací, tedy doufám, že potřebných ve smyslu věci a dohodli jsme se, že se rozhodně ještě v lednu sejdeme osobně. Chvílemi jsem si připadal jako u výslechu, protože touha po informacích byla u onoho volajícího nekončící. Po telefonátu jsem si uvědomil, jak rozsáhlá je to otázka a kde je nutné vlastně začít, aby se prvotní informace neminula účinkem.

Rád bych se s Vámi dnes o toto téma tak trochu rozdělil a podělil se o některé poznatky, jež jsou z hlediska takové myšlenky důležité. Hned zpočátku bych rád upozornil na jednu velmi důležitou věc. Nejste-li profesionály, tuto myšlenku zavrhněte, nechcete-li se ale přesto jen tak vzdát, začněte se učit! Dále bych rád podotkl, že slovem profesionál nemyslím pouze odbornost akvaristickou, ale též dovednost sebeovládání a hlavně trpělivost! Vše toto budete potřebovat a to ve velké dávce.

Na něco Vám bude stačit tvrdá práce, ale budete také potřebovat cit pro věc a hlavně osobní nadání, tedy talent či vlohy, které se nedají získat ani tvrdou prací, ani biflováním. Vlohy vrozené jsou tedy pro tuto činnost velmi důležité. Teď se ještě zmíním o jedné důležité věci, o které se ale téměř nedovíte, než na ni přijdete sami. To bývá už ale pozdě. Souvisí úzce s posledně jmenovanými vlastnostmi, které jsou velmi důležité pro tuto práci. Myslím tím dovednost být sám. Nikoliv s úsměvem se teď musím zmínit o skutečnosti, že z mé dlouholeté práce znám osobně dva případy, kdy moji přátelé akvaristi skončili zrovinka z tohoto důvodu, no, jak bych to…, no mírně řečeno v dlouhodobé pracovní neschopnosti.

Rozhodně není dobré tuto skutečnost podceňovat.
Další a také podstatná rada zní velmi protichůdně, ale věřte, že je zcela pravdivá. Pominete-li předchozí skutečnosti a dobře míněné rady a vrhnete se přesto do takového podnikání pouze z důvodů finančních, skončíte velmi brzy! Sebelepší finanční i prostorové zabezpečení Vám nebude nic platné! Zapomeňte na myšlenky o zaměstnanci akvaristovi, který bude za Vás chovat ryby a za plat se bude věnovat Vaší líhni. I kdybyste takového nadšence objevili, za velmi krátkou dobu zjistí, že bude-li chovat ryby sám, třeba doma, vydělá to samé a hlavně za daleko menších časových nároků. Každý takový projekt, který byl vybudován pouze na základě ekonomické rozvahy, brzy zanikl za nemalých finančních ztrát.

Důležité je také uvážit velikost zařízení. Všichni máme určitou schopnost práce, určitou pracovitost, která zároveň limituje velikost chovu. Po zahájení chovu budete velmi nadšeni tím, jak Vám jde práce od ruky. Pozor, je nutné si uvědomit, že odchovaný potěr bude vyžadovat za nedlouhou dobu moc a moc Vaší pozornosti. Z čista jasna zjistíte, že množství akvárií s potěrem je najednou bez údržby. Zkrátka, odchované ryby nestačíte během jednoho dne obstarat a musíte se rozhodnout. Není možné odkládat údržbu, takové rozhodnutí vede do pekla a brzy začnou problémy s nemocemi. Je tedy dobré začít s rozvahou a vyzkoušet si osobní možnosti. Toto je velmi důležité například v případě, budete-li ryby odchovávat při zaměstnání. Myslím tím onu myšlenku na přilepšení rodinného rozpočtu. Pozor, není možné vynechat! Není možné odložit starost o ryby a hromadu potěru s tím, že dnes zrovna nemám čas! To je prostě tabu a záhy se takový čin vymstí v podobě katastrofy. Několikrát jsem se již zmínil na těchto stránkách o dovolených akvaristů, které téměř neexistují, a když si přesto uděláte čas a zajistíte si několik drahocenných dnů volna, stane se ve Vaší líhni nějaký kiks či porucha el. proudu, která vyřadí technické zabezpečení líhně.

Zdá-li se Vám, že v tomto článku příliš straším či Vás odrazuji od chovu akvarijních ryb, není tomu tak. Pouze upozorňuji na skutečnosti, se kterými se jistě dříve nebo později při této práci setkáte. Můžete to také brát jako moji profesionální deformaci, ale stejně ničemu z těchto skutečností neujdete.

Nepodceňujte technické vybavení celého zařízení a zároveň využijte Vaší vynalézavosti a šikovnosti. Dále musí upozornit na tu skutečnost, že podcenění či zanedbání vybavení líhně hned v počátku se Vám v tom negativním případě připomene hned při zahájení činnosti. Promyslete si detaily. Zamyslete se nad odpady, praní filtračních hmot, doplňování vody do nádrží, osvětlením, velikosti nádrží a jejich rozmístění. Tady mám na mysli například umístění akvárií nad sebou a v jakém počtu. Ze zkušenosti mojí a mnoha známých akvaristů vím, že akvária buď na zemi, nebo velmi nízko u podlahy jsou velmi nepraktická a zařizují se vlastně pouze tam, kde není jiná možnost. Třeba z důvodu velmi malého prostoru. Akvaristé jsou v tomto velmi vynalézaví. Pamatuji si, že jeden kolega, asi tak před třiceti lety, si v hrůze, že by musel omezit chov po narození dcery, tedy při dalším nároku rodiny na prostor, zařídil regály na akvária téměř u stropu na WC. Lezl k nim po štaflích, ale měl je!

Přesto, povede-li se Vám zařídit líheň a budete vědět proč, co a jak dělat, zažijete mnoho krásných a dokonce i vítězných chvil. Ta vítězství jsou ale vykoupena právě mnoha zklamáními, ale to je právě to poznání a zkušenost. Když se tak zamyslím, čím více zklamání při odchovu ryb zažijete, tím více zkušeností získáte. Je to prostě jako v životě, z nevydařených věcí si dělejte starosti pouze do určité míry, nejdůležitější ale je, se z nich poučit. Přeji tedy Vám všem vydržte, stojí to zato. Mimochodem, bude-li zapotřebí, víte kam se obrátit.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2010
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...