Vítám Vás na našich stránkách v roce 2010

3.01.2010 | Žádné komentáře

Tak a je to tu znovu. Začátek roku a s ním i začátek povinností, starostí, práce, ale též radostí a mnohých úspěchů. Ono to záleží nejvíce na nás všech a tak bych Vám ještě jednou rád popřál šťastnou ruku při volbě a ty nejlepší nápady v tomto roce.

Děkuji též za korespondenci a podněty v roce minulém. Ještě jednu poznámku si ale neodpustím. Několik dopisů a vzkazů se sešlo na našich stránkách jak zde v Článcích, tak v Poradně u kolegy Ing. Slávka Filipa. Jde o to, že se nezávisle na sobě mnozí z Vás ptají, zda naše stránky budou dále plnit svoji úlohu ve věci poradenství a předávání zkušeností v podobě článků s akvaristickou tématikou. Musím tedy všem sdělit, že jedinými ukazateli naší práce zde na stránkách DAJANA PET je Váš zájem a s ním i spojená sledovanost. Přibližně v polovině roku 2010 vstoupíme do pátého roku naší pravidelné korespondence a poradenství. Každým rokem, i přes úzkou specializaci, se návštěvnost na našich stránkách zvyšuje a to o nemalé procento. Odpověď je tedy jasná, pokud bude zájem o tuto službu na stránkách DAJANA PET, budeme v ní pokračovat. Konec konců, poradenství v oboru a dodávání kuráže mladým a novým chovatelům je její hlavní poslání.

K roku 2010 bych ještě rád doplnil několik užitečných poznámek z důvodu Vašich reakcí a dopisů. Dostal jsem během minulého roku více dopisů s žádostí o ryby různých druhů. I když o chovu a odchovu mnoha druhů ryb píši, v současné době jich mnoho nechovám, a když, tak pouze několik druhů pro uchování variety, ale rozhodně nemám kdy odchovávat ryby pro obchod. Krom mé činnosti pro firmu DAJANA PET se zabývám též lektorskou činností v oboru VIVARISTIKA a provádím rekvalifikační kurzy pro odborné prodejny. Při tak intenzivní činnosti si prostě nemohu dovolit začít odchovávat větší množství potěru. Vy, kteří víte co je to odchov většího množství ryb, mi jistě dáte za pravdu. Při mé práci v odborných prodejnách se ale setkávám s velkým množstvím druhů ryb a tak mohu s klidným svědomím poradit, kde je sehnat. Nerad bych, aby se tato moje „výmluva“ všeobecně brala jako tabu k podobným dotazům, poradit mohu, ale rozhodně to nebudou ryby ode mne.

Mezi svátky jsem dokonce obdržel dopis, ve kterém pisatel žádal radu, kde sehnat nitěnky. Pochopitelně, že vím, kde sehnat nitěnky, ale musel bych být všudybyl, abych poradil s čistým svědomím obchod co nejblíže k bydlišti.
Ono je všeobecně dosti nevděčné radit komukoliv na dálku, například doporučit nákup ryb v obchodu. Sami dobře víte, že akvária v odborných prodejnách jsou poměrně často obměňována druhy ryb a hlavně od mnoha různých dodavatelů. Nevylučuji též dnes již bezproblémový a velmi rozšířený import akvarijních živočichů prakticky z celého světa. Jak zaručit při radě komukoliv, aby živočich nakoupený tam a tam byl v pořádku a bez všemožných infekcí? Musel bych osobně onu akvaristiku bezprostředně před nákupem navštívit a sám se o zdravotním a celkovém stavu konkrétních ryb přesvědčit. To není možné z mnoha důvodů.

Je ale docela dobře možné Vám doporučit co udělat, aby se při nákupu nestalo neštěstí, a i když si domu přinesete ryby infikované (mimochodem, to se může stát i akvaristickému mazákovi), zajistit, aby se infekce nerozšířila do akvária či akvárií již zařízených a delší dobu v provozu. Není jednoduché ani poradit například léčbu byť dobře popsaných příznaků. Mnohé infekce či poranění mohou být velmi podobné a liší se nepatrnou maličkostí. Je tedy nutné poradit více řešení, ale sami dobře víte, že mnohdy to není zcela jednoduché a přímočaré.

Dovolte, abych popsal jeden sice žertovný případ řešení „tragédie“ na dálku, leč velmi poučný. Ne vždy se totiž jedná o špatné zprávy, i když o tom pisatel nemá ani ponětí. Dopis bohužel již nemám uložený, protože je všechny po odpovědi mažu z důvodu jejich množství, ale pokusím se popsat událost tak, jak se odehrála.

V zoufalém dopisu se tazatel snažil popsat situaci, kdy jejich jinak zdravé a krásné ryby byly doslova devastované jakýmisi parazity. Pisatel byl ještě ke všemu zděšen, kde že se v jeho akváriu takové potvory vůbec vzaly! Dává na naše rady a dokonce nekupuje ani potravu z přírody, nekrmí tedy ani mraženým. V poslední době do akvária nevpouštěl žádné nové ryby, ba ani žádné rostliny či dekoraci. Prostě pohroma! Vyměnili jsme si dva či tři maily a bylo jasno! V posledním dopise ode mne se akvarista dověděl, že množství podivných živočichů-„parazitů“, které se neustále snaží napadnout jeho krásné ryby, jsou v podstatě jejich mimina. Sám nevěděl o akvaristice mnoho, ale po několika dotazech jsem se dověděl, že chová cichlidy z rodu Aeguidens. Ty se třou mnohdy velmi nenápadně a člověk, který neví co má vlastně v akváriu sledovat a nemá tu zkušenost, často samotné tření přehlédne. Hlídání jiker v úkrytu je též věc zdánlivě nenápadná a tak se o novém potomstvu majitel akvária dozví až ve chvíli, kdy rodiče ty malé capartíky vyvedou poprvé na procházku po akváriu. Na první pohled to opravdu vypadá, že se kolem rodičů motá hromada jakýchsi poskakujících teček. Ve skutečnosti je to ale potěr, který se snaží ukrýt ve velmi blízkém okolí u rodičů.

Mnohým z Vás se může tento příběh zdát jako velmi žertovný, ale není tomu tak, a když se zamyslíte, zjistíte, že mnohé příznaky samotných nemocí v akváriu nám mohou uniknout pouze naší nevědomostí a taky se tak stává. Zkrátka, nikdo učený z oblaků nespadl a to platí i v akvaristice. A jsme opět na začátku, proč firma DAJANA PET zřídila tuto službu a proč je její náplň ve stále větší oblibě čtenářů. Máme nové přátele mezi začátečníky i mezi pokročilými chovateli. U mnohých se stačí podívat pouze na mailovou adresu a již vím, kdo píše. Mnozí začátečníci již nejsou zdaleka tím, čím jsem je ze začátku pojmenoval, tedy začátečníky. Mnozí se po téměř čtyřech letech zařadili do akvaristické rodiny a pokračují v činnosti. Musím napsat, že pochopitelně i oni mohou přispět do naší služby a v případě potřeby poradit a přenést své zkušenosti na naše stránky. Stane se tak v případě, že chovají druhy ryb, o kterých sháníme pro naše pisatele informace. Po výměně zkušeností mohu do článku poznatky jiných akvaristů bez problémů vložit. O akvaristice píše mnoho autorů, ale ještě žádný z nich nemohl za svůj krátký život prožít zkušenosti s mnoha druhy, o kterých píše. Všichni máte tedy jedinou možnost a to, že využijeme zkušeností jiných akvaristů. Jen je nutné popisované poznatky posoudit a zvážit, zda nejde o vymyšlené skutečnosti. I takových je totiž v různých článcích poměrně mnoho.

Ještě jednou přijměte tedy přání všeho dobrého do roku 2010 a budete-li potřebovat, pište či zavolejte přímo na uvedené telefony. Rádi se s Vámi o naše poznatky podělíme.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2010
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...