Vzkazy 2009/25

20.11.2009 | Žádné komentáře

Za poslední týden jsem obdržel několik dotazů a jeden milý dopis od Lenky. Lenka pravidelně čte naše rubriky, děkuje za ně a má obavu, že skončíme, jako již mnoho podobných stránek na internetu. Lenko, děkuji a neboj, vydržíme! Mimochodem, ve spojení s našimi čtenáři jsme již čtvrtým rokem v podstatě denně. Stránky fy. Dajanapet jsou navštěvované rok od roku čím dál větším počtem čtenářů a to nás utvrzuje v tom, že naše služba má své opodstatnění. Konec konců, jsme jedna rodina a tak bychom měli držet pohromadě.

Savo v akvaristice

Na tento dotaz se mi neodpovídá zrovna s lehkým svědomím. Savo je pochopitelně velmi dobré pro použití v našem oboru ale… Jedná se o velmi toxickou látku a jako s takovou s ním musíme i zacházet. Rozhodně, krom desinfekce běžných pomůcek, by se savem neměl zacházet začínající akvarista!
Savo jako léčivo

Z různých debat s akvaristy vím, že se savo používá v akvaristice na kdeco, ale pozor! Jde mi právě o koncentraci při jeho používání. V čem je problém? Savo, jak jsem se již zmínil, je látka, která ničí nejen to, co se s ním snažíte zlikvidovat, ale i veškeré ostatní mikroorganismy. Použijete-li ho do již zavedeného akvária, zničíte mikrobiologický život v něm jako takový. Dostane-li se savo do filtrační hmoty, zničíte i jeho důležitou biologickou funkci. Akvárium je, jak již možná dobře víte, jeden organismus a nefunguje-li jedna důležitá složka v něm, celé společenství se brzy zhroutí. A tak je nutné vždy při jeho použití nejprve přelovit ryby do karanténní nádrže a potom savo aplikovat.

Foto: Microgeophagus ramirezi „neon“

Pokud o nějaký ten chloupek přeženete dávku, nebudete mít do několika vteřin již co léčit! Proto vždy doporučuji zředit nejprve savo vodou 1 : 10 a potom teprve dávkovat do akvária. Jistě se dovíte na různých setkáních akvaristů a dokonce i na internetu, že se savo odměřuje přímo a dávkuje podle nejrůznějších koncentrací, ale to praktikují pouze akvaristé mazáci! Navíc, koncentrace použití se v návodech často liší! Je dobré si uvědomit, že pro zhoubné předávkování sava v elementce stačí pouze jedna kapka navíc! Prolistujete-li některé články na internetu zjistíte z různých článků koncentrace v rozmezí od 1 ccm na sto litrů až po 1 ccm na 50 l vody. Důležitá je též doba koupele, provzdušňování a teplota vody.

Zdržte se proto aplikace tohoto přípravku a rozhodnete-li se přec, zvolte ponejprv velmi slabou koncentraci a ještě k tomu zředěného sava. Zkušenosti sbírejte s velkou trpělivostí, předejdete tím zkáze Vašich chovanců. V tomto článku nedoporučím žádnou koncentraci a rozhodně ani použití sava. A ještě jednou, savo nikdy nepoužívejte do již zavedeného akvária! Budete-li používat savo k desinfekci potřeb a akvárií, používejte savo ve žlutém obalu s červeným víčkem.

Výtěry ryb řízené, přirozené

Kdybych se měl zpětně zamyslet nad tím, zda výtěry ryb nějak dlouhodobě připravuji, musím přiznat, že tento dotaz, ač na první pohled velmi jasný, mě tak trochu zaskočil. Když to domyslím až do kořínku věci, musím se z vlastní zkušenosti zmínit o tom, že jakékoliv uvažování akvaristy vlastně vede vždy k myšlence na reprodukci. Každý krok, který udělám je vlastně „řízený“ krok k reprodukci určitého živočicha toho kterého druhu. Již od obstarání nové ryby, třeba ve stádiu potěru, se jeho umístění a chov podřizuje velmi striktnímu režimu, na jehož konci je jeho rozmnožení. Ve zkratce to znamená jediné, zajistit co možná nejlepší a nejodbornější péči každému chovanému zvířeti. A to by mělo platit nejen u akvaristiky.

Život začíná, život končí

Tento dotaz jsem již několikrát obdržel a již poněkolikáté na něj také odpovídám. Konec života je téměř vždy smutná a nemilá záležitost. Je jasné, že tuto zkušenost prožije snad každý chovatel, který se zrovna nezabývá chovem dlouhověkých zvířat (papoušci, želvy, některé druhy ryb…). V akvaristice se s tím potkáváme poměrně dost často a zvláště pak tam, kde se rodí velké množství potěru. Je to konec konců přirozené, ale nemělo by to být nikdy normální. Myslím tím zbytečné úhyny, zaviněné zanedbáním chovu. Přesto se vyskytne okamžik, kdy je nutné již na první pohled skomírající rybce pomoci.

Prostředky pro anestezii ryb jsou na našem trhu tabu. Je velmi složité uvést takový výrobek do výroby, natož pak do prodeje pro širokou veřejnost. Z pochopitelných důvodů jsou tyto přípravky velmi hlídané a nemůže s nimi zacházet kde kdo. Existuje ale jednoduchý návod na uspání ryby před jejím skonem. Stačí obyčejná sodovka napůl zředěná vodou. V takovém roztoku potom ryba během několika vteřin usne a je možné přistoupit k její odpovídající likvidaci. Nejvhodnější je mrtvé tělo spálit. Není-li to možné, zabalit do kousku papíru a prostě vyhodit. Je ale ještě třetí možnost, zkrátka ji pohřbít. Pozor ale, nikdy uhynulou rybu nevyhazujte do vody, myslím tím třeba rybník, nebo potok.

S menšími druhy akvarijních ryb se můžete vyrovnat zcela přirozenou cestou. Máte-li v akváriích větší druhy dravců, nebo snad želvy, je možné jim tyto ryby podat jako potravu. Pozor ale, jako potravu nikdy nepodávejte ostatním zvířatům ryby nemocné!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2009
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...