Jen blbni…

20.09.2009 | Žádné komentáře

Dnešní titulek vypadá na první pohled jako pokárání dítěte dospělým při nekalých hrátkách a tak trochu se za něj i omlouvám. V tomto případě jde pouze o podobenství. Zrovna tak mě kdysi káral jeden známý akvarista, jež vyznával kult pouze alternativní stravy a živou používal pouze takovou, která se dala odchovat v domácím prostředí. A ještě dodával: „Ty si koleduješ!“ Zkrátka, jakoukoliv živou potravu z přírody zavrhoval a vždy dával k dobru otřesné případy, které se mu přihodily téměř vždy, když nakrmil potravou z přírody. Ať to již byly hrotnatky, buchanky, nebo jiná potrava. Co ale považoval přímo za zločin, bylo krmení nitěnkami.
Milý kolega se zkrátka přizpůsobil své teorii a dělal vše proto, aby prostě na rybník nemusel. Pamatuji si na jeho žhavé slovní výlevy vždy, když byla v našem klubu přednáška o přírodní potravě. Zkrátka, jeho pohled na věc byl jednou pro vždy vyřešený a jasný.

Kombinace a organizace podávání potravy akvarijním živočichům je ale velmi důležitá a záleží na ní mnohé z dalšího vývoje života v akváriu. Ať chceme či ne, nitěnky dodnes patří k akvaristice a ještě dlouho patřit budou, k jejich zkrmování je ale důležité se chovat velmi obezřetně. „Nitěnkový průmysl“ se kdysi těšil velké pozornosti jak ze strany obchodníků, tak ze strany chovatelů. Vždyť nitěnek se zkrmilo ohromné množství, které se počítalo na tuny. A právě v silně znečištěných lokalitách se jich nacházelo nejvíce. Tam se také nejčastěji lovily a právě z těchto důvodů docházelo též k mnohým otravám a katastrofám v akváriích. Těch debat a mnohdy unáhlených závěrů bylo bezpočet, ale nakonec se téměř vždy našel společný závěr. Nebyl to soud až tak na základě vědeckých bádání, i když vědeckých pracovníků z mnoha oborů bylo mezi námi také požehnaně, šlo o holé zkušenosti na základě mnohaleté praxe většiny z nás. Zkrátka, přehnané zkrmování nitěnek vedlo téměř vždy k nějaké té pohromě ve formě různých onemocnění či zanesení nevítaných hostů do akvária.

Nebylo to ale pravidlem a ten, kdo uměl s touto požehnanou potravou plnou proteinů opravdu správně naložit, se nemusel až tak problémů z nitěnek obávat. Důležité vždy bylo vědět alespoň přibližně z jakého zdroje nitěnky pocházejí, limity zkrmování, jejich ošetření před zkrmením a také jakému živočichu vlastně nitěnky podávat. Mnoho z akvaristů v té době ošetřovalo nitěnky chemickými přípravky. To z důvodu jakési desinfekce před podáním, ale tuto praktiku jsem nikdy neprováděl ani nedoporučoval.

Jak je to tedy s nitěnkami dnes?

Uběhlo několik desetiletí a debaty o nitěnkách(Tubifex tubifex) takřka usnuly. Důvodů je mnoho, ale za ty hlavní považuji téměř vymizení spolkových klubů a hlavně podstatný úbytek nitěnek z našich vod a tím zároveň jejich mnohonásobné zdražení. Ten úbytek nitěnek z přírody nelze v žádném případě přisuzovat zhoršení životního prostředí, ale právě naopak. Přímo raketová výstavba čističek v posledním desetiletí způsobila právě to, že ubylo znečištěných a kontaminovaných vod, kde se zrovinka ohromné množství těchto červů vyskytovalo a to byla ta největší pohroma.

Dnes se nitěnky loví a zkrmují také, ale jejich cena se na pultech obchodů vyšplhala na desetinásobek a tak se zkrmují v daleko menší míře než kdysi. Přesto je ale nutné před jejich zkrmením dodržovat tatáž pravidla jako před léty. O původu loviště se v akvaristické prodejně těžko dovíte, ale alespoň doba jejich uskladnění je poměrně důležitá informace. Nikdy nezkrmujte nitěnky „čerstvé“ a už vůbec ne právě nalovené. Vhodné je umístění pod kapající vodou. To totiž nitěnky udrží v bezvadném stavu mnoho dnů a ještě se neustále odplavují nečistoty všeho druhu. Doporučuji při každém krmení chomáč nitěnek nadzvednout a zbylý odpad ze dna misky vylít. Poté nitěnky opět položte na misku a nechte na ně kapat vodu. Celý chomáč nitěnek se totiž při dobré kondici dá uchopit a nadzvednout jako jeden celek a tak je tato akce zcela bez problémů. Pozor ale, prodávají se též nitěnkám podobní červi, kterým se říká žížalice. S těmi není rozhodně tak jednoduché zacházení, protože jsou daleko pohyblivější a nedrží pohromadě v chomáči, ale shlukují se ponejvíce v rozích misky či jiné nádoby. Žížalice jsou větší než klasické nitěnky a hlavně podstatně tmavší. Jejich zabarvení je tmavě hnědozelené. Když se jich dotknete rukou, začnou až zběsile kmitat po dně misky.
Nitěnky lze též skladovat tak, že je vlhké, ale bez vody, umístíte do spodních prostor ledničky. Vždy před zkrmením je potom musíte propláchnout čistou vodou. Zbylé pak vrátíte do ledničky.

Pamatujte, že nitěnky jsou velmi výživné a tak není rozhodně dobré s nimi krmit často. Rozumnou dávku pro většinu bezproblémových ryb doporučuji dvakrát do týdne.
Pro mnoho druhů ryb jsou nitěnky zdrojem bílkovin potřebných pro zdárnou reprodukci a bez nich by se výtěry mnohých druhů dařily těžce. Jde hlavně o některé druhy cichlid, sumečky a vůbec téměř všechny druhy bentózních živočichů(živočichové, zdržující se ponejvíce při dně). Může to mnohým znít až morbidně, ale sekané nitěnky jsou velmi potřebnou a téměř nenahraditelnou potravou pro potěr mnoha druhů sumečků.

Nesmím opomenout též různé úpravy nitěnek a to hlavně lyofilizaci(sušení vymrazováním). Takto upravené nitěnky jsou vhodné k zkrmování téměř všem druhům ryb. Rozhodně nedoporučuji nitěnky mrazit v běžném režimu. Takto upravené nitěnky jsou ke krmení nevhodné a rozhodně jimi Vaše chovance nepotěšíte. Technologie mražení nitěnek je poměrně složitý proces a před mrazením je nutné nitěnky ve speciálním zařízení odstředit.

Jiné úpravy jsou ponejvíce ve směsích a najdete je v kombinaci s mnoha druhy potravy vyráběné profesionálními firmami.
Je tedy pouze na nás, zpestříme-li našim rybám jídelníček a čas od času jim dopřejeme živé nitěnky. Musím ale na závěr napsat, že pokud nesledujeme určitý cíl a nepodáváme živé nitěnky cíleně, například jako nutnou potravu před reprodukcí ryb, nejsou rozhodně pro běžné pokojové akvárium nezbytné.

Foto: Aponogeton ulvaceus – květenství

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2009
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...