Vzkazy 2009/18

6.09.2009 | Žádné komentáře

Pane Luboši, v dnešním článku Vám rád odpovím, ale když se podíváte na články již minulé, najdete na toto téma jistě více informací a odkazů. Váš zájem o pořízení odchovny či líhně(nesprávně pěstírny) akvarijních ryb, je z dopisu patrný. Je mi jasné, že jste se „chytil drápkem“ a jste ve fázi fyzického zrodu myšlenky. V dnešní době je to už téměř zázrak a tak Vám fandím všemi deseti! Mladých či nových akvaristů je dnes daleko méně, než bývalo v době, kdy jsem začínal sám a tak je tuto snahu nutné ocenit a maximálně jí vyjít vstříc.

Berete-li si na starost péči o jakékoliv zvíře, dobrovolně se tím vzdáváte velkého dílu ze svého času. Je-li ale zájem opravdový, jistě se Vám úsilí bude dařit, berete-li ale tuto myšlenku jako ekonomický, chvilkový či módní zájem, raději od něj odstupte hned v začátcích. Ušetříte si mnoho prostředků a trápení. To trápení nemyslím pouze osobně, ale zaviníte tím utrpení mnoha chovaným tvorům. Toto je rada první a snad nejdůležitější. Je mnoho fandů chovatelství a zájemců o akvaristiku, ale opravdoví chovatelé se rodí s určitými vlohami. Chcete-li, je to mimo jiné věc jistého nadání či talentu, ale jak to poznat? Je tedy dobré se zajímat o věc, abych tak řekl, nejprve krok za krokem. Pamatuji mnoho začínajících akvaristů, kteří se, promiňte mi ten výraz, doslova pominuli myšlenkou na líheň. Ale vždy, když šlo o hrr akci, skončilo to nezdarem.

Je velký rozdíl vlastnit jedno či dvě pokojová akvária, oproti několika desítkám či dokonce stovkám aktivních nádrží v líhni. „No jo, ale to na chov budu mít dost času, nebudu chodit do práce a budu jen u těch čudel“, řeknete si. A já odpovím: „Ano, budete – ale pouze a jen u těch čudel!“ a na vysvětlenou dodám, že chov ryb jako zaměstnání je velmi náročná činnost na odbornost, psychiku a zároveň i na čas. Zapomeňte na nejmodernější materiály a techniku, která sice ulehčila akvaristům mnoho práce, ale nad časem zdaleka ještě nevítězí. „Rozjetá“ líheň je jedoucí vlak a Vy jste jeho strojvůdce. To platí doslova! Platí to dokonce i v noci, kdy musíte též často dohlížet na chov. A zkušení harcovníci mi potvrdí, že se vám neodleví ani ve snu. Není možné si představovat, že odchovám určitý nutný počet ryb a odjedu na dovolenou. Nejde z vlaku vyskočit a nechat ho svému osudu. V tom nejlepším případě je nutné velmi opatrně brzdit a pozvolna ubírat na zátěži. Jiné je to u chovů příležitostných s několika málo akvárii, nezávisí-li na nich Vaše existence.

Pro toto téma jsem se dnes rozhodl také z toho důvodu, že velká a nevyzkoušená časová zátěž může hned na začátku způsobit pohromu a chovatel se s tím nikdy nevyrovná. Jestli jste si těchto důležitých momentů vědomi a přesto si nemůžete pomoci, začněte! Je to potřeba a v dnešní době dokonce velmi! Začněte, ale s rozmyslem a postupně. Neberte si hned zpočátku na sebe velkou zodpovědnost. Pomněte, že o sbírku známek či o započatou stavbu modelu lodě je možné se nějaký ten čas nestarat. Všechna čest, ale starost o podobné záležitosti se dá prostě odložit a nic se nestane. Jakmile ale obsadíte akvária potěrem a další se zrovna líhne, není cesty zpět a zdaleka ne všichni si toto uvědomují. Představa mnoha akvárií, ve kterých se prohání hejna ryb je pro drtivou většinu akvaristů sen a to sen krásný. Splní-li se ale, stává se každodenní rutinou a bezodkladnou prací.

Jak jsem ale s článkem začal, tak i skončím. Tuto zátěž pak unese opravdu a pouze onen akvarista k chovu akvarijních ryb od života předurčený. Jen ten, pro kterého se zakrátko každodenní práce nestane pouze rutinním zaměstnáním, ale do kterého vkládá neustále nové a nové prvky a hlavně nadšení. Nerad bych též opomněl důsledné vzdělávání…a a a. A víte co? To je konec, nebo ještě nějakou tu blízkou duši od chovu odradím a to bych opravdu, ale opravdu nerad! Já jen, že máme v péči ty nádherné skvosty z přírody a o ty by mělo jít nám všem především.

Tanichthys albonubes – falešná neonka

Když budete cílevědomě vytírat například neonky obecné, zavedete si určitou praxi (řemeslníci by napsali technologii), jež bude fungovat a též vyhovovat z hlediska chovatelského. Potom už je to pouze otázka kapacity akvárií a Vašeho času. Vytíráte-li ale neonky a daří-li se Vám, musíte mít v těle už nějaký ten akvaristický fištrón. Nastane ale situace, že dostanete, nebo se Vám zalíbí jiná ryba a Vy zatoužíte po početném hejnu v akváriu. Ona rybka je ale docela obyčejná rybka s nevelkým nárokem na reprodukci. Ve všech knihách co je znáte se o ní píše jako o rybě pro začátečníky. Hrr do toho a půl je hotovo! Ale co to? Ta obyčejná rybka dělá drahoty a nefungují na ni žádné fígle. Jak je to možné? O radu píše Eva, která má již nějaké ty chovatelské úspěchy za sebou, ale „obyčejná“ Tanichthyska ji zaskočila.

Milá Evo,

nic si z toho nedělejte a přečtěte si několik řádků od člověka, který toto chovatelské překvapení zažil za svou praxi již mnohokrát. Zrovinka u těchto nádherných a mne z mnoha důvodů blízkých rybek jsem se dopracovával vysvětlení postupně, ale nakonec se to přece jen zdařilo. Jednoznačně bych uvedl tuto odpověď tím známým rčením, že akvaristika nemá ráda zaručené návody. Bylo by to ale dosti jednoduché a nic neříkající.

Předem, falešné neonky jsem choval mnohokrát a prožil s nimi snad celý můj chovatelský život. Vždy jsem od někoho dostal pár či více, rozmnožil je, odchoval překrásné hejno a nějaký ten čas se s ním kochal. Nikdy jsem ale tuto opravdu krásnou rybku nebral jaksi vážně, tedy rozhodně ne jako jinou, podstatně náročnější rybu, s kterou jsem se mnohé měsíce trápil, než se podařila její reprodukce. Až jsem se začal zajímat o tuto rybku opravdu vážně a odchoval několik různých kmenů od různých chovatelů jsem zjistil, že není Tanichthyska jako Tanichthyska. Zkrátka, tření se projevovalo u několika kmenů Tanichthysek rozdílně. Některé se třely doslova na povel, některé jikry odkládaly postupně, některé samičky se dokázaly vytřít najednou a jikry odložit v jedné snůšce. Ačkoliv jsem se pokoušel kombinovat různé teploty vody a dokonce i hodnoty chemické, postup ryb byl vždy podobný.

Jak je to možné? Vysvětlení je zřejmě v genetickém původu ryb. Tanichthysky žijí v jižní Číně, v oblasti Bělomračných hor. To nám praví starší záznamy a články. V poslední době se ale objevily zmínky o výskytu Tanichthysek též ve Vietnamu. Dnes to nejsou již pouze zmínky, ale konkrétní exempláře napovídají, že z Vietnamu byly opravdu importovány. Co k tomu říci? Je tedy možné, že se budou dohadovat dva různí chovatelé a nikdy se nedohodnou. Jeden bude tvrdit, že se Tanichthysky vytírají v hejnu a to postupně, druhý bude namítat, že zrovna ty samé rybky vytírá po párech a najednou. Oba budou mít pravdu, jen bude záležet na tom, jaký kmen těchto nádherných rybek budou zrovna vlastnit. Skončím tedy opět oním známým a nadmíru pravdivým rčením a to: ZARUČENÉ NÁVODY V AKVARISTICE NEFUNGUJÍ!!!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2009
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...