Vzkazy 2009/16

9.08.2009 | Žádné komentáře

Přeji všem hezký a hlavně bezproblémový průběh prázdninových dnů a těm, kteří již své prázdniny prošustrovali v mládí, hezký zbytek léta,r byť v pracovním procesu. A právě z prázdninových dnů mi psala naše „zpravodajka“ Mirka. Navštívila v jí neznámém městě na výletě akvaristiku a byla překvapena jednou věcí. Několik akvárií v oné prodejně bylo označeno nápisem „karanténa-neprodejné“. Při spatření této skutečnosti nebyla zrovna nadšená, ale po zralé úvaze se jí takový postup zdá správný. Ptá se mne, zda je to běžná praxe a zda by to mělo být normální ve všech obchodech se zvířaty.

Milá Mirko

Sláva! Takový postup je nejen správný, ale jediný možný. Při podezření na nemoc u jakéhokoliv zvířete, a tedy i akvarijních ryb, v odborných prodejnách je doslova povinnost informovat o této skutečnosti zákazníky a tímto jim též sdělit, že označený druh je do doby vyléčení neprodejný! Prodávat nemocná zvířata je zapovězeno a každý, kdo by vědomě toto uskutečnil se dopouští vážného pochybení. Konec konců, též na toto téma vzniká vyhláška k zákonu proti týrání zvířat, který její vznik přímo ukládá. Jde zkrátka o odpovědné jednání každého prodejce zvířat. Uvidíte-li tedy v prodejně se zvířaty takový nápis, je vše v pořádku.

Je více než pochopitelné, že při tak rozsáhlé činnosti jako je obchod s chovatelskými potřebami a zvířaty samotnými, se nemoc tu a tam projeví. Zvláště u akvarijních ryb je to jev běžný. Akvaristika v prodejnách se zvířaty by měla být ve zvláštním režimu a téměř karanténní akvária jsou svým režimem odlišná od běžných pokojových nádrží. Je nutné si uvědomit, že častý pohyb mnoha druhů ryb je navíc umocněn jejich počty. V režimu prodeje ryb v takovém množství není v podstatě možné tvořit v akváriích ani pomyslnou biologickou rovnováhu, natož přimět mikrobiologický systém, aby se při tak časté změně počtu ryb přizpůsobil během několika hodin. Právě z toho důvodu je více než potřebné v nutném případě, například při podezření z infekce, pozastavit prodej a věnovat maximální úsilí léčbě či dalšímu preventivnímu opatření.

Toto opatření není potřebné pouze pro následné vyléčení akvarijních ryb, jedná se též o zamezení přenosu infekcí z akvária do akvária. Opravdu se stává, že zakoupené ryby v odborném obchodě jsou ve Vašem akváriu jaksi nesvé a po krátkém čase jsou na nich jasně vidět následky infekce. To se může přihodit i při převozu zdravých ryb do akvárií ze vzdálenějších míst. Je nutné si uvědomit, že kvalita a chemické hodnoty vody nejsou všude stejné a že například rozdíl hodnot pH může zavinit oslabení rybího organismu natolik, že záhy podlehne infekci, která ať chcete či ne, tak jako tak v akváriích stále číhá. V tomto případě jde o podcenění základních pravidel chovu akvarijních ryb. Stačí změřit základní hodnoty vody v obou nádržích a hned je jasno. Při velkých rozdílech je nutné pomalu přizpůsobit nové ryby novému prostředí v karanténě. Karanténa je konec konců bezpodmínečně nutná u všech nových ryb v chovu. Další důležitou hodnotou je teplota vody, někdy i její tvrdost.

Vraťme se ale k již infikovaným rybám na prodejnách. Ryby prošlé karanténou, tedy léčebným procesem, by měly být přizpůsobeny běžnému provozu a až poté prodávány. Stane-li se ale, že jsou nemocné ryby prodány vědomě, je to velký prohřešek prodávajícího! Na druhé straně je doslova nutné, aby každý, kdo se vyzná v chovu akvarijních ryb na tuto skutečnost přímo na prodejnách poukázal. Netvrdím, že veškeré prodeje nemocných ryb jsou úmyslem, ale ani poměrně zkušený prodavač nemusí všechny druhy alespoň běžných infekcí znát. Věřte, je jich opravdu mnoho a zvláště v posledních dvaceti letech se dovezly různé druhy infekcí s novými importy ryb téměř z celého světa. Je proto pouze na nás, abychom nelamentovali při zjištění nemoci v akváriu při přivezení nových ryb. Je pouze na nás, abychom udělali vše proto, aby se v akváriích nemoci nešířily. Co mohu pro tak rozsáhlou akci udělat zrovna já? Můžeme a to všichni. Jednoduchým návodem je přísná karanténa, která nikoho ani tak moc nezatíží, ale mnohému pomůže. U každého akvária by mělo být samozřejmostí ještě jedno malé akvárium, které právě jako karanténa může posloužit. Jeho zařízení je o to snazší, že nevyžaduje složité úpravy. Stačí zajistit dostatek vzduchu a tu správnou teplotu. Při dlouhodobých karanténách doporučuji též filtraci, ale ta pro běžné umístění nově zakoupených ryb není vhodná. Důležité jsou též přípravky na měření pH.

U karantény nově zakoupených ryb je nutná alespoň čtrnáctidenní koupel. Je též nutné vzít v úvahu druh karanténovaných ryb, jejich potřeby, nároky na krmivo, teplotu vody, prostor, osvětlení atd..
Z vlastní praxe doporučuji v prvním týdnu karantény zvýšit teplotu na tu co možná nejvyšší mez a to nejméně první tři dny. Teplotu vody můžete zvýšit až na 34°C, ale pozor! Tato metoda je sice účinná, ale musí být zajištěno, že se teplota již dále nezvýší. Při této prevenci je potřeba zajistit též dostatek kyslíku ve vodě, protože při tak vysoké teplotě je ve vodě velmi malý obsah kyslíku a většina druhů akvarijních ryb by tento způsob prevence nepřežila. Toto vyřeší dostatečné vzduchování.
Další dny je potom dobré postupně teplotu snižovat až na úroveň teploty vody v akváriu, kam jsou ryby určené. Po čtrnácti dnech můžete ryby vpustit mezi ostatní.

Znovu upozorňuji, že čtrnáct dní je doba opravdu na hraně únosnosti a zkušení akvaristé vědí, že doba karantény je předmětem mnoha debat, ale osobní zkušenost mi radí, že daleko vhodnější pro karanténu ryb je doba dva měsíce.

Navštívíte-li tedy jakoukoliv prodejnu s akvarijními rybami a zjistíte v akváriích prokazatelně nemocné živočichy a na akváriích s nimi nebude nápis karanténa, upozorněte na tuto skutečnost prodavače. Pomůžete sami sobě, ale i ostatním začínajícím akvaristům. Ale pozor, toto ať raději činí ti, kteří mají již s nemocemi ryb v akváriích dostatečné zkušenosti.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2009
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...