Vzkazy 2009 – 14

14.06.2009 | Žádné komentáře

Evo, pokusil jsem se Vám odpovědět pod článkem, ale systém mi ne a ne vyhovět. Činím tak touto cestou.

Praní filtrační hmoty je od jisté doby předmětem mnoha dohadů. Doporučují se různé postupy a mnohé z nich jsou zbytečně složité. Jde hlavně o chlór obsažený ve vodovodní vodě, který je v určité koncentraci pro kolonie bakterií likvidační. Molitanovou vložku do filtru je ale možné bez dalších následků proprat pod vlažnou tekoucí vodou přímo z vodovodu. Tedy zcela jednoduše. Dokonce si myslím, že není třeba filtrační vložku nijak drasticky ždímat. Zkrátka, jednoduše pustit sprchu do vany a pod tekoucí vlažnou vodou filtrační hmotu dočista vyždímat. Budete-li ale chtít přesto mít klid v duši, vodu sprchou napusťte do kbelíku a tam potom molitan properte. Někteří chovatelé dokonce napouští vodu do kbelíku den předem. Než ale molitan vyždímáte dočista, bylo by dobré vodu v kbelíku několikrát vyměnit. Chlór je velmi těkavý a při napouštění sprchou během několika okamžiků z vody vyprchá, nehledě na to, že jeho koncentrace ve vodovodní vodě není rozhodně vysoká.

Jiné je to s použitím všelijakých kuchyňských chemikálií, jako je např. savo, jar, chloramin…To je pravá katastrofa! Tím zlikvidujete kolony bakterií dokonale, což není rozhodně dobré! Chybné je též filtrační hmotu vyvářet či prát v horké vodě. To se dělá pouze v případě napadení akvária infekcí a při následné desinfekci jeho interiéru je dobré též desinfikovat filtrační hmotu. Pokud se ale nejedná o drahou či jinak cennou hmotu, je lépe ji dále již nepoužít a vyměnit za novou. Ale pozor, desinfikovaná či nová filtrační vložka je tzv. mrtvá, to znamená, že bude trvat nejméně dva měsíce, než se v ní vytvoří potřebné kolonie bakterií a filtr začne opět fungovat tak, jak má. Urychlit tento proces můžeme použitím různých přípravků určených právě pro tyto účely. Jsou to tekutiny, tablety, nebo sáčky, které lze velmi jednoduše použít. Jsou to vlastně koncentrované bakterie, které se přidávají do systému akvária či samotného filtru a poměrně brzy nastartují jeho filtrační schopnost.

Budete-li udržovat filtr pravidelně, tedy například v týdenních intervalech zjistíte, že jeho údržba je časově i pracně mnohem méně náročná, než když ho budete zanedbávat a do čištění filtrace se pustíte náhodně jednou za čas. Krom toho, filtr při pravidelné údržbě pracuje mnohem efektněji, než když se propírá nepravidelně a to ještě náhodně, a nebo když již téměř nepropouští vodu. Neodpustím si připomínku, že při týdenním čištění filtru je dobré též vyměnit část vody v akváriu. Proč? To je předmětem mnoha předešlých článků, ale vím jistě, že se tím vyhnete mnoha zbytečným problémům v budoucnu a hlavně – zamezíte tím růstu různých druhů řas, které jsou v akváriu nevítané. Proč je tomu tak, když přeci peru v pravidelných intervalech filtr? Zkrátka, ani sebedokonalejší filtrace s bakteriemi nedokáže vše a tak je třeba vodu v akváriu neustále obměňovat a činit ji tak přijatelnou pro veškeré organismy v ní žijící.

Možnost přenosu nemoci z chovaného zvířete na chovatele

Tímto problémem jsem se zabýval již v minulých článcích a šlo hlavně o možnost přenosu tuberkulózy na chovatele akvarijních ryb. Prokázání možnosti přenosu tuberkulózy z akvarijních ryb je velmi sporné a myslím, že bychom se o tomto mohli dohadovat hodně dlouhou dobu. Rozhodně se nejedná o běžný druh bakterie a už vůbec ne o tuberkulózu, která se vyskytuje u člověka. Jde o rybí tuberkulózu, tedy o jiný druh bakterií, který napadá studenokrevní rybí organismus. To, že se toto onemocnění nazývá tuberkulóza, přivedlo mnoho chovatelů na tuto myšlenku a z pochopitelných důvodů se o tuto možnost zajímají.

Dnes bych ale rád reagoval na dotaz, který se netýká akvarijních ryb, ale je z oblasti teraristiky. Tedy, máme se obávat nějaké nákazy od terarijních živočichů? Předem bych rád upozornil, že pojem „terarijní živočich“ je velmi široký a z mnoha důvodů nepřesný. Považujeme-li za terarijního živočicha například morče, musím vzít v úvahu, že je to teplokrevný živočich, savec a tudíž přenos nemoci na člověka, i když vzácný, je daleko pravděpodobnější než například od hadů. A v tom je právě ten zásadní rozdíl. Již zmíněné morče, křeček, kočka, pes, kůň, fretka a mohli bychom pokračovat dále, jsou teplokrevná zvířata a každý lékař i veterinář Vám řekne, že možnost přenosu infekce od takového zvířete je možná a začne jmenovat poměrně dlouhou řadu nemocí.

Trochu jinak je to s terarijními živočichy z říše hmyzu či plazů. U těchto zvířat je termoregulační schopnost oproti lidem odlišná. Je tedy malá pravděpodobnost přenosu infekce, přesto existují některé možnosti, o kterých je dobré vědět a předem se jich vyvarovat. Jde o již zmiňovanou tuberkulózu, o které je v této souvislosti známo, že některé druhy plazů napadá, ale jde opět o kmeny bakterií, které žijí v těle studenokrevních živočichů. Je tedy málo pravděpodobné, že by se tento druh tuberkulózy přenesl na člověka. Dosud nebyl takový případ zaznamenán.
Další takovou možností jsou infekce salmonely(Salmonella). Existuje mnoho druhů salmonelové nákazy a trpí jí jak studenokrevní živočichové, tak i teplokrevní. Zde je reálná možnost přenosu. Tato možnost by měla být brána v úvahu i při vyšetření importovaných zvířat. Toto vyšetření se provádí laboratorně a jako průkazní materiál se nejčastěji používá trus zvířat.
Dále se mohu zmínit o parazitárních infekcích. Možnosti přenosu například některých druhů tasemnic se neprokázaly, i když se o takových případech sem tam můžete doslechnout. Z hlediska složitého systému mezihostitelů je toto téměř nemožné.
Zmínka o klíšťatech a roztočích je ale něco zcela jiného a hlavně u importovaných zvířat bez znalosti jejich původu je tato situace zcela reálná. Taková zvířata by především měla projít velmi přísnou karanténou a dohled nad nimi by měli provádět specializovaní odborníci.
Zrovna tak je tomu u helmintóz. Jde o parazitické červy, kteří žijí ve střevech živočichů a uvolňují svá vajíčka do jejich trusu. Při nedostatku hygieny v chovu se pak chovatel může stát potenciálním příjemcem nákazy.
Dalším možným nebezpečím jsou plísňová onemocnění. Na ty si musíme dát pozor také a při výskytu podobných příznaků u zvířete je bez otálení nechat prověřit u veterinárního lékaře. Tyto infekce se mohou vyskytnout nejčastěji na kůži, ale hrozí též infekce v dýchacích cestách. Včasným zjištěním a diagnózou zabráníme možnosti přenosu takové infekce i na chovatele.

V této oblasti nejsem rozhodně specialista a rád svěřím toto odborníkům, lékařům. Tímto jsem pouze reagoval na dotaz pana Jana a zároveň bych rád tímto článkem upozornil též na to, že podobné infekce jsou možné, a že je pouze na chovatelích, aby se odpovědnou prací v chovu a hygienou této možnosti vyvarovali.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2009
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...