Vzkazy 2009 / 12

31.05.2009 | Žádné komentáře

V pojednáních o akvarijních rostlinách v různých článcích se dočtete, že u mnohých z nich je možné jejich množení i semeny. Ano, na rozdíl od vegetativního rozmnožování je ale toto náročnější na vědomosti a rozhodně vyžaduje větší zkušenost a trpělivost. Je velmi jednoduché oddělit od mateční rostliny část jejího těla a zasadit například vedle do dna. U mnoha druhů rostlin to jde a takové rozmnožování rostlin zná téměř každý, byť i mírně pokročilý akvarista. Bez problémů je též oddělení mladé rostlinky z květního stonku některých druhů rostlin(např. u Echinodorů) a přesadit je do dna akvária. Taková rostlinka se poměrně lehce ujme a pokračuje v růstu. Jak je to ale se semeny rostlin? Jsou klíčitelná v akváriu? Je potřeba s nimi nějak naložit před výsevem? Kdy jsou semena zralá?

To je pouze několik z mnoha otázek, které se nabízejí při úvaze o rozmnožování akvarijních rostlin semeny. Hned na začátku bych rád upozornil na to, že mnohé rostliny používané pod vodou v akváriích jsou opravdu schopné se semeny rozmnožovat a u mnohých z nich je postup rozdílný. Dotaz pana Stanislava je jasný: Jakým způsobem získat a vysít semena od Aponogetonů. V knize se pan Stanislav dočetl, že tento způsob rozmnožení Aponogetonů je poměrně snadný, ale ač se snaží sebevíc, nikdy se mu to nepodařilo.

Mohu napsat, že souhlasím s tím, že postup je snadný, ale je to jako se vším. Budu-li umět dobře zahrát nějakou skladbu na určitý hudební nástroj, tak při trvalém opakování a jistém stupni nadání mohu prohlásit, že ona skladba se hraje snadně. Toto je jasné, ale mělo by tam být též spojení „se mi hraje snadně“. Bude-li mé počínání sledovat člověk, který na týž hudební nástroj nikdy nehrál řekne, že je „to“ velmi těžké. Zrovna tak je to se všemi dovednostmi co jich na tomto světě je. Pravda, u některých je více zapotřebí zručnost, u některých nadání, cit pro věc a intuice, ale vždy je nutná zkušenost, vytrvalost a znalost věci.

Mohu tedy popsat jednu zkušenost, kterou mám přímo ze své praxe. Jedná se o množení rostliny Aponogeton ulvaceus, jejichž několik exemplářů jsem dostal před časem v jedné pěstírně akvarijních rostlin. Přivezl jsem je v podobě hlíz ve velikosti vlašského ořechu a měl jsem obavy, že se po čase „hlízy vyčerpají“ a rostliny zahynou. Tak jsem to vyčetl z mnoha článků. Ihned jsem začal probírat všechny dostupné články a internetové stránky. Rostliny si prozatím žily svým životem v třísetlitrovém akváriu a podle toho jak vypadaly jsem po čase usoudil, že se jim daří velmi dobře. To už svým vzrůstem zaplnily téměř celý prostor akvária. To bylo částečně osvětleno umělým zdrojem(teple bílé zářivky) a částečně denním světlem. Akvárium bylo umístěno pod oknem, takže denní světlo do něj dopadalo seshora. Voda v něm byla měkká s třemi stupni celkové tvrdosti, přičemž uhličitany byly téměř na nule a pH 6,5. V akváriu byly umístěny ryby z rodu Capoeta a Ancistrus. Vzhledem k umístění výkonného filtru jsem vodu v akváriu udržoval velmi čistou a upravil též režim podávání potravy rybám.

Téměř shodně se uvádí v článcích, že tento druh Aponogetonu je samosprašný a bez problémů tvoří semena. S napětím jsem tedy očekával, kdy se objeví na bázi rostliny květní stonek. Příští jaro jsem se dočkal a květenství u jedné rostliny objevil. Po krátkém čase potom začaly kvést všechny rostliny. Nad vodou v akváriu to vypadalo velmi efektně a klasy se semeníky se po nedlouhé době obalily pylem. Listy ulvaceů byly velmi široké a dlouhé až 70 cm. V tu dobu přirůstaly s velkou rychlostí a počet listů na jedné rostlině sahal až k padesátce. Pohled shora do akvária byl překrásný a zvlněné čepele vytvářely s květy nádherný dojem. Za určitou dobu jsem zaznamenal na klasech tvorbu semen. Bylo jich však velmi málo a ze všech rostlin jsem jich po dozrání sebral pouze několik desítek. V tu dobu jsem již měl poměrně bohaté zkušenosti s rostlinami a čekal další rok na květy. Přes zimu rostliny prožívají klid, i když v přírodě(Madagaskar) je tato rostlina aktivní po celý rok a zimní období neprožívá. Zajímavé je, že toto jsem po dobu mé praxe zaznamenal v našem podnebním pásmu i u jiných druhů tropických rostlin.

S dalším jarem a novým květenstvím jsem neváhal a rostlinu uměle opylil. Klasy byly po dozrání plné semen. Těch jsem sebral několik set z každé rostliny. Semena jsou uložena po dvou v rosolovité schránce a po dozrání mají černou barvu a jsou podobná velmi malému kmínu. Po výsevu do plochých misek jsem semena zasypal několikamilimetrovou vrstvou jemného písku a čekal na výsledek. Semena bez problémů po krátké vzklíčila a začal podobný problém, jako u ostatních rostlin. Totiž, ochránit malé semenáčky před řasami. Na první pohled se tento problém zdá jako nepatrný, ale jen ten, kdo si touto zkušeností prošel ví, jak je to u mnoha druhů rostlin obtížné. V tu dobu jsem bohužel ztratil všechna data z počítače a všechny záznamy byly ty tam. Uvedl bych podrobnější údaje, ale v současné době tyto zkušenosti dokumentuji znovu a bude to trvat několik let, než se dopracuji ke stejným výsledkům. Je ale pravda, že veškerá data od té doby pečlivě ukládám.

Je nutné ještě napsat, že klíčení semenáčků by mělo probíhat ve vodě teplé alespoň 25°C. Rozhodně to platí pro semena u všech tropických rostlin. Čím chladnější voda, tím delší doba klíčení, ale tím také větší možnost zaplísnění semen či napadení klíčků řasami.
Když se vypořádáte s prvotními problémy, semenáčky rostou a po čase je můžete rozesadit do jednotlivých misek či do dna akvária. I když jsou semenáčky v dobrém stavu a již poměrně vzrostlé, jsou stále velmi křehké a je tedy nutné si dát dobrý pozor při manipulaci s nimi.

A nakonec bych rád ještě napsal, že zralost semen u rostlin je velmi důležitá pro jejich klíčení. U tropických vodních rostlin jsem toto jednou pro vždy vyřešil po letitých zkušenostech. Zkrátka jsem nechal semena rostlin dozrát a pozoroval jejich vývoj přímo na rostlině. Rostliny si se semeny poradí sami a po dozrání je většinou uvolní. Další je potom již věc zkušenosti a vynalézavosti pěstitele. U mnohých rostlin je to opravdu velmi obtížné a akvarista je odkázán pouze na zkušenost. Když totiž semeník se semeny odstřihnete z mateční rostliny brzy, semena nebudou zralá a nevyklíčí. Propásnete-li naopak ten pravý čas, přijdete o většinu z nich, protože se ztratí ve dně akvária. Jsou mnohdy tak titěrná, že je již velmi těžko najdete. U některých rostlin je to otázka doslova několika hodin či dokonce minut.

Foto: Aponogeton ulvaceus – dozrávání semen na klasu

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2009
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...