Dnes jednu z archivu

24.05.2009 | Žádné komentáře

O kráse a užitečnosti akvaristiky jsem psal již mnohokrát. Budu o ní psát pokud to půjde dál a budu to dělat s potěšením z mnoha důvodů. Jedním z nich je jeden zvláštní fenomén, který k akvaristice nerozlučně patří a který je kořením pro každého chovatele.

Jde totiž o to, že během chovatelské praxe se akvarista seznámí s mnoha druhy ryb, se kterými stráví nějaký ten čas. Budu-li mluvit za sebe, choval a rozmnožil jsem za svoji praxi již téměř dvě stě druhů akvarijních ryb i jiných živočichů. Velmi důležité pro tento článek je ale to, že se ke každému chovanému druhu váže mnoho vzpomínek a s nimi i zajímavé historky. Je to ta část akvaristiky, která nejde opsat, koupit ani nijak jinak získat. Musí se prostě prožít! S každou novou chovanou rybkou se prožívá nové dobrodružství. Je to to nádherné koření, které časem nabývá na vzácnosti a čím víc je vzácnější, tím víc Vám nedovolí tento krásný obor opustit.
Chtěl bych se Vám svěřit dnes o vztahu jednoho starého pána k jedné malé rybce. Pro vědu i akvaristiku byla objevena v roce 1938 studentem, který měl to štěstí a dal jí dokonce i jméno. Tato rybka se jmenuje Tanichthys albonubes. Česky – kardinálka čínská. Jinak se jí také říká nepravá či falešná neonka, nebo starší název – Tanova rybka. Onen student se jmenoval Tan a objevil ji v Bělomračných horách v jižní Číně nedaleko Kantonu.

Téměř v každém článku se dočtete, že se jedná o rybky velmi nenáročné, neproblematické a doporučují se začátečníkům pro své poměrně snadné rozmnožování. Kardinálka měří sotva pět centimetrů a je skutečně velmi krásná a nenáročná. Budete-li je chovat samostatně třeba i v menším akváriu, dočkáte se jistě i potěru. Tyto rybky totiž svoje mimina zas tak intenzivně nepronásledují a tak se často stává, že v hejnu plavou mimina i s rodiči. Pochopitelně jde v tomto případě o náhodné výtěry a tak je počet mláďat nepatrný, ale jde-li o pohledové akvárium, bohatě to postačí. Zajímavostí je, že snesou poměrně nízké teploty a přes zimu se dají chovat i v teplotě pod 10°C. Má to svá pravidla, ale je to možné. Takto chované ryby jsou dokonce po zimě více plodné a intenzivněji vybarvené.

Příběh stařečka a malé rybky

Tato rybka patřila též k mým začátkům a prožil jsem s ní mnoho krásných chvil. Nejintenzivnější je ale vzpomínka na mého přítele, stařečka, s kterým jsme často o této rybce hovořili. Až později si člověk uvědomí, jak se takový tvoreček, jako je nepatrná rybka, stane prostředníkem mezi dvěma cizími lidmi. Prostřednictvím kardinálky jsme se seznámili a později navázali přátelský vztah. Trvalo to roky. Když se objevil v naší prodejně a já měl chvíli času, rád jsem ho pozval dál a v kanceláři jsme u kávy probírali vše nové kolem akvaristiky a hlavně o kardinálkách. Postupně jsme si ale dokázali mezi řádky sdělit i jiné věci. Pomalu mi docházelo, že stařeček si potřebuje prostě popovídat. Důležité bylo to, že bylo o čem. Kardinálka byla prostředníkem a jakýmsi nosičem důležitých sdělení, která se postupně do našich čím dál důvěrnějších hovorů dostávala.

Dědulu, jak mu začali u nás v prodejně říkat, jsme měli všichni rádi. Vždy, když jsem ho spatřil přešlapovat v rohu prodejny u akvárií, bylo mi jasné, že si přišel popovídat.
Byl to typ člověka, který by nikdy nikomu cizímu nezačal vyprávět o svých bolestech. Konec konců, spolu jsme se k jeho trápení dostali až asi po roce společných setkání. Bylo to právě prostřednictvím té malinké rybky. Neměl nikoho. Neměl duši, se kterou by si popovídal a svěřil se. Ani to nešlo. Měl svoji ženu, kterou miloval, a o kterou se sám staral. Trávil s ní veškerý čas. Sedával doma u její postele a vyprávěl. Ona si s ním ale popovídat nemohla. Nemohla reagovat na jeho výzvy a podělit se o bolest, s kterou oba žili. Byla již dlouhou dobu jednou nohou na druhé straně řeky. Byla již dlouhou dobu v bezvědomí.
Stařeček nesl tuto skutečnost velmi statečně a pamatuji si, jak se později zmínil, že měl možnost ji umístit do ústavu, ale nikdy by to neudělal.
Jeho rybky, to byla jeho veliká radost a když se o nich rozvyprávěl, jako by na chvilku na svůj těžký osud pozapomněl. Očka se mu chvílemi až šibalsky rozsvítila. Vyprávěl, že ten rod má již několik desítek let a chová několik generací.

Když jsem nebyl v prodejně, návštěvu mi většinou osobně oznámila žena. Jednoho dne se objevila ve dveřích kanceláře a já hned poznal, že je zle. Jen mávla rukou a sevřela rty. Máš tu dědulu, řekla. Potom postavila konev s vodou na vařič a vrátila se do prodejny. Za okamžik se ve dveřích objevil stařeček. Z jeho tváře bylo jasné, že se stalo to, co se dříve či později stát muselo. Neměl kam jít, tak šel k nám. Ten den jsme dlouho povídali. Po jeho tvářích tekly slzy a hovořil o ženě. Muselo to ven a tak povídal.
Potom se delší dobu neukázal a já pro pracovní vytížení vzpomněl jen vzácně. Asi tak za měsíc přišel a v ruce držel plastikový sáček. „Přinesl jsem vám několik krasavců“, oznámil a pochlubil se s rybami.

Ještě dlouho k nám chodil, někdy jen tak, někdy s rybami, ale vždy připomněl, jak je to těžké. Bylo znát, jak velmi těžce nějaké skutečnosti sděluje, ale neměl jinou možnost. Měl již jen nás a ty ryby. Ono to není tak jednoduché vyslechnout starého pána jak s pláčem vzpomíná na ženu a říká jak se mu stýská. Měl jsem vždy dojem, že se za to stydí. Vždy ale odcházel jaksi osvěžen. Vypovídání a rozpravy o akvaristice mu daly alespoň na chvíli zapomenout na neúprosnou skutečnost. Jeho rybičky mu dávaly smysl dalšího žití. Dokonce si zařídil nové akvárium a rozšířil chov.

Když jsem ho viděl naposledy, povídal o své minulosti víc než jindy. Jeho vzpomínky sahaly hodně hluboko do dějin naší země a já jen zíral co všechno zná, co ve svém životě prožil a s čím se nikdy nesvěřil. Připadal mi klidný a vyrovnanější než jindy. Řekl že odjíždí kamsi na Moravu, a že se jde rozloučit. Zjistil, že má kdesi příbuzné, o kterých ani nevěděl a tak se na ně jede podívat. Přinesl své ryby a nezapomněl připomenout, že je to jeho chov, který drží již třicet let, a že na ně mám dávat pozor. Když jsme se loučili s úsměvem poznamenal, že se pro ně jednou vrátí.

Odešel a já ho víc nespatřil. Ať to bylo jak to bylo, v každém případě se tato malá rybička stala tím klíčovým tvorem, který umožnil komunikaci dvou lidí, kteří by si bez ní nikdy k sobě vztah nenašli.
Pochopitelně, že dodnes tyto rybky chovám, ale nejsou to již potomci těch svěřených památečních. I když, kdo ví?
Je pozdě večer a já jdu zkontrolovat do líhně, zda je vše v pořádku. Zvláště jsem zvědav na jedno akvárium. Mám tam vytřené krásné ryby z rodu Tanichthys….

Foto: Tanichthys albonubes

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2009
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...