Méně je někdy více. Touto již dávno otřelou, ale pravdivou frází bych mohl dnešní článek zahájit. V tomto případě jde o krmení ryb, konkrétně o podávání různých druhů potravy a to závojnatkám. Je poměrně velký rozdíl, chováme-li závojnatky celoročně v teplé vodě v akváriu, nebo je zimujeme přes zimní období v chladných podmínkách. Snad by bylo dobré začít jednou, na první pohled sice logickou zajímavostí, kterou si však málokdo uvědomuje. Spotřeba energie, tedy i potravy je pro teplokrevného živočicha tím větší, čím nižší je okolní teplota. Se stoupající teplotou se náročnost na výživu u teplokrevných živočichů snižuje. U studenovodních živočichů, mezi něž patří i ryby, je tomu právě naopak.
Převedeme-li toto do rybí řeči, tak přes zimu v chladné vodě spotřebují ryby potravy velmi málo a je pouze na chovateli, jak si s tímto poradí. Záleží na jeho zkušenostech, aby zbylá potrava ve svém důsledku svým rozkladem ve vodě nezavinila katastrofu. Je tedy jasné, že v zimních měsících chováme zimující ryby ve stavu klidu a krmíme pouze občas a to podle teploty vody. Jiné je to pochopitelně při přechodu ze zimy do teplejších jarních dnů. Se stoupající teplotou a prodlužujícím se dnem se ryby shánějí po potravě s větší chutí, čím více se voda otepluje. V teplé vodě je jejich projev živější a apetit tedy vzrůstající. Jejich aktivnější pohyb zároveň zdárně přispívá k procesu trávení. O tom také v článku z 5. dubna tohoto roku.
Dnes bych se ale rád zmínil o potravě, která je pro závojnatky v tomto období vhodná. V dopise od pana Karla jsem se dověděl, že krmí závojnatky v tomto období vydatně hovězím srdcem a doufá, že tím záhy docílí jejich tření. Závojnatky má umístěné v zimním období v chladné chodbě, což je pro další reprodukci vhodné, ale to srdíčko už bych rozhodně nedoporučil. Závojnatky se dají přimět k jarnímu tření zcela bez problémů i daleko přirozenější a vhodnější stravou. Na základě zkušeností mohu napsat, že vydatné krmení závojnatek tučnou krmí je pro ně nebezpečné z toho důvodu, že trpí ztučněním jater a zvláště pak hovězí srdce je z tohoto důvodu k těmto účelům nevhodné. Tuk obsažený ve svalovině hovězího srdce je pro ryby velmi těžce stravitelný. Jeho konzistence v rybím těle nedělá dobrotu zvláště při velkém množství. Často se potom stává, že závojnatky plavou břichem obráceně, tedy břichem nahoru k hladině a jejich majitel se těžce pídí po příčině. Tento stav je bohužel nevratný a příčiny jsou přisuzovány mnohdy nejrůznějším důvodům, jen ne chybě chovatele. Rozhodně bych tedy doporučil stravu ze studenovodních živočichů kombinovanou potravou rostlinnou. Hovězí srdce je tedy dobré nahradit rybami, nitěnkami, žížalami, komářími larvami, dafniemi, špenátem, salátem, řasami atd., jako doplněk jsou velmi vhodná umělá krmiva.
Nakonec bych ještě rád upozornil na to, že příznaky plavání břichem nahoru se u závojnatek též vyskytují při poruchách plynového měchýře.
Lenko, za tento dotaz jsem velmi rád a pochopitelně Vám odpovím. Sám jsem si mnohá léta vyráběl směsi pro krmení ryb. Měl jsem mnoho různých receptů a jeden byl dokonce patentován a krátkou dobu též vyráběn. Předpokládal jsem, že tento systém krmení se dnes již nepoužívá, protože se vyrábí mnoho průmyslových krmiv a výběr je tak široký, že potřeba podomácku vyráběných směsí je téměř zbytečná. Pozor ale, znám mnoho zkušených akvaristů, kteří dodnes nedají dopustit na své receptury, i když je paradoxně již nepoužívají.
Do směsí, které si sama mícháte z různých ingrediencí je lépe přidávat Agar tam, kde nepředpokládáte následné zamrazení směsi. Při zmrazení Agaru se tento rozpadá. Mnozí akvaristé pojí směsi želatinou, která může zmrznout a její soudržnost přitom trvá. S touto možností ale nemám takové zkušenosti. Je ale lépe použít Agar, protože je rostlinného původu(vyrábí se z mořské řasy) a pro ryby tedy stravitelnější. Potom je nutné dělat malá množství. Tedy taková, která jste v dohledné době schopna zkrmit. Fór je v tom, že ho nesmíte použít velké množství. Vyzkoušejte si konzistenci směsi předem a zjistíte, že Agaru se používá k tomuto účelu velmi malé množství.
0 komentářů