A jak je to u živorodek s rozmnožováním?

29.03.2009 | 3 komentáře(ů)

O zdánlivé snadnosti a nenáročnosti chovu živorodek v akváriích jsem něco naznačil již v předešlých článcích, ale jak je to s odchovem těchto ryb v akváriích?

Dnešní článek začnu zcela klasickou větou, kterou jsem slyšel za dobu svého působení v chovatelství od mnoha lidí snad tisíckrát: „Jó paví vočka, to je plevel, to se mi tam množí samo …“, hlásají s posměchem mnozí domnělí akvaristé. Každý z těchto lidí se však tímto tvrzením usvědčí z neznalosti věci a navíc dá všem kolem najevo, na jakém pomyslném stupínku v žebříčku vědomostí o akvaristice vlastně je. Ono totiž to „to“, tedy paví očko, je z chovatelského hlediska pěkný oříšek(též článek z 1.11.2008).

To samé by bylo možné napsat o většině známých živorodek-. V této slangové větě je ale obsaženo ještě něco, co stojí za povšimnutí. Je to celkový pohled na chovatelství a tedy v tomto případě na akvaristiku a na její podstatu. Totiž, spontánní výtěry o nichž je právě v těchto případech řeč, jsou v akvaristice poměrně běžné a speciálně u živorodek, na rozdíl od některých jikrykladoucích ryb, snadno patrné. Mládě živorodky je poměrně vyvinuté a lze ho spatřit poměrně snadno. Umí již dokonce hbitě reagovat na podněty a tak se rychle dokáže ukrýt před blížícím se nebezpečím. Na rozdíl od vypuzené jikry, kterou čeká ještě složitý vývoj, než se z ní vylíhne plůdek. Ta je totiž téměř nespatřitelná a začínajícího akvaristu kolikrát ani nenapadne, že se stal právě svědkem výtěru. A i kdyby se čirou náhodou v akváriu nějaká ta zapadlá jikra dočkala svého dozrání, právě vylíhlý plůdek jistojistě uchvátí první ryba, která ho spatří. Právě vylíhnuté eleuterembryo z volné jikry je totiž na rozdíl od již poměrně vyvinutého mláděte živorodky téměř bezbranné.

Také snad z toho důvodu se traduje, že živorodky jsou nenáročné, a že se v akváriích množí „samy“. Jistě, množí se též samy, tedy bez přímého zásahu chovatele, jako i jiné ryby, ale jejich potěr má tu výhodu, že se narodí ve slušné kondici, poměrně robustný a je schopný se ihned ukrýt před predátory i v tak malém prostoru, jakým je akvárium. Znovu ale upozorňuji, že takové výtěry a porody jsou povětšinou pro akvaristu nepodstatné a ponechávají je svému osudu. Jinak je to ale s výtěry řízenými, tam potom začíná ona pověstná akvaristická piplačka. Není totiž vůbec jedno, jaký samec kterou samici oplodní. Stačí jediné oplodnění tím nepravým samcem a mnohaletá práce je ta tam. Samice nepravých živorodek mají totiž schopnost uchovávat v těle spermie po dosti dlouhou dobu(i mnoho měsíců) a jedno oplodnění postačí tak na několik vrhů.

Pářící orgán samců se nazývá gonopodium, nebo též andropodium. Je to přetvořená řitní ploutev, která slouží k dopravě mlíčí v podobě (spermatofor) do těla samičky. Samci živorodek bývají zpravidla podstatně menší než samičky a jsou velmi hbití. Neustálou aktivitou kolem samiček se tak nakonec podaří některému z nich samičku oplodnit. Ještě bych rád upozornil na to, že spermie v těle samiček vydrží, jak jsem již výše poznamenal, i několik měsíců a oplodní tak jikry i v dalších vrzích. Pozor však, u tzv. pravých živorodek to takto nefunguje, oplodnění stačí pouze na jeden vrh.

Podle teploty se potom odvíjí doba vývoje jikry v těle samičky. Dá se říci, že tato doba trvá 4 – 6 týdnů. Čím je voda teplejší, tím dříve se porod uskuteční. Potom samička jikry vypudí a bezprostředně po vypuzení jikry z těla samičky se jikrný obal protrhne a vylíhnou se mláďata. Porod se u živorodek ale neřídí pouze podle teploty vody, jsou důležité též ostatní okolnosti. Do těch bychom mohli zařadit například stáří samičky, její zdravotní stav, roční období a dokonce i skladbu potravy. Zajímavé je, že samička sama může čas vrhu ovlivnit a dá-li se to tak nazvat, porod odložit. Z mé vlastní zkušenosti mohu napsat, že porod, tedy vrh mláďat by se měl dít v klidu. Myslím tím v odděleném prostoru a hlavně o samotě. Je to pro zdárný porod a další vývoj mláďat velmi důležité. Jasně, v určité fázi znalosti této problematiky se budete chovat k Vašim rybám profesionálně a potom je možné umístit do jedné prostornější porodničky i několik samic, ale toto doporučuji, až projdete nutnou průpravou a sami si chov a odchov živorodek zkusíte.

V literatuře se doporučuje krátce před porodem zvýšit teplotu a tím si určit jeho čas. Toto je sice jedna z možností ovlivnit dobu porodu, ale rozhodně ji nedoporučuji začínajícím chovatelům. Proč? Konec vývoje jiker a potažmo plůdku v těle samičky je pro ni velmi citlivá doba a umístění samičky na konci březosti do teplejší vody sice porod vyvolá, ale můžete tím též vyvolat předčasný porod, tedy potrat. V tom případě samička vypudí jikry předčasně a ty klesnou ke dnu velmi brzy zaplísní. Podobný problém se může stát i při pronásledování samičky jinou, třeba dravou rybou, tedy při leknutí či stresu V takové chvíli si mnohá samička dokáže poradit a porod například oddálit, ale stane-li se to v pokročilé době březosti, tedy krátce před spontánním porodem, dopadne to podobně, jako s uspěchaným výtěrem v teplé vodě. Podobně může skončit porod například při náhlém ochlazení vody, nebo po přelovení samičky do vody čerstvé. Na výtěr tedy v žádném případě nepospíchejte a již v dostatečném předstihu březí samičku umístěte do zarostlé elementky.

Správně živené samičky sice málokdy svůj vlastní potěr požírají(kanibalismus), ale jisti si být nemůžete. Vložené drobnolisté rostliny do vytíračky(porodničky) bohatě postačí k úkrytu právě vylíhlých mláďat.
Ještě lepší jsou různé třecí rošty či mřížkové porodničky pro živorodky. Na toto téma jsem viděl již mnohá důmyslná zařízení, která hned po porodu oddělí mláďata od matek. Profesionální akvaristé pak používají velmi jednoduchý systém. Do větší nádrže s vodou a filtrem vloží menší sítěnou nádobu z plastu(vytírací koš), která má ale dostatečně velká oka na to, aby mláďata dokázala hned po opuštění těla matky propadnout těmito otvory do prostoru akvária. Poté se dovnitř k matce již nedostanou a nehrozí tak jejich pozření. Do takového zařízení je možné umístit i několik samiček.

Při porodu samičku nikterak neobtěžujte a po jeho skončení samičku odlovte. Za mnohá léta odchovu živorodek jsem došel k názoru, že čerstvě „vykladenou“ samičku nevracím hned zpět k chovným rybám, ale nechám jí nějaký čas, dva – tři dny, odpočinout si u jiných druhů ryb. Samička po porodu vyžaduje klid a hlavně velmi kvalitní krmivo. U živorodek pravých(Goodeidae) doporučuji zakrmit po porodu krmivem se zvýšeným obsahem kalcia a proteinů.

Potěr živorodek se odkrmuje snadno. Máte-li k dispozici živou přírodní stravu, nemůžete udělat lépe. Jinak se bez druhotných problémů mohou zkrmovat Artemie a posléze uměle vyráběná kvalitní krmiva pro potěr.
Množství potěru se řídí mnoha faktory, ale jedno je jisté, vždy se počet a kvalita potěru řídí přímo úměrně znalostmi a pílí chovatele. Literatura uvádí mnoho odlišných údajů, ale z vlastní zkušenosti mohu uvést tyto údaje, například: Poecilia reticulata(paví očko) – více než 200 ks., Poecilia Velifera -168 ks., Xiphophorus maculatus – cca 120ks., Xiphophorus helleri – cca 160ks., Poecilia sphenops(black molla) – cca 150 ks., Belnesox belizanus – cca 80 ks., Poecilia nigrofasciata – cca 30 i více ks., Poecilia formosa – cca 30 ks.

Pro živorodky volíme stravu smíšenou. Z různých možností volím vždy nejraději larvy komárů a Cyclops. Výborné jsou černé komáří larvy. Z rostlinné stravy je možno podávat hlávkový salát, špenát, různé druhy řas, kopřivy, ale jedno z nejlepších krmiv vyráběných v posledních letech jsou různé podoby sušených řas z rodu Spirulina. Výtečné jsou v podobě tablet. Mimochodem, je to jedno z nejkvalitnějších a velmi vhodných krmiv pro akvarijní ryby. Dále živorodky nepohrdnou umělou stravou v podobě vloček či granulí. Specializované firmy vyrábějí speciálně pro živorodky mnoho krmiv i jejich kombinací. U dravých druhů(Belonesox) volíme též jako potravu přiměřeně velké živé ryby.

Ohodnoťe, prosím, článek

4.86/5 (104)

3 Komentáře

  1. M.

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat. Mám v akvariu nově tři paví očka (všechno samičky) ze zverimexu, nejde mi o čistokrevnost rybiček, jen chci odchovat mladé, jsou totiž všechny v očekávání (alespoň myslím, protože mají černou skvrnu u řitního otvoru, která nemizí…)Z vašeho článku jsem poznala, že se v těchto věcech vyznáte. Jakou má mít akvarium teplotu, aby se potěr dobře uchytil? Jsem v tomhle laik… Jak poznám u black molly, že je březí?? Je vhodné dát samičku po porodu ihned zpět mezi rybičky?? A potěr jak veliký mám dát k ostatním rybičkám? nevcucne je filtr?(Mám takovou zkušenost s dospělou rybou…)

    předem děkuji za odpověď M.

    Odpovědět
    • Jiří Růžička

      Zdravím, odpověď najdete v sobotním, tedy zítřejším článku v rubrice „ČLÁNKY“.
      J.Růžička

      Odpovědět
  2. Mirka

    Dobrý den, jsme laici, ale máme v porodničce dvě těhotné rybky. Jedna dnes začala rodit, ale 3 mrtvá a jedno živé mládě. Pravděpodobně bude ještě rodit, že? Můžeme udělat něco pro zdárnější průběh? Děkujeme

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2009
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...