Citlivá témata v chovatelství, dnes ale nikoliv o akvaristice

8.03.2009 | Žádné komentáře

Hezký den přeji. Dnes bych rád zabrousil do velmi citlivé krajiny chovatelství a to do některých předpisů, které by podle zákona měly být dodržovány. Dotazy bych shrnul do jediné otázky: V dnešní době jsou zákony a vyhlášky na kdeco, je též nějakým způsobem ošetřeno zacházení se zvířaty v teráriích a jejich krmení? Jde tady o zkrm živých živočichů, jež podáváme chovaným zvířatům v zajetí. Zmíním se též o velikosti chovných zařízení a následně velikosti terárií, která se používají pro přechodné umístění zvířat(obchody, burzy…).
Věřte, je to téma na rozsáhlé povídání, ale dnes bych rád uvedl jenom několik doporučení, která jsou zároveň doporučením ze strany státních orgánů.

Krmení plazů

Mám-li být co možná nejvíce výstižný, bude dnešní článek začínat stroze těmito slovy: Podle zákona 246/1992 Sb. a jeho novelizace z roku 2008(v platnosti od 1.10.2008) je zakázáno krmit zvířata v chovech živými obratlovci. Mluvíme-li o plazech, tedy těm plazům, kteří jsou schopni přijímat stravu mrtvou, musí být tato před podáním usmrcena v souladu se zákonem na ochranu proti týrání zvířat. Výjimku tvoří ti plazi, kteří nejsou schopni přijímat stravu mrtvou.
Je to sice velmi strohé tvrzení, ale je podle zákona a dojde-li k lámání chleba, jedině tato verze je správná.

Prostory pro chov

Zrovna tak, jako je předepsáno jak a čím krmit, jsou doporučené i rozměry chovných zařízení. Problém je pouze v tom, že ony rozměry nejsou dané zákonem, ale pouze doporučené státními orgány. Jedná se o minimální rozměry chovných zařízení a těch by se chovatelé měli držet. Tato doporučení jsou též jakýmsi vodítkem pro umístění zvířat v obchodech, cirkusech, na burzách a všude tam, kde se s chovem či umístěním zvířat setkáme. Konkrétně jde o doporučení ÚKOZ(Ústřední komise pro ochranu zvířat) a vydalo je Ministerstvo zemědělství ČR v roce 2003.

Jen bych si dovolil malou připomínku, která má ale poměrně velký význam pro uložení zvířat v odborných prodejnách. Jde o to, že umístění zvířat v těchto zařízeních není chov jako takový a zvířata jsou v těchto prodejnách umístěna po dobu nezbytně nutnou do doby prodeje. Jedná se mnohdy o několik hodin či dnů, výjimečně týdnů. V těchto případech se často názory kontrolních orgánů s majiteli obchodů střetnou a dochází k rozepřím. I pro tyto případy jsou doporučena určitá opatření, která se týkají hlavně velikosti vivárií. Ať je to ale jakkoliv, zvířata by rozhodně neměla strádat a nesmí být nikterak týrána. Rád bych ale na tomto místě uvedl, že by musel být blázen ten prodejce, který by nesplňoval veškeré předpoklady pro umístění zvířat na prodejně. Upozorním pouze na finanční sankce, které jsou za tyto prohřešky státními orgány ukládány a věřte, že jsou nemalé. To je ale již zástupná argumentace. V prvé řadě jde a vždy musí jít o pohodu zvířat v jakémkoliv zařízení v zájmových chovech. O to by mělo jít chovatelům i prodejcům v první řadě.

Zvířata umístěná trvale v podmínkách, ve kterých budou trávit celý svůj život, tedy v chovech, mají rozměry chovného zařízení určené podle nároků jednotlivých druhů zvířat a na základě zkušenosti chovatelů. Je nutné též přihlédnout k té skutečnosti, že mnohá zvířata se v alternativních podmínkách chovají odlišně než v přirozeném prostředí své domoviny.

Je ale nutné mít vždy na mysli, že chov zvířat je dnes pod zákonnými ustanoveními a ať se jedná o špatné zacházení s nimi, o nesprávné krmení, nebo jejich umístění v nevhodných podmínkách, vždy jde o týrání zvířat a jedná se o trestný čin podle zákona.

Plazi jsou rozděleni do 4. řádů: Reptilia : želvy(testudines), haterie (Rhynchocephalia), krokodýli(Crocodylia) a šupinatí(Sguamata).

Kolik druhů želv vlastně existuje?

Tato otázka je zajímavá a mnohé překvapí, že na Zemi je v současné době evidováno na 280 druhů želv. Pro zajímavost, druhové zastoupení hadů je o poznání početnější a eviduje se na 2850 druhů, tedy více než desetkrát tolik.

Povinností každého, kdo chová jakékoliv zvíře v zajetí je – zjistit si zákonná ustanovení a striktně je dodržovat. Cílem těchto zákonů je, aby nedocházelo k týrání zvířat.
Ještě bych rád uvedl několik důležitých pojmů, které jsou buď málo známé, nebo se různě zkreslují.

Zvíře v zájmovém chovu

U těchto zvířat není hlavní hospodářský efekt a je chované v prostorách tomu určených, nebo v domácnosti. Chov těchto zvířat slouží hlavně pro osobní potřebu, nebo k zájmové činnosti.

Volně žijící zvíře

Jde o zvířata, která se volně vyskytují, nebo vyskytovala ve volné přírodě. Jde též o zvířata těchto druhů chovaných v zajetí. Toto ustanovení se nevztahuje na zvířata považovaná za zvířata hospodářská. Na tato zvířata se vztahuje zvláštní veterinární zákon o farmových chovech.

Nebezpečný druh zvířete

Jsou to takové druhy zvířat, které mohou vzhledem ke svým biologickým vlastnostem ohrozit zdraví člověka a vyžadují zvláštní nároky. Toto se může týkat následného týrání těchto druhů zvířat.
Nebezpečné druhy zvířat jsou stanoveny MZ ČR vyhláškou č. 75/1996 Sb.

Omlouvám se dnes za tak trochu technický článek, ale i toto patří nevyhnutelně k chovatelství.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2009
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...