Vzkazy 2009/3

31.01.2009 | Žádné komentáře

Hezký den Vám přeji. Dnes bych se rád opět věnoval reakcím na dopisy, které jsem z důvodu jiného tématu na chvíli odložil. Především jde o dotaz pana Honzy na zkrmování miker a druhý dopis popisuje trápení Hanky s tzv. hnědou řasou.
Mikry(rod Anguillula), jsou velmi malá octová háďátka, která se snadno a rychle množí. Jejich výhoda je ve velikosti a v tom, že dovedou být dlouho živá i pod vodou. Nevýhoda je, že povrch těla je kryt poměrně tuhou pokožkou a není dobré zkrmovat mikry každý den a ve velkém množství. To je sice teorie velmi logická, ale znám chovatele, kteří mikrami překrmují zcela evidentně a potěr je poměrně spokojený. Pozor ale, toto řešení pro začínající akvaristy rozhodně nedoporučuji! Jde o to, jaký potěr odkrmujete a také, i když je to na první pohled nepodstatné, jaké hodnoty vody v akváriu máte. Kyselost, tvrdost a i ostatní hodnoty vody mají vliv na trávení ryb.

Mikry podáváme potěru, který rád přijímá potravu ze dna. Z vlastní zkušenosti musím ale napsat, že mikry volně klesající ke dnu se naučí velmi rychle přijímat i ostatní druhy rybího potěru, ale opět upozorňuji na nutnost obezřetně krmit a mikry podávat v malých dávkách, i když je budou Vaše ryby velmi dobře přijímat. Některé druhy ryb je doslova hltají a po chvíli mají bříška plná a podobají se spíše malým balónkům s ocáskem, než rybě. To je špatně a pro některé druhy ryb to může být zhoubné. Ve velkém množství jsou trvale podávané mikry velmi těžce stravitelné! Je tedy dobré mikry střídat s jinými druhy krmiv.

Návod na chov miker je jednoduchý. Do nevelké sklenice či plastové krabičky umístíme vodou navlhčený chléb, postačí polovina tenkého plátku. Nikoliv tak aby ve vodě plaval, ale pouze navlhčený. Množství záleží na četnosti potěru, který potřebujete odkrmit. Na takto upravený chléb umístíme násadu miker a nádobu přikryjeme víčkem. V teple cca 25°C se nám do několika dnů mikry rozmnoží tak, že je můžeme sbírat navlhčeným štětečkem a podávat plůdku. Lupou na stěnách nádoby můžete vidět jejich hemžení. Dobré je navlhčeným štětečkem přenést setřené mikry do zkumavky s čistou vodou, počkat až mikry klesnou ke dnu a poté vodu slít. Toto můžete opakovat vícekrát, než voda ve zkumavce bude čistá. Zbavíte tak mikry zbylého chleba a kalu. Takto podávané nezakalí vodu. Dříve se mikry odchovávaly na ovesných vločkách namočených v mléce, ale tento způsob je již překonaný i z důvodu snadnější údržby chovného prostředí.
Milá Hanko, Vaše trápení dobře znám a zná ho snad každý, kdo se akvaristikou zabývá. Tedy: hnědé řasy – rozsivky(Diatomaceae), jsou v akváriu opravdu velmi nepříjemné a když se vytvoří podmínky pro jejich zdárný růst, dokáží pokrýt vše, včetně listů rostlin. Výhoda je, že se s nimi dá, na rozdíl od mnohých jiných řas, „pracovat“. Všeobecně uváděná teorie je taková, že milují šero. Tedy v dobře osvětleném akváriu by se neměly ve větším množství objevit. Už ten podmiňovací způsob v poslední větě však naznačuje, že tomu až tak docela není.

Když jsem kdysi, coby začínající akvarista s rozsivkou sváděl boje, kolegové v klubu mi jednoznačně poradili, že mám v akváriu zvýšit intenzitu osvětlení a problém bude vyřešen. Kolikrát jsem to později za svou praxi slyšel?! Když jsem se ale zachoval podle jejich rad, řasa ani po několika týdnech neustupovala. Zdálo se mi ale, že ani nepřibývá. Pravda byla tedy pouze poloviční. Rozhodně mě toto řešení neuspokojilo a tak jsem akvárium zrušil, celé ho vymyl, předměty, rostliny a štěrk omyl a zařídil znovu. Nějaký čas jsem byl spokojen a tumáš! Řasa se objevila znovu, i když jsem nad akváriem svítil jako na pouti. Nebyla již v takové intenzitě, ale byla patrná a kráse interiéru akvária rozhodně nepřidala.

Co s tím? Bylo mi jasné, že pouze v intenzitě osvětlení to není. V čem tedy? Půjde zřejmě o kombinaci více či méně vyhovujících podmínek pro určitý organismus. Po nějakém čase jsem věci přišel na kloub a stalo se tak spíše praxí a pozorováním, než pouze teoretickou úvahou. V té době jsem měl již více akvárií a hlavně jsem odchovával potěr několika druhů ryb. V odchovných akváriích, kde nebylo dekorativní zařízení, ale pouze nejnutnější vybavení, se rozsivky objevovaly také, ale než jsem si stačil cokoliv uvědomit, potěr odrostl, já vymyl akvárium a od začátku odchovával další výtěry. Všiml jsem si ale, že v akváriích, kde jsem choval generační ryby, se řasa objevovala buď méně, nebo se rozrůstala s menší intenzitou. Proč? Bylo mi jasné, že režim je velmi rozdílný a v akváriích s potěrem, kde jsem denně měnil část vody se o stabilizovaném režimu nedalo hovořit vůbec.

V takových akváriích je potřeba zajistit stálý přísun kvalitní a okysličené vody. Ještě k tomu, že jsem často měnil vodu za čerstvou, jsem vydatně vzduchoval a filtroval. Do vody s potěrem jsem tedy doslova cpal množství vzduchu a s ním pochopitelně i kyslík. Denně se v takové vodě nahromadí poměrně velké množství dusíkatých látek(pozor, tato koncentrace nesmí přesáhnout kritickou mez pro ten který druh rybího potěru) a při výměně se hodnota vody rychle mění. Rybám to nevadí, ale co rozsivky? Uvědomil jsem si, že možná také v tom bude příčina tvorby tzv. hnědých řas. V odchovných akváriích mě však výskyt rozsivek nijak neznepokojoval a tak jsem udělal pokus a ve dvou zařízených chovných, rozsivkou nejvíce zasažených akváriích, jsem odpojil vzduchování(vzduchovací kamínek) a vývod filtru jsem umístil pod vodní hladinu. Tedy razantně omezil přístup vzduchu do akvárií.
První týden se nic nedělo a řasa se tvářila, že je v absolutní pohodě. Na konci druhého týdne jsem však pozoroval, že je celistvá plocha porostu řas na plochých kamenech narušena. Do měsíce jsem mohl říci, že výskyt řas byl potlačen na rozumnou mez.

Dnes již dobře vím, že vyváženost biologických procesů nejen v přírodě, ale i v akváriu je pro společný život všech živých organismů velmi důležitý. Z našich článků již dávno víme, že akvárium, byť sebevětší, je pouze napodobenina přírodních lokalit a tak je nutné se biologickým vztahům v něm věnovat s co možná největší pozorností. Je-li v akváriu více živých organismů, myslím tím rostlin i živočichů, měli bychom utvořit takové podmínky, aby byly jakýmsi kompromisem pro všechny.

Budeme-li se věnovat pouze jedné skupině a tvořit pro ni ideální podmínky, ostatní mohou živořit či strádat. Z toho důvodu je také nutné vybírat pro chov a pěstování takové organismy, které mají podobné nároky.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2009
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...