Vzkazy 2009

4.01.2009 | Žádné komentáře

Všechny zdravím v roce 2009. Těm, kteří jste poslali pozdrav a gratulaci do nového roku děkuji a doufám jen, že v tomto roce najdete na našich stránkách to, co Vás bude zajímat. Budete-li potřebovat jakoukoliv radu či pomoc, napište na známou adresu přímo mně, nebo pod článek do diskuse. Zrovna tak to je i s připomínkami. Krom dotazů se budou na těchto stránkách objevovat též články s akvaristickou tématikou i některé povídky, s akvaristikou související.
Rád bych dnes ale vyřídil ještě některé dotazy z minulého roku, na které jsem nestačil odpovědět.

Zakalené akvárium a nevhodná volba filtru.

Co k tomu napsat? Volba filtru se uvádí od výrobců, nebo se o kapacitě vedou jisté dohady ve smyslu: velikost akvária, počet ryb, rostlin, dno… Všechno to hraje svoji roli a je tedy dobré vždy napsat veškeré údaje. Je dokonce rozdíl v tom, jaké druhy ryb v akváriu máte. Pro začínající akvaristy raději připomenu, že ve stolitrovém akváriu můžete s klidem chovat sto neonek obecných, ale zle by se Vašemu akváriu vedlo, umístíte-li do něj například sto větších živorodek. V tomto dotazu je právě ten háček, že se Jindra ptá na velikost filtru pro stopadesátilitrové akvárium. Jaký má ale tvar a jaký úmysl s akváriem Jindra má jsem se nedověděl ani po přímém dotazu. A ještě něco, je lepší filtr vnější, nebo vnitřní?
Tak tedy jak z toho ven?

Rád bych upozornil na články z 31.7., 3.8., 8.8.2007. V těchto článcích jsou uvedeny základy pro volbu filtrů i pro jejich funkce. Jen pro pana Jindru bych rád ještě připsal, že filtr v akváriu je sice velmi potřebný, ale rozhodně ne všemocný! Jeho údržba je velmi důležitá akvaristická disciplina a nebudete-li odpovědně přistupovat k pravidelnému čištění, bude mít filtrační zařízení opačný efekt a může způsobit v akváriu pohromu. A ještě něco, existují zařízená akvária, kde se údržba filtru téměř neprovádí, nebo pouze minimálně. Jsou ale akvária, kde se filtr musí propírat i dvakrát v týdnu. Ještě jednou tedy, přečtěte si výše zmiňované články a bude-li třeba vysvětlení, s klidem se obraťte na naše stránky.

Závojnatky a kulaté akvárium?

Pozorný čtenář obrátí oči v sloup a řekne: „Už zase!“ a bude mít pravdu. Kolikrát jsme toto již na našich stránkách řešili? Prosím tedy pouze o zalistování v minulosti, jistě odpověď najdete. Je negativní a nekompromisní – NE!

Ryby z našich rybníků do akvária?

V tomto případě odpověď tak jednoznačná není. Jistě, že se dá vytvořit v akváriu prostředí i pro ryby z našeho podnebního pásma, je to ale poněkud složitější. Takto zařízené akvárium vyžaduje větší cit od chovatele. Pochybuji, že se běžně v domácích akváriích prohánějí metroví sumci, ale menší druhy ryb se jistě v akváriích chovat dají. Není žádný problém, odchytneme-li zjara v rybníku několik červenopeřic či lína, nebo malého kapra a celé léto až do podzimu ho chováme v akváriu. V tomto případě je dobré znát nároky na obsah kyslíku ve vodě a velikost akvária. O podobném případu jsem psal v jednom z minulých článků a to o chovu pstruha potočního v domácím akváriu. Větší problém ale nastane s příchodem zimy. Ochlazovat vodu v domácích podmínkách není již tak jednoduché a rozhodně bych takový chov nedoporučil. Tedy rozhodně ne začínajícímu akvaristovi. Je zajímavé, že ryby umístěné v akváriu přes zimu dejme tomu v zimních zahradách, kde se udržuje teplota nad nulou a dá se tak dobře simulovat zimní teplota pod ledem, přesto velmi často zaplísní. Je to dané prostorem a je jasné, že stísněné prostředí v malém akváriu jistě volný prostor jako mají ryby v přírodě nenahradí.
A ještě jednu velmi důležitou věc. Budete-li i přes tyto pochyby přes léto studenovodní ryby v akváriu chovat, nevracejte je do volné přírody až příchodem zimy! Je nutné je vypustit již začátkem podzimu. Ryby si musejí vytvořit přirozenou zásobu energie, aby přečkaly zimní období pod ledem. Budete-li mít k tomuto tématu konkrétní dotazy, napište.

Teplota vody

Zase tak velký problém to nebude. Terezo, u topení je možné umístit akvárium, ale zvolte takové druhy ryb, kterým stále vysoká teplota nevadí. I přes vysokou náročnost některých druhů na teplotu vody bych ale rozhodně doporučovat teplotu vody do 30°C. Je dobré mít totiž vůli z důvodu případné léčby, kdy se u některých infekcí teplota zvyšuje o 3 až 4°C. Je dobré umístit do akvária topení s termostatem, pro případ poklesu teploty. Např. v době, kdy topná sezóna ještě nezačala. Pozor též na rychlejší průběh rozkladu nespotřebovaného krmiva. Prostě je dobré opatrněji dávkovat porce potravy.

A nakonec jedna kuriozita

Možná se Vám bude zdát podivné stěhovat akvárium s rybami i s vodou, ale vězte, že se toto děje a ne zase tak výjimečně. Stěhování akvária je pro mnoho lidí zkrátka problém. Nemyslím tím pouze stěhování akvária z místa na místo v bytě, ale stěhování z bytu do bytu včetně převozu akvária.
V tomto případě je opravdu nejlepší akvárium vypustit, ryby zabalit do plastových sáčků, dekoraci roztřídit, případně redukovat. Rostliny taktéž roztřídit a ponechat pouze mladé rostliny od jednotlivých druhů. Posléze akvárium v novém bytě znovu založit.
Tuto akci využijte též k údržbě, případně generálce techniky. Zjistíte-li prorezlé kryty topení či porušené těsnění u filtrů, nebo u topení, tyto odstraňte a nahraďte novými. Z hlediska bezpečnosti je to nutné.

Tak tedy ještě jednou – do nového roku hodně chovatelských úspěchů a bude-li třeba, napište či zavolejte.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2009
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...