Vzkazy (44)

13.07.2008 | Žádné komentáře

Tedy pane Pavle, to jste mi dal! Prověřil jsem Váš dotaz v literatuře a opravdu našel rybu, kterou jste popsal, a o které sháníte jakékoliv údaje. Protože jsem sám tuto živorodku nikdy nechoval, všechny údaje jsou vyčteny a předávám je tedy zprostředkovaně. Poznal jsem ji hlavně podle popisu velikosti, protože je poměrně malého vzrůstu a též podle zabarvení. Kde se u Vás vzala? Ani se moc nedivím, že ji mnozí akvaristé nemohli poznat, je to poměrně vzácná živorodka a pochází z Kuby! Vyskytuje se ve vodách nedaleko Havany a její vědecké jméno je Quintana atrizona, živorodka sklovitá. Musím napsat, že není nijak zvlášť hojná ani ve své domovině. Již název napovídá, že je téměř průhledná. K tomu bych ještě dodal, že v dospělosti má samička na těle pět až šest příčných, černých pruhů. Sameček měří dva a samička až čtyři centimetry, ale podle různých chovatelů dorůstá v akváriích samička maximálně do tří centimetrů. Popsaná byla snad v roce 1935, ale našel jsem též údaj, jenž udává objevení o rok dříve.
Nádrž na její chov by podle různých autorů neměla být příliš prostorná. Postačí jí bohatě padesátilitrové akvárium, ne plně zarostlé. Má ráda volný prostor a hlavně klid. Snese ale společnost malých klidných rybek.

Je dobré nekrmit ji pouze „suchým“ krmením. Mám na mysli vločky a granule. Při výhradním podávání tohoto krmiva trpí údajně živorodka sklovitá střevními potížemi, postupně degeneruje a napadají ji nemoci. Velmi dobré jsou drobné druhy zooplanktonu a Artemie. Zajistíte-li jí tuto stravu můžete kombinovat i s vločkami.

V našich chovech již byla rozmnožena a porod nebývá až tak bez problémů, jak jsme u většiny živorodek zvyklí. Samičky v tuto chvíli v akváriu vyhledávají klidné kouty a ukrývají se v rostlinách. Pozor, při přelovení, například do porodničky, trpí stresem a je dobré opatrné zacházení. Potěru není mnoho, od jedné samičky se můžeme dočkat od patnácti do třiceti kusů(podle různých autorů). Necháte-li samičky ve společné nádrži s dospělými, můžete být svědky kanibalismu, ale podle různých autorů se toto vždy neděje. Mladé rybky rychle rostou a rychle dospívají. V půl roce jsou samičky připravené k páření. Samečkové údajně dospívají o dva měsíce dříve.
K tomu bych rád nakonec napsal, že tato malá a nevýrazná rybka má právě tu smůlu, že je nevýrazná a pro začátečníky tak bohužel méně zajímavá. Postupně z našich akvárií zmizela a dnes se chová zcela výjimečně. Proto jsem se tolik podivoval, že ji pan Pavel chová.

Vodní „houby“

Slovo houby je v uvozovkách z prostého důvodu a hned vysvětlím proč. Od hub, tak jak je známe všeobecně, tedy jako zástupce neživočišné říše, se vodní houby liší proto, že jsou to nejjednodušší mnohobuněční živočichové a žijí výhradně ve vodě a to převážně v mořské. Vodní houby, o kterých píši, tedy houby z čeledi Spongillidae, ale pronikly i do vod sladkých. A právě tyto zajímavé živočichy můžeme nalézt i v naší přírodě, potažmo v akváriu. Méně zkušení akvaristé, kteří ještě chodí do přírody lovit zooplankton si totiž docela dobře mohou tuto houbu do akvária zavléci a zaměnit ji například za plíseň. Rád bych jen pro úplnost napsal, že u nás žije šest druhů sladkovodních hub z čeledi Spongillidae a nebudete-li se podrobně věnovat jejich studiu, velmi těžce je od sebe rozeznáte.

Pro zjednodušení uvedu, že nejčastější výskyt lze zaznamenat u houby rybniční(Spongilla lacustris) a říční(Ephydatia fluviatilis). I když jsou si tyto dvě houby podobné, na první pohled by je zkušený „houbař“ rozeznal podle toho, že rybniční houba je více členitá a tvoří jakési keřovité útvary. Houba říční je naopak přisedlá a její členitost je méně výrazná. V akváriu lze tyto dva druhy velice dobře zaměnit z toho důvodu, že se projevují, dá se říci, velmi podobně a netvoří přirozené útvary tak jako v přírodě. Sám jsem měl tu čest se podrobně s jejich projevem seznámit. Je tomu již řada let, kdy jsem přinesl s živým planktonem do akvária i část této houby. Hned jsem to samozřejmě nepozoroval, ale po nějakém čase jsem zjistil, že pod hladinou na stonku vodní rostliny je přisedlá jakási šedá hmota. Věděl jsem, že sladkovodní houby existují, ale že je to ona mě napadlo, až když jsem na ni sáhl. Není totiž nikterak slizká a zmáčkneme-li kousek houby, cítíme dokonce mezi prsty drsnou povahu těla houby. Je to tím, že celé tělo vodní houby je vyztuženo jakousi kostrou, kterou tvoří křemité jehlice.
Vodní houby se též mohou rozmnožovat tzv. gemulemi. Gemule jsou shluky buněk velikosti ne větší než hlavička od zápalky. Ty jsou obaleny jehlicemi. Zajímavé je, že gemule mohou vyschnout i přemrznout a přitom z nich na jaře, nebo při přenesení do akvária, vyroste nový houbovitý útvar, tedy houba. Stane se tak prostým množením buněk.
Literatura uvádí, že velikost shluku buněk, tedy celé houby, může v přírodě dosáhnou až jednoho metru.

Vodní houby nejsou v akváriu na obtíž. Vedou si svůj život přisedlé k části rostliny, nebo jiného předmětu a živí se drobnými organickými částicemi detritu, které se vznáší volně ve vodě. Dalo by se říci, že tím vlastně i vodu filtrují, tedy čistí. Je to ale podobné jako u vodních plžů. Sice mnoho odpadu pozřou, ale též něco vyloučí a tak je zřejmé, že jejich pomoc je v akváriu téměř bezvýznamná. Je ale zajímavé pozorovat jejich růst a hlavně ho regulovat. V teplovodním akváriu totiž může při dobrých podmínkách tato houba poměrně rychle růst. V nevytápěných akváriích může ale na podzim odumřít a potom je nutné zbytek houby z vody odstranit, protože rozkládající se buňky způsobí nejprve zákal a potom se voda začne velmi rychle „kazit“, zapáchat a stává se tak nevhodnou pro chov jakýchkoliv jiných živočichů či rostlin. Z odumřelé houby ale odeberte již zmiňované gemule a uchovejte do jara, kdy se opět z těchto kuliček začnou ve vodě tvořit nové houby.

A nakonec musím ještě jednou, už poněkolikáté opakovat, že jakékoliv suvenýry od moře přivezené z dovolených do akvária nepatří! Hlavně ne oblázky, mušličky, suché mořské hvězdice, ježci a já nevím co ještě. Toto hrozí hlavně nyní, v době dovolených a nejvíce u dětí. Schránky mořských živočichů jsou utvářeny ponejvíce z vápna a to je ve sladké vodě dobře rozpustné. Drtivé většině chovaných akvarijních ryb nevyhovuje! Voda změní své chemické hodnoty, tvrdost, pH… a hlavně v krátké době. Nepřipravte tak po návratu z dovolené svým rybám nemilé překvapení. V tom lepším případě si zavčas změny všimnete a vše se dá napravit rychlou výměnou vody.

Foto: různé formy Poecilia reticulata

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2008
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...