Vzkazy (42) – želvy, pokračování

29.06.2008 | Žádné komentáře

Nejprve vzkaz všem, kterých se to týká: Hezké prázdniny a hlavně – přežít ve zdraví!

Potrava pro želvy

V jednom článku je prakticky nemožné sepsat veškeré potravní nároky želv, zvláště pak, mělo by toto doporučení platit vesměs pro(nesprávně) želvy vodní, mořské i suchozemské. Už z tohoto dělení je jasné, že želvy všeobecně přijímají stravu rozdílnou.

Suchozemské želvy jsou dosti náročné na kvalitu potravy, ale nejsou vybíravé(co jim mnohdy zbývá). Opět tedy záleží na našich vědomostech a fantazii, abychom jim dopřáli stravu pestrou a co možná nejvíce vyváženou. Suchozemským želvám podáváme ponejvíce potravu rostlinnou. Ta u většiny druhů převažuje nad stravou živočišnou. Tím ale nechci stravu živočišnou zcela vyloučit, naopak, je také velmi důležitá a rozhodně by neměla být tučná. Želvy vodní zase naopak přijímají ponejvíce stravu živočišnou. Želvy mořské mají ve svém jídelníčku mořské řasy, určité druhy medúz, měkkýše, ryby a jistě mnoho dalších pochoutek.
Pochybuji ale, že kdokoliv z Vás bude chovat v paneláku mořskou želvu. V potravě želv by rozhodně neměl chybět značný podíl kalcia a přísun vitamínu D je dobré podpořit sluněním.

Potrava rostlinná

Tento odstavec by mohl být nekonečný, protože rostlinná strava je nevyčerpatelný potravní zdroj pro želvy. Připomeneme si tedy pro představu některé druhy od ovoce přes zeleninu či běžně rostoucí flóru. Zajímavé je, že do této potravy můžeme zahrnout i jedlé houby.
Kde tedy začít. Snad u vařených příloh jako je rýže, mačkané brambory, kroupy. Ze zeleniny snad všechny druhy. Mrkev, květák, zelí, kapustu, řepu, špenát, ředkvičky, kedlubnu a další podle možností. Dále jsou to nepočitatelné druhy trav a volně rostoucích lahůdek, jako je například pampeliška. Některé druhy želv doslova milují její květ.
Další z možností je šťavnaté ovoce. Vyzkoušejte jablka, hrušky, broskve, meloun, švestky a vůbec vše, co bude Vašim chovancům chutnat. Ovoce je vesměs vhodnou složkou potravy pro želvy. Sladké a šťavnaté plody velmi rády přijímají i některé vodní želvy.

Znovu připomínám, že želvy potřebují sluneční záření, které jim dopřejeme v letních měsících při venčení na slunci. Sluneční záření, zvláště pak UV spektrum, umožňuje želvám přijímat vitamín D. Není-li možnost letního venčení, přidávejte vitamín D do potravy. V různých podobách ho právě pro tyto účely vyrábí mnoho firem. Většinou se podává v podobě kapek, často v kombinaci s jinými potřebnými látkami.
V této souvislosti bych se rád zmínil též o potravě pro želvy, vyráběné profesionálními firmami. Jedná se o různé granulované či sušené směsi s přídavkem vitamínů. Je možné sehnat speciální druhy pro určité druhy želv. Tato potrava, i když je jistě kvalitní, budiž brána vždy jako doplňková. I když Vám jistě v prodejnách poradí, že tato potrava je plnohodnotná, snažte se vždy podávat želvám co nejvíce potravu přirozenou. K potravě umělé je třeba dodat, že postrádá dostatečnou vlhkost a tak je nutné želvám zajistit čerstvou vodu na pití. To by ale mělo být samozřejmé.
Opravdu zdatní a zkušení chovatelé si vyrábějí stravu pro své želvy sami na základě svých znalostí a zkušeností. Jedná se o různé směsi vhodných a léty vyzkoušených komponentů. Jsou ale též chovatelé, kteří si na základě osobních receptur nechají u zavedených firem vyrábět potravu kupříkladu granulovanou.

Ještě bych rád upozornil na skutečnost, že i když převedete želvy výhradně na umělou stravu, udělejte tak až po dosažení pohlavní dospělosti. V mládí je nutné plnohodnotně krmit přirozenou potravou a hlavně podávat stále čerstvou vodu želvám k pití!

Potrava živočišná

Z živočišné stravy lze doporučit maso syrové i vařené. Syrové maso krájíme na malé kousky, popřípadě meleme do směsí. Vařené taktéž. Používá se maso drůbeží, rybí, hovězí, telecí a méně již maso vepřové. Dále vnitřnosti – ledvinky, játra i ostatní. Z živé potravy živočišného původu lze doporučit např. žížaly či moučné červy. Dobrá jsou též vejce. Ta se zkrmují různě upravená buďto ve směsi, syrová či vařená a podávaná i se skořápkou, která je dobrý a důležitý zdroj vápna. Zkrmovat můžeme též tvaroh či mléko, tedy opět tolik potřebné vápno.
Mimochodem, do mléka můžeme namáčet například housku(nikoliv tukovou).
Vodním želvám se zavděčíte vodními plži, různými larvami hmyzu, mladé želvy s chutí přijímají perloočky. Dravé želvy požírají též mláďata malých savců(myší, potkanů). Ale i těmto želvám je dobré nabídnout některé druhy ovoce.

Všeobecně se dá říci, že krmení mladých želv je nutné zajistit denně. Stravu střídáme v duchu široké rozmanitosti pro ten který druh. Dospělé želvy se mohou krmit obden, ale čerstvou vodu k pití by měly mít zajištěnou stále! Pozor, některé druhy suchozemských želv se rády koupají. A naopak, jak je již výše uvedeno, některé vodní se zase rády vyhřívají na suchu na sluníčku, či na určeném místě v teráriu, kde je nutné vytvořit vhodné tepelné podmínky.
V chovu živočichů souvisí vše se vším a tak je dobré připomenout, že k dobrému přijímání a trávení potravy patří též dostatečný pohyb. A jsme opět na začátku u prostorného terária či letního výběhu.
O rozmnožování želv se v tomto článku zmiňovat nebudu, je to již pokročilá kapitola chovatelství vůbec a stanete-li se dobrými a odbornými chovateli, zájem a touha po rozmnožení Vašich želv Vás dovede jistě k té správné literatuře.

Po přečtení předchozích článků si možná řeknete, že k chovu želv či jakéhokoliv živočicha by byla třeba nejméně vysoká škola v oboru a ještě letité zkušenosti. Pochopitelně by takové řešení bylo to nej, ale víme, že chovatel „nevzniká“ pouze biflováním a dodržováním všelijakých nařízení a pouček. Chovatel se rodí, má to prostě někde tam uvnitř a podle vlastní zkušenosti vím, že je „to“ velmi těžké ovládnout. Zkrátka, na takového človíčka to jednoho dne přijde a nic mu nezabrání obstarat si vytouženého společníka. Osobně si toto přirovnávám k hudebnímu nadání. Ten, v jehož nitru dřímá vztah k hudbě a ještě k tomu je nadán hudebním sluchem, dříve či později takovému vábení neodolá a zkusí nějaký z hudebních nástrojů či vyzkouší zpěv. Když ale někdo postrádá hudební sluch, může se teorii učit jak to jen půjde, ale kloudný tón nevyloudí. Je to prostě tak a myslím, že striktní a plošné zákazy chovu zvířat(až na určité výjimky) by v tomto případě znamenaly spíše zkázu. Konec konců, připadal bych si jako v tom pohádkovém království, kde zakázali zpívat. Chovatelství, ale myslím teď to opravdové chovatelství, je totiž jedna z nejhezčích a chcete-li i dobrodružných lidských činností. Je ale vždy nutné vytvořit pro chovance ty nejlepší možné podmínky a držet se minima ve smyslu maximálního využití dosavadních poznatků.

Jak tedy na to? Jak zajistit, aby se naše chovatelské dušičky netrápily touhou a přitom tolik obdivovaným tvorům neškodily? Možná již tušíte, kam touto poznámkou mířím. Na našich stránkách, ať v rubrice „články“ či v poradně Ing. Slávka Filipa velmi často čtete o nezbytném počinu každého, kdo si hodlá akvárium či jakékoliv terarijní zvíře do chovu obstarat a tím je odborná literatura.
Žijeme v době informací a v mnoha nakladatelstvích se vydává dost vhodné a odborné literatury na to, aby se chovatel informoval o základech chovu prakticky jakýchkoliv živočichů. Mimochodem, internet je též vhodný prostor pro získání mnoha důležitých poznatků. Jen chtít. Mám na to osobní názor. Myslím si, že kdo chce chovat v alternativních podmínkách jakékoliv zvíře, sám přece musí vyloženě pást po jakékoliv informaci a se zájmem si ji přečíst. Vždyť právě ta touha po poznání je u chovatele velmi důležitou vlastností. On totiž po nějakém čase, až sám pozná podrobnosti a různá úskalí chovu, se stane právě tím, který napíše novou knihu s dalšími poznatky a předá je ostatním. Tím se chovatelství odnepaměti posouvá a zároveň se vylepšuje a upřesňuje i náhled na chov zvířat.
A ještě něco, není dobré se hned zpočátku rozhodnout pro náročný druh zvířete. Zkuste si alternativu, která Vám pomůže pochopit co to vlastně je, chovat jakéhokoliv tvora v alternativních podmínkách, byť některý druh hmyzu.

A nakonec bych ještě rád upozornil na skutečnost, že tyto tři články o želvách jsou pouze pro Vaši velmi přibližnou představu a rozhodnete-li se skutečně pro chov želv, znovu opakuji, nejdříve odbornou literaturu, potom teprve vybavení a až nakonec želvu!!! To platí pro jakýkoliv chov, pro jakékoliv zvíře. A ještě jednu dobře míněnou radu, co takhle začít návštěvou u dobrého chovatele…

Foto: z expozice DAJANAPET – INTERZOO Norimberk

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2008
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...