Vzkazy (37)

20.04.2008 | Žádné komentáře

Zdravím z uplakaných hor a přeji hezkou neděli. Dnes se budu snažit předat několik zkušeností panu Honzovi. Jeho dotaz se týká lepení akvária. Na toto téma jsem již několik článků psal, ale toto je konkrétní dotaz na lepení akvária konkrétního rozměru, budu se mu tedy věnovat podrobněji.
Pan Honza si hodlá sám slepit akvárium o velikosti 180 x 55 x 60, přičemž druhý rozměr je výška. Gratuluji, to je akvárium podle mých představ! Jeho obsah je téměř 600l a chápu tedy, že můžete mít mnozí před takovým rozměrem respekt, ale netřeba se zbytečně bát. Dodržíte-li správný postup lepení, dobré dílo se zdaří.

Především zopakuji základní požadavky: kvalitní, profesionálně nařezané sklo a jeho dostatečnou tloušťku, vhodné lepidlo, správný odmašťovač, dobrou, širší samolepící pásku a alespoň jednoho pomocníka. To z toho důvodu, že takto veliké tabule silného skla mají poměrně velkou hmotnost.
V tomto případě má pan Honza připravené sklo „flout“ 12mm. Tato tloušťka je dostačující, ale doporučuji ještě připravit skleněné lišty, které je dobré vlepit podle horního, předního a zadního okraje akvária, pochopitelně zevnitř. Takto vlepené lišty zpevňují horní okraj akvária a zmírňují průhyb skla působením tlaku vody. Tyto lišty nemusí být dlouhé jako celé akvárium. Stačí, aby skleněná lišta končila pět centimetrů od okraje. Tedy, celá její délka bude o deset centimetrů kratší než světlá(vnitřní) délka akvária. Takové lišty mnozí akvaristé ještě vlepují na dno akvária podél přední a zadní stěny. Je to ale pouze pro klid v duši. Ujišťuji váhavé lepiče, že dobře slepené akvárium se nikdy neuvolní ve slepu!
Předpokládám, že si doma málokdo dokáže přesně nařezat takto velké a silné tabule skla. Mimochodem, jakékoliv experimenty bez předchozích zkušeností nedoporučuji. V první řadě je to zdraví nebezpečné a navíc si můžete způsobit špatně uříznutým sklem dosti škody, protože rozhodně nepatří do kategorie levných položek.
Je též dobré si nechat v odborné firmě tato již uříznutá skla zabrousit. Ale POZOR!!! Nikdy nezabrušujeme styčné plochy. Pouze hrany. A to proto, abychom se při manipulaci a později při používání akvária nepořezali.
Je to právě naopak, styčné plochy před slepením dokonale očistíme a odmastíme. Odmašťovačů existuje mnoho druhů. Z mé vlastní praxe můžu doporučit PERCHLORETYLEN. Není dobré používat odmašťovače na leštění skla.

O silikonkaučukových lepidlech je toho napsáno již mnoho a je asi zbytečné, abych se o tomto tématu více rozepisoval. Jen bych rád upozornil, že v prodejnách se dá dnes sehnat velké množství takových výrobků od mnoha výrobců. Nenechte se ale zmást a použijte vždy pouze lepidlo. POZOR! Existují též tmely, které nejsou k lepení akvárií vhodné, ale které vypadají na první pohled totožně. Na vinětě musí být vždy od výrobce uvedeno, že toto lepidlo je určeno k lepení akvárií! Mnozí výrobci dokonce uvádějí velikost akvária, které je možno tím kterým lepidlem slepit. Jde o deklarované hodnoty zátěže. Záruka pevnosti se uvádí v tahu či ve střihu a věřte, že soudržnost těchto lepidel je obdivuhodná.

Máme-li takto připravená skla, můžeme přistoupit k samotnému lepení. Na rovnou!!! podložku(stůl či pracovní desku) položíme dno akvária. Musí být ale opravdu rovná. Položíte-li takto velkou desku skla na křivý podklad, zkroutí se a akvárium nikdy přesně neslepíte. Jako první použijeme k nalepení jednu ze dvou delších skel, tedy čelní či zadní stěnu. Lepidlo naneseme na dokonale odmaštěný povrch dna akvária a stěnu skla za pomoci kolegy na něj položíme. Předpokládám, že lepidlo budete nanášet přímo z originální tuby. Tady bych rád upozornil, že stačí na pracovní špičce obalu lepidla seříznout opravdu jen malý kousek, aby vznikla při kladení ani ne centimetrová šíře stopy lepidla. Mnozí profesionální výrobci akvárií uvádějí, že je správné nepokládat přímo sklo na sklo, ale než připravené sklo na lepidlo položíme, je dobré ho na obou koncích podložit alespoň milimetrovou podložkou. Stačí tyčka z nepoddajného plastu či hliníkový drát. Je to z toho důvodu, že sklo takových rozměrů je velmi těžké a svoji váhou by se ještě před zaschnutím lepidla prakticky probořilo až ke dnu a přímo by se ho dotýkalo. A to není u takto velkých nádrží zcela v pořádku. Mezi slepenými skly by měla být alespoň milimetrová vrstva lepidla. Tedy ještě jednou, lepená skla by se neměla dotýkat.

Máme-li na dno uloženou první tabuli skla, pomocník ji chvíli přidrží ve svislé poloze a dále si připravíme jednu ze dvou bočních stěn. Pozor, při manipulaci se nedotýkejte již odmaštěných ploch!
Na boční plochu dna naneseme vrstvu lepidla a další vrstvu naneseme na boční sklo tam, kde se bude při uložení stýkat s již nalepenou dlouhou stěnou akvária. Pomocník lehce odkloní již nalepenou dlouhou plochu a boční stěna akvária se může položit na dno. Po uložení přiklopíme delší stěnu zpět do svislé polohy a přimáčkneme ji na boční díl. Toto zajistíme samolepící páskou. Upozorňuji, že čerstvé lepidlo je velmi kluzké a proto musíme ještě chvíli kontrolovat, zda se uložené stěny nepohnou vlastní vahou.
Podobně nalepíme druhé boční sklo a nakonec i druhou dlouhou stěnu. Vše zajistíme samolepící páskou.
Je dobré připravit si též vnitřní vzpěry, např. z polystyrenu a těmi zajistit stěny proti pohybu dovnitř akvária.

Takto slepené akvárium nechte do druhého dne bez zásahu. Potom můžete přesahující lepidlo odstranit žiletkou. Dejte dobrý pozor, abyste neporušili slep mezi skly!
Akvárium poté položte na bok a vlepte zpevňovací horní lištu. Tato lišta se lepí přibližně dva centimetry pod okraj. Nemusí to ale být pravidlem. Umístění se též řídí podle projektu a např. uložení krycích skel.
Po zaschnutí nalepte lištu na protilehlé sklo. Takto slepené akvárium nechte dobře zaschnout. Nejlépe dva – tři dny.
Je třeba dodat, že tento návod je jedna možnost a kdysi jsme tomuto lepení říkali „východní“. Logicky tedy existuje ještě další možnost a to tzv. lepení „západní“, při němž se boční skla na dno lepí z boku.

Než hotové akvárium napustíte, přesvědčte se, že je uloženo na měkkou podložku a hlavně rovnou plochu! Slepené akvárium je velmi pevné, ale je třeba si uvědomit, že sklo je křehké a kdyby se po napuštění vodou její vahou zkřížilo, došlo by k prasknutí skla. Pozor tedy, zvláště u takto objemných nádrží je nutné dbát na precizní uložení.
A ještě něco, z vlastní zkušenosti mohu říci, že je dobré nechat před definitivním zařizováním akvária toto nejméně týden napuštěné.

Znovu bych rád upozornil na fakt, že dobře a precizně slepené a uložené akvárium, třeba i takových rozměrů, je bezpečné a nemusíte se ničeho obávat. Jedině snad vlastní chyby při lepení či ukládání akvária na definitivní místo.
Podobné články o lepení akvárií můžete nalézt též v článcích ze 14. a 7. ledna 2007.
Nebude-li Vám cokoliv z tohoto článku jasné, napište či zavolejte.

Přeji všem, kdo se rozhodli k tomuto odvážnému kroku vše nejlepší a těsné akvárium.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2008
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...