Vzkazy 33

13.01.2008 | Žádné komentáře

Dnešní článek bude poněkud netradiční, ale jsem přesvědčen, že na tyto stránky patří. Jde o vodní želvy, a protože jsem v poslední době dostal hned několik dotazů na ně, cítím potřebu se k tomuto tématu vyjádřit. Zároveň doufám, že mnohým z Vás bude třeba vodítkem při rozhodování zda si takové zvíře obstarat.

Nejprve odpovím na dotaz týkající se určení neznámé želvy. Pan Luděk se ptá na želvu s dlouhým krkem, kterou viděl kdesi v zahraničí ve výloze.
Tedy, podle stručného popisu se domnívám, že jste viděl dlouhokrčku australskou(Chelodina longicollis). Je to želva, která žije v jezerech, močálech a klidně tekoucích vodách východní Austrálie. Délka krunýře(karapaxu) dosahuje až třiceti centimetrů. Zbarvení, jak píše pan Luděk, je opravdu nevýrazné. Černá barva přechází do hnědočerné. Jinak je tomu ale u jejich mláďat. Bývají černá a jsou ozdobena oranžovými skvrnami a proužky.
Co je ale na této želvě zajímavé, je její krk. Bývá dokonce delší než délka krunýře.
Tato zajímavá želva slouží tamějším domorodcům hlavně k potravě. Sbírají je převážně v době sucha, kdy se jim stávají snadnou kořistí. Využívají jejich maso i vejce.
Dlouhokrčka australská klade na podzim přibližně dvacet vajec. Inkubační doba je do 140 dnů, podle teploty. Umělý odchov se již podařil.
Budete-li tuto želvu chovat, musíte přizpůsobit akvárium či chovný prostor jejím potřebám. Tato želva vyžaduje dosti volné vody, protože se v ní ráda pohybuje. Znamená to tedy, že je náročná na prostor. Teplotu prostředí volte mezi 25 – 28°C. Pozor! Zajistěte též místo pro vyhřívání. Je to prostor ve viváriu, který je trvale vyhříván například speciální keramickou žárovkou. Tyto želvy mají rády slunění a tráví poměrně dost dlouhou dobu pod sálavým teplem. Je to důležité pro důkladné prohřátí krunýře. Nebudete-li moci umístit želvy v létě ven na přímé slunce, což je nejlepší, zajistěte přísun vitamínů, které deficit slunečního záření nahrazují.

Velmi důležitá je rozmanitost potravy. Tyto želvy se krmí rybami, hovězí svalovinou, srdcem, obojživelníky a třeba i vodními plži. Zjara můžete zkrmovat např. pulce.
Ještě bych snad dodal, že dlouhokrčka australská je v Evropě poměrně vzácná a stává se často bohužel předmětem černého obchodu. Proto při koupi vyžadujte CITES. Je to důležitý doklad, který legalizuje její prodej a chov.

Akvarijní želvička, která nemá žádné zvláštní nároky

Budu se sice opakovat, ale toto téma je stále aktuální. Každým rokem totiž přibývá dalších a dalších lidí, kteří jsou mylně informováni a vodní želvu si do akvária pořídí. Musím bez jakýchkoliv okolků napsat, že vodní želva, ať je to jakákoliv, se do zařízeného pokojového akvária s rybami nehodí! Je to špatně a pokud jste se o to někdy pokusili, sami víte o čem píši. Nejprve se zmíním o druhu, který se pro své atraktivní zbarvení prodává nejvíce. Jedná se o želvu nádhernou, nebo se jí také říká ozdobná. Chrysemys(Pseudemys) scripta elegans. Pochází ze střední a východní části USA a Mexika. Protože se ale v ohromných množstvích odchovává v komerčních farmách, dostala se brzy jako chovný objekt takřka do celého světa. Tato želva dokonce v oblastech mírného pásma zdomácněla a dnes ji můžeme spatřit například v jižních částech Evropy a v poslední době jsou zprávy o tom, že se dokonce vyskytuje u nás v teplejších oblastech na jihu Moravy. Stane-li se, že se podnebí v těchto oblastech opravdu dlouhodobě oteplí, jistě i u nás zdomácní.

Tato želva dostala bohužel přízvisko akvarijní želvička a dokonce se na pultech odborných prodejen jako taková uvádí. Již tento název předurčuje této krasavici smutný osud.
Posuďte sami. Želva nádherná je tvor, jehož karapax dorůstá do délky až třiceti centimetrů. Její základní potravou jsou ryby, obojživelníci, maso různých, třeba i uhynulých živočichů a mnoho dalších přírodnin jako např. hmyz a jeho larvy.
Netvrdím, že se tato potrava nedá obstarat, ale ať se budete snažit sebevíc, akvárium s rybami se změní v jakousi kalnou polévku. Robustní tělo želvy se prostě do běžně zařízeného akvária s rybami nehodí. To ale hned od počátku nemusíte poznat, protože mláďata těchto tvorů jsou malá a krásně zbarvená. Zvláště po tom, když Vám je samotný prodavač nabídne s tím, že je to vlastně želvička akvarijní a nenáročná.
Tak jak to vlastně s chovem takových želv je?

Pořídíte-li si mladou želvu či několik, je dobré se už předem vybavit chovným zařízením. Není důležité jakou má podobu, ale důležité jsou základní předpoklady k chovu. Chovné zařízení pro takové želvy by mělo být prostorné. Důležitý je bazén, který bude mít alespoň 25cm hloubku vody. Dobrá rada: opatřete bazén výpustí rovnou do odtoku. Třeba tak, jako vanu. Budete totiž denně vypouštět část vody a nahrazovat ji čerstvou. Z toho důvodu se též vyplatí zřídit přímo u bazénu přívod vody. Další částí je suchá pláž, nad níž je vyhřívací žárovka či topné tělísko. V tomto místě by mělo být alespoň 28°C, lépe je 30°C. Brzy poznáte, jak často se chodí želvy z vody vyhřívat a jak je jim to prospěšné. Tato část zařízení nemusí být až tak prostorná, ale počítejte, že želvy vyrostou a každá bude svou velikostí připomínat obrácený talíř na polévku.
Ještě se vrátím k technickému vybavení bazénu. Voda v bazénu by měla být vyhřátá na 26°C. Tedy poměrně teplá a to je také jedna z důležitých věcí. V takto teplé vodě dochází velmi rychle k rozkladu zbylé potravy. A věřte, že zbytků po krmení je vždy poměrně dost. Předložíte-li želvám do terária např. rozkrájené syrové ryby, začnou je trhat a hltavě požírat. Mnoho zbytků ale zůstane ve vodě a tam se prakticky ihned začnou rozkládat. Voda se do druhého dne bělavě zakalí a poté bude velmi nelibě zapáchat. Proto ten odtok a přívod vody. Ušetříte si mnoho práce. Znal jsem chovatele, kteří se pokoušeli toto nahradit výkonným filtrem, ale ať se snažili sebevíc, museli ho tak jako tak často čistit, protože rychlému rozkladu syrového rybího masa v takto teplé vodě nezabráníte.
Mimochodem, velmi důležitá je umělá strava pro želvy a to z toho důvodu, že výrobci pamatují na deficit slunečního záření a přidávají do takového krmení potřebné vitamíny. Je tedy nejen dobré, ale dokonce nutné toto krmení přidávat k základní stravě.
Ještě jednu zajímavost. Želva nádherná se ráda vyprazdňuje ve vodě a to jistě k hygieně v bazénu nepřispívá.
Tyto želvy jsou v zajetí ochotné se rozmnožit.

Jednu radu nakonec. Můžete-li umístit želvy na léto do volné přírody, je to to nejlepší, co jim můžete z chovatelského hlediska poskytnout.

Co dodat nakonec. Platí zase stará zásada: nikdy si nepořizovat zvíře k chovu, nepoznám-li jeho nároky a základní životní potřeby. Rozhodně si tak ušetříte mnoho zklamání a nemilých překvapení.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2008
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...