Vzkazy 32

6.01.2008 | Žádné komentáře

Biotopní akvárium

Už samo toto pojmenování je protimluvem, protože takové akvárium se ve své podstatě zhotovit nedá. Co by mělo vlastně biotopní akvárium splňovat? Všeobecně je známo, co to vlastně biotop je. Jen pro osvěžení připomenu, že je to vlastně ten nejmenší prostor, ve kterém daný živočich či rostlina žije. Může to být tedy docela malý prostor, ale může to být také rozlehlá část Země. Tato území podléhají během roku mnoha změnám, ať je to střídání ročních období v mírném pásmu, období dešťů v tropech, nebo v jiných částech světa naopak pravidelné požáry. Co vše bychom museli simulovat, abychom se alespoň přiblížili zhotovením biotopního akvária realitě. Jistě existují velmi drahé simulace v laboratořích vědeckých pracovníků světového významu, ale to v tomto článku nemám na mysli.

Tímto článkem reaguji na dopis, který jsem obdržel mezi svátky koncem minulého roku. Ten mimo jiné obsahoval prosbu o radu jak zhotovit biotopní akvárium a to konkrétně z povodí řeky Amazonky. I kdybych měl pytel dobré vůle, na tento dotaz se v kladném slova smyslu prostě odpovědět nedá. Lze se do jisté míry přiblížit a napodobit pouze několika segmenty, několika přírodninami určité místo v přírodě, které máme zrovna na mysli, ale i tak si netroufám říci, na kolik procent se nám to může vůbec podařit. Je pochopitelné, že existují oblasti, kde se během ročního období mění situace minimálně. Například uvedu africké jezero Tanganika, ale i tam jsou specifika, která prostě do velmi omezeného prostoru akvária nevměstnáte. A dále, nejde zdaleka jen o dekoraci či vybavení akvária, lze napsat, že opravdové biotopní akvárium by muselo splňovat i biologické předpoklady. Tedy nejen chované živočichy, ale i jejich potravu…Půjdete-li v myšlenkách takto do důsledku, nedostanete se zdaleka ani do poloviny výčtu nároků a zjistíte, že to vlastně ani není možné.

Dovedu si představit, že se na výstavách, ve školách atd. podobné pokusy v rámci výuky a demonstrace zřizovat mohou, ale u takových pomůcek je nutné upozornit právě na tu skutečnost, že se jedná o malou část, o výsek biotopu. Jinak je celá tato práce zavádějící a spíše uškodí, než cokoliv objasní.

Nerad bych komukoliv bral elán, naopak se velmi přimlouvám za to, aby se co možná nejvíce akvaristů o takové akvárium pokoušelo byť pouze teoreticky. Myslím, že neexistuje lepší výukový program. Však se pokuste sehnat informace o jakémkoliv biotopu a nemusím chodit daleko. Kolik z nás ví, co vše mají společné rostliny s živočichy, kteří žijí ve společenství např. nedaleko Vašeho domu? Co ovlivňuje jejich život? Na čem jsou závislí a jaké jsou jejich vzájemné vztahy a jaký je jejich potravní režim?
Dostanete se do víru otázek, které Vás budou nutit ke studiu a to je dobře.

A nakonec zdánlivě kritického článku ohledně biotopních akvárií bych rád napsal, že jakákoliv snaha o pochopení života chovanců v našich akváriích v jejich domovině je velmi zajímavá a potřebná. Zvláště, když si takové poznatky nenecháme pro sebe a předáme je dále. To by měla vlastně být, krom estetické hodnoty, podstata akvaristiky.

Odkrmení potěru čichavce modrého. Dotaz paní Lenky.

Předpokládám, že jde o rybu Trichogaster trichopterus trichopterus. Je to běžný druh čichavců, kteří v našich akváriích žijí již pěknou řádku let. Jejich množení není nijak zvlášť složité, až na několik zásadních bodů. Konec konců, když si pročtete pozorně odpovědi na dotazy kolegy Slávka Filipa, myslím, že již o tomto tématu psal. Ale přece jenom několik řádků.

Výtěr těchto čichavců není nikterak složitý a vlastně si ho řídí sami, ale asi se ptáte na to, jak a hlavně čím potěr odkrmit. Já mám zkušenosti takové: potěr je velmi drobný a tak potřebuje drobnou stravu. V knihách se píše, že se dá potěr odkrmit kapaným vařeným žloutkem, ale mně se to nikdy nepodařilo. Alespoň ne tak, jak bych si přál. Tito čichavci mají totiž mnoho jiker, z kterých se dá odchovat i mnoho potěru. Už si přesně nepamatuji rekordní výtěr, ale co si pamatuji, odchoval jsem z jednoho tření přes dva tisíce jedinců. Upozorňuji, je to odhad, ale asi se příliš od skutečnosti nevzdaluji. Sami si tedy můžete odvodit, kolik drobného krmení takové množství potěru potřebuje. A nejde jen o potravu. Důležitý je též prostor. Po několika dnech budete nuceni obměnit část vody ve vytíračce za čerstvou, odstátou. Potěr a vůbec zástupci tohoto rodu totiž poměrně s úspěchem zatěžují akvárium svým detritem. Všeobecně se dá napsat, že takové množství potěru je doslova „mlýn na žrádlo“. Jejich trávení je však velmi rychlé a nedokonalé. Co to znamená? Potěr toho hodně spolyká, ale také hodně odloží. Denní odkalování a údržba je samozřejmostí.

A teď k samotnému odkrmení. Předpokládám, že nemáte přehled o přírodní potravě kolem Vašeho bydliště, abyste si opatřila zlato akvaristů a tím je vířník. Jestli víte o jeho výskytu, máte to nejlepší co můžete takovému potěru nabídnout. Ale s vířníkem je to čím dál složitější a jeho výskyt omezenější. Opatřete si tedy laboratorní kulturu trepky(Paramecium) a máte na první týden po starosti. Trepku seženete na internetu bez problémů. Poté přejděte na Artemii a po čtrnácti dnech již můžete dokrmovat suchou potravou a třeba i tím uvařeným žloutkem. Pozor ale, jakmile začnete krmit umělou stravou, musíte i více odkalovat a obměňovat vodu.

A teď jednu důležitou radu. Touto drobnou potravou vydržte krmit sedm týdnů. Potěr rychle roste a bude Vás to svádět začít krmit většími sousty, ale to je tragický omyl. Zhruba v šesti týdnech je plůdek velmi náchylný na udušení, protože se u něj začíná vyvíjet labyrint(přídavné dýchání). A právě v té době se musí krmit drobným krmivem. Nedodržíte-li tuto radu, potěr se vlastně utopí.

Foto: Trichogaster trichopterus trichopterus- pár před třením.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2008
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...