Obchody a jejich odbornost

4.11.2007 | Žádné komentáře

Nerad bych v tomto článku kritizoval či doporučoval konkrétní­ prodejny, ale v jednom ří­jnovém článku jsem psal o karanténě nově zakoupených ryb. Ani jsem se moc nedivil, když mi přišly reakce, které by si mnohé prodejny za rámeček nedaly. Někteří­ z Vás v nich kritizují­ konkrétní­ obchody, ale není­ vše tak pří­močaré, jak se na první­ pohled může zdát. Když vynechám poří­zení­ ryb u chovatelů, na burzách, nebo dary od kolegů akvaristů, je pro nákup ryb v největší­ mí­ře využí­váno právě odborných obchodů. V minulosti, před rokem 1989, existovalo v naší­ republice pouze několik málo obchodů, které k tomuto účelu sloužily. Je dobré si ří­ci, že by se jejich celkový počet úhrnně vešel možná do jediné stovky. Dnes je můžeme počí­tat na tisí­ce a mnohé ještě vznikají­. Je pravda, že všechny tyto obchody zdaleka nevedou pouze akvarijní­ ryby a potřeby, slouží­ zkrátka všem chovatelům. Jsou obchody, které živé tvory neprodávají­ vůbec, ale těch je asi nejméně.
V každém pří­padě lze ale ří­ci, že tam, kde akvarijní­ ryby prodávají­, by měl odborní­k, tedy akvarista, být zaměstnán. S tí­m budete jistě všeobecně souhlasit. Jenže, kde tolik odborných pracovní­ků sehnat? Obsazení­ prodejny je asi poměrně obtí­žná věc a odborní­ci v tomto oboru nejsou jistě hromadně k mání­. Můžeme se spolu trochu zamyslet nad otázkou, kolik by muselo v takovém obchodě pracovat lidí­, aby se stal opravdu odborným?

V každém odborném obchodě, kde se prodává kompletní­ sortiment potřeb, by musel být odborní­k na akvaristiku, teraristiku, kočky, psy, koně a nezlobte se prosí­m, zda jsem na nějakou tu odbornost pozapomněl, ale už tak je to velké množství­ zaměstnanců. A ještě bychom měli zvážit dvě směny. Však si sami spočí­tejte, kolik zaměstnanců by muselo v takovém obchodě pracovat. Existují­ pochopitelně různé kurzy a chovatelské obory, ale takoví­ absolventi nejsou školeni pouze na prodej, ale též na chovatelství­ samotné a mnozí­ z nich se také chovateli stávají­. Vynechám z těchto institucí­ tzv. rychlokurzy, které se v minulosti zavedly, a které podle mne nesplňují­ zdaleka ani to chovatelské minimum. Jsou pouze jakousi berličkou pro to, aby prodavači byli kvalifikovaní­ s živými tvory zacházet a prodávat je.

Vše je tedy pouze na lidech, na jejich zkušenostech a na času stráveném v obchodě se zví­řaty. Každým rokem zkušených prodavačů přibývá, ale na alespoň přijatelný stav si budeme muset ještě nějakou tu dobu počkat. Smutné na těchto zkušenostech je to, že krom ekonomické ztráty chovatele má neodborné zacházení­ se zví­řaty za následek jejich špatný zdravotní­ stav či dokonce úhyn. A to je na celé věci to nejhorší­.
Kritiky na odborné prodejny je tedy všude poměrně dost, ale dnes bych se rád zmí­nil o tom, že ne vždy je zavinění­ nemoci u prodané akvarijní­ ryby dí­lem špatného zacházení­ či neodborných pracovní­ků prodejen. Mimochodem, to, že si pustí­te do již fungují­cí­ho akvária nemocné ryby je doklad chovatelské nevyspělosti a je to zásadní­ chyba každého chovatele! Možná se budete na mne pro tento výrok mnozí­ zlobit, ale stojí­m si za ní­m a již mnohokrát jsem ho vysvětloval. Zkrátka, karanténa nových ryb je součástí­ dobrých mravů a těch nejdůležitější­ch povinností­ každého chovatele.

Nemocné ryby

Sám jsem vedl odborný obchod se zví­řaty a dvanáct let jsem byl jeho téměř každodenní­ součástí­. Je to krásná práce, jen s časem jste neustále na ští­ru. Pí­šu o tom z toho důvodu, že jsem mohl dobře proniknout do zákoutí­ prodeje nejen akvarijní­ch ryb a do všeho, co je s tí­m spojeno. Ono je totiž nejví­ce v zájmu majitele takového obchodu se o zví­řata dobře postarat a hlavně jim co možná nejlépe porozumět. V tu dobu jsem byl již akvarista mnoho let a musí­m napsat, že chov ryb v lí­hni se od praktik uchovávání­ ryb v akvaristické prodejně dosti odlišuje. Pochopitelně – základy a znalosti jsou principem, ale v obchodě jsem se naučil přizpůsobit moje dosavadní­ zkušenosti s chovem ryb novým poznatkům a to z jejich prodeje.

Je dobré si uvědomit, že odborný obchod je mí­sto, kde se vystří­dá velké množství­ ryb jak od tuzemských chovatelů, tak ryb importovaných. Byl by zázrak, kdyby se pravidelně nějaká ta nemoc u ryb nevyskytla a musí­m napsat, že je to v obchodě věc zcela běžná. Zvláště v dnešní­ době, kdy se importované ryby, které jsou dá se ří­ci nakažené nejví­ce, v obchodech vyskytují­ zcela běžně. Kde jsou ty doby, kdy se v našich akvaristikách prodávaly ryby pouze od našich, tuzemských chovatelů. Pamatuji si, jak jsme záviděli našim berlí­nským kolegům, že si mohou sem tam importovanou rybu koupit. Ta doba je tu, ale právě proto si musí­me dát velký pozor při nákupu ryb nových.
Stane-li se, že se v prodejní­m akváriu objeví­ nemoc, je prodejce povinen dát tuto nádrž do karantény a než se nemocné ryby dokonale nedoléčí­, zakázat jejich prodej.

Vrátí­m se ještě k mé praxi. Sám jsem zažil mnohokrát, že jsme se zákazní­kem spekulovali, jak se mohlo stát, že si od nás z prodejny přinesl nemocnou rybu, když ostatní­, ještě zbylé ryby z onoho hejna u nás v prodejně dál vesele plavaly a nejevily žádné známky jakékoliv nákazy. Mohlo to mí­t důvodů několik, ale téměř vždy se ukázalo, že se stala chyba právě v té zatrolené karanténě. Ryby jsou totiž velmi citlivé na chemické a fyzikální­ vlastnosti vody. Některé méně, některé zase ví­ce, ale dá se napsat, že se nemoc u ryb všeobecně projeví­ při neodborném zacházení­ s nimi. Nemusí­ jí­t zdaleka pouze o infekci. Stačí­ náhlá změna teploty, kyselosti či velký výkyv tvrdosti vody. U některých druhů ryb stačí­ podstatně změnit světelné podmí­nky a problém je na světě.
Zrovna tak, jako je tomu u lidí­, mají­ též ryby svůj ochranný a imunitní­ systém. A právě prudkou či podstatně rozdí­lnou změnou hodnot vody při přelovení­ se může stát, že se ryba dostane do šoku a dí­l těchto potřebných vlastností­ na nějakou tu dobu ztratí­. Ryba je daleko ví­ce spojena se svým přirozeným prostředí­m než jsme napří­klad my lidé. Vodní­ prostředí­ je pochopitelně mnohem hustší­ než vzduch a změny v něm se daleko ví­ce projevují­.

A tak je nutné se při koupi nového rybí­ho druhu pochopitelně informovat nejen na jeho životní­ nároky, ale také na to, v jakém prostředí­ byla chována doposud. Takovou informaci Vám jistě rádi v každé prodejně dají­, nehledě na to, že by to měli dělat jako samozřejmost.
Je také dobré nakupovat ryby v jedné, vyzkoušené prodejně. Tam, kde Vám jsou ochotni poradit a kde jste již měli nějakou zkušenost. Při první­m nákupu si třeba nechte poradit od kolegy, nebo jiného člověka, který již tuto zkušenost má. Já ví­m, že je to někdy těžké, zalí­bí­-li se nám nový druh a moc a moc po něm touží­me, ale věřte, že se Vám v tomto pří­padě trpělivost a opatrnost mnohonásobně navrátí­. Ono mnohdy stačí­ si o onen druh ří­ci u svého prodejce a je-li opravdu znalý a zkušený, jistě Vám ho časem sežene. Má v dnešní­ době totiž mnoho možností­.

Foto: Barclaya longifolia

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2007
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...