Vzkazy (27)

21.10.2007 | Žádné komentáře

Prvně se zmí­ní­m o geneticky modifikovaných rybách z rodu Danio, které jsou v poslední­ době značně diskutovaným tématem.

Tyto ryby, původně určeny k výzkumu a indikaci kvality vody, se dostaly do akvárií­ vlastně až druhotně. GloFish, jak se správně nazývají­ tato geneticky modifikovaná Dania, jsou nosiči uměle vloženého fluoreskují­cí­ho proteinu, který měl původně indikovat určité látky či chemické hodnoty ve vodě. Zkrátka, představte si, že máte v pokojové nádrži běžnou obsádku ryb a najednou některé z nich začnou světélkovat zeleně. To je pro Vás signálem k tomu, abyste urychleně vyměnili část vody a vyprali filtrační­ náplň. Ryby indikují­ zvýšený obsah dusičnanů. Myslí­te, že to je fantazie? Právě naopak! To je vlastně původní­ myšlenka vědců ze Singapuru. Tato Dania měla „umět“změnou barvy identifikovat nežádoucí­ látky v pitné vodě a právě proto byl protein do jejich biologické soustavy vpraven. Jedná se o fluoreskují­cí­ protein z mořské medúzy rodu Aeguorea.

Metoda indikace pitné vody těmito rybami se ale prozatí­m neosvědčila, stalo se ale něco jiného. Sví­tí­cí­ Danio se velmi rychle, a není­ se čemu divit, zabydlelo na trhu s akvarijní­mi rybami a jeho obliba rostla raketovou rychlostí­. Dělo se tak hlavně v USA, kde se tyto ryby dodnes dobře prodávají­.
Jinak je tomu ale u nás. Podle zákona č.78/2004 Sb. se nakládání­ s geneticky modifikovanými organismy zakazuje. Tento zákaz neplatí­ pouze pro živočichy chované pro lidskou potravu. Zacházení­ s nimi platí­ všeobecně. Porušení­ tohoto zákona se trestá pokutou, která by mnohé dokázala zadlužit na mnoho let. Fyzickým osobám je možné udělit pokutu ve výši až 500 000,- Kč, fyzickým potom třikrát tolik.

Pozor! Zákon hovoří­ jasně. Jde o nakládání­ s těmito organismy, nikoliv pouze o rozmnožování­ a tak by se správně neměly objevit ani v akvárií­ch chovatelů či na výstavách.
Jedno je jisté, když se před časem tyto ryby na trhu objevily a naši šikovní­ a zkušení­ chovatelé se jich ujali, v krátké době jich bylo rozmnoženo na tisí­ce. Doporučení­: likvidace! To je jediné, co chovatelům zbývá, nechtějí­-li se dopustit porušení­ zákona a platit pří­padnou pokutu.

Mnohé z Vás ale napadne otázka, jak je možné, že se napří­klad v USA tyto ryby prodávají­ a beztrestně ší­ří­. Jde o výjimku ze zákona, kterou tamní­ úřady povolily s tí­m, že se nejedná o živočichy určené pro lidskou potravu. Mimochodem každý podobný,geneticky modifikovaný organismus podléhá schvalování­, ať se jedná o potravu či ne. Je ale jasně prokázáno, že fluoreskují­cí­ protein není­ při zkrmování­ závadný a pokusy prokázaly, že zkrmování­ živočichů s touto látkou, byť ve velkém množství­, není­ nikterak škodlivé.

V současné době je ale možné zí­skat výjimku k vystavování­ těchto Danií­. Tato se vyřizuje na Ministerstvu životní­ho prostředí­ formou podané žádosti.

Pravdou je, že podobně modifikované ryby slouží­ již delší­ dobu vědcům jako modelové organismy ve výzkumu např. lidských chorob. A tak nejsme zdaleka u konce s chovem těchto ryb. GloFish – Danio není­ jediná a zdaleka ne poslední­ geneticky modifikovaná ryba, která se bude ucházet, krom vědeckého využití­, i o své mí­sto v uzavřených chovech akvaristů. Z kolébky těchto ryb – Singapuru, se v brzké době chystá přijí­t na světový trh hned několik takto modifikovaných ryb. V současné době nejde již pouze o barvu zelenou a červenou, jak je tomu u těchto Danií­, ale připravuje se barev ví­ce. A tak je pouze otázka času, kdy se objeví­ tyto ryby v akvárií­ch a je pouze na evropské legislativě, budou-li plavat i v našich nádrží­ch.

Vzkaz pro Pavla: Mnohokrát diskutovaný problém. Molitanovou filtrační­ náplň jednou týdně propláchnout pod vlažnou tekoucí­ vodou. Nevyvařovat, nedesinfikovat, pouze propláchnout. Uvědomte si, že máte v ruce krom filtrační­ náplně velmi cennou kolonii bakterií­, která za Vás ve dne v noci vykonává velmi důležitou práci ve Vašem akváriu.

Otužování­ ryb? Tento pojem znám velmi dlouho. Něco podobného jsem slýchával na schůzí­ch akvaristického spolku na Žižkově již před ví­ce jak třiceti lety. Můj názor je jednoznačný: otužování­ teplomilných druhů ryb nemá valný smyl a myslí­m, že se tí­m nadělá ví­ce škody než užitku. Teplota vody má poměrně velký význam v etologii ryb a dokonce u některých druhů ovlivňuje poměr pohlaví­ v populaci. Přesto jsou názory na toto téma rozdí­lné a věří­m, že se najde i názor opačný.

O kolik stupňů Celsia může teplota vody klesnout v noci?
Všeobecně se nic nestane, když výkyv teploty vody nebude přesahovat 2 °C. Pozor ale! Budete-li mí­t v akváriu teplotu na spodní­ pří­pustné hranici, pokles může být osudný. Je dobré mí­t vždy teplotu nastavenou na průměrnou hodnotu. Tedy, u ryb chovaných v teplotě 23 °C je možné přechodně stupeň či dva tolerovat. Ale ne již pokles o dva stupně, budete-li mí­t v akváriu 20 °C. 18 °C je totiž pro mnoho akvarijní­ch ryb spodní­ hranice, při které se mohou již neblaze projevit první­ pří­znaky zdravotní­ch potí­ží­.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2007
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...