Nové ryby v našich akvárií­ch

14.10.2007 | Žádné komentáře

Možná se bude mnohým z Vás zdát tento článek zbytečný, ale věřte tomu, že toto téma je jedno z nejdůležitější­ch pro zdárný vývoj života ve Vašem akváriu. Titulek článku napoví­dá, že se dnes budu zabývat rybami, které si právě přinesete z akvaristiky či odjinud, a které se chystáte vpustit do již zaří­zeného a fungují­cí­ho akvária. Pozor! Rozhodně si nekupujete další­ vagíłnek k vláčku! Ostatně, tam si též ověřujete, zda má správný rozchod kol a patří­-li k již stávají­cí­ soupravě. U vláčku ale existuje při nefunkčnosti vagíłnku cesta zpět. Stačí­ ho reklamovat či vyměnit za jiný. Jinak je to ale u akvarijní­ch živočichů. Nejen, že můžete při nesprávném zacházení­ s nimi zničit třeba i dlouholeté snažení­ o krásné a fungují­cí­ akvárium, ale třeba zavinit i jejich úhyn.

Zají­mavé je, že nemusí­ jí­t v první­ řadě hned o infekci. Ta v jisté podobě může sí­dlit ve Vašem akváriu a pouze v klidu vyčkávat. Mimochodem, v každém pokojovém akváriu je množství­ všelijakých problematických faktorů, ale dí­ky dobrému zacházení­ s ní­m a dí­ky jakési rovnováze mezi rostlinami a živočichy se prostě nemusí­ vůbec projevit. Ale vraťme se k samotnému zakoupení­ nových živočichů.

Nemusí­m jistě připomí­nat, že např. nové ryby, které si hodláte zakoupit a doplnit do již fungují­cí­ho akvária, by měly být po zdravotní­ stránce zcela v pořádku a jejich fyzický stav taktéž. Jak to ale poznat? Neexistuje takové pravidlo. Neexistuje ani člověk, který by na první­ pohled poznal skutečný stav ryb při jejich nákupu. Některé druhy onemocnění­ jsou pochopitelně ortodoxně známé a jasně viditelné(krupička, plí­seň, některé bakteriální­ nákazy, jako např. povlaky či rozpady ploutví­, virémie, poruchy pohybu, nestandardní­ vybarvení­, křivice, žábrohlí­st v pokročilém stadiu, netypické exkrementy, vředovitost), mohl bych jmenovat dále, ale je mnoho skrytých infekcí­ a odchylek, které nejsou na první­ pohled viditelné. Co teda s tí­m?

Je pochopitelně dobré, už ve fázi zakoupení­ nových ryb, se poradit se známým a zkušenější­m akvaristou, ale všichni tuto možnost nemáme a konec konců, on Vám může pomoci zase jen s tou prvotní­ fází­, ale jak již ví­me, to zdaleka nestačí­. Nerad bych Vás zbytečně strašil nákupem nových ryb, ale když zachováte alespoň základní­ a poměrně jednoduchá pravidla, jistě se těm nejzávažnější­m problémům vyhnete.

Vše záleží­ na správně provedené karanténě a na Vaší­ chovatelské poctivosti. Pokročilí­ akvaristé prominou, ale dotazy, které na mou adresu chodí­ a na které se snaží­m odpoví­dat nejčastěji, jsou od začí­nají­cí­ch akvaristů, nebo od lidí­, kteří­ mají­ doma jednu nádrž v pokoji proto, že se jim prostě lí­bí­. Budu se tady snažit postupovat podrobně a hlavně snad i srozumitelně.

Je možné, že Vám budou v některých prodejnách radit, abyste ryby i s vodou ze sáčku nalili rovnou do akvária. To je hrubá chyba. Tento otřesný pří­klad uvádí­m proto, že jsem byl takovéto rady několikrát osobně svědkem. V první­ řadě se dopustí­te prohřešku č. 1 a to proto, že nově zakoupené ryby hned do již fungují­cí­ho akvária rozhodně nepatří­ a prohřešek č. 2 je ten, že voda z jiného akvária a zvláště z odborné prodejny se do našeho akvária lí­t nesmí­! S tou si zrovna tak můžete přinést infekci, či jiný nešvár. Zvláště z odborné prodejny proto ne, že se tam setkávají­ ryby z mnoha různých prostředí­. Zvláště nebezpečné jsou pak prodejny, které nedbají­ na pří­sné oddělení­ ryb z importů a ryb od tuzemských chovatelů. Importované ryby jsou mnohdy totiž doslova prolezlé infekcemi a je nutné u nich provést karanténu. Jak tedy na to?
V každém pří­padě se prodávají­cí­ho zeptejte na původ ryb, které kupujete. Nebude-li schopen Vám tuto informaci podat, raději ryby nekupujte. Proč? Je to jednoduché, importované ryby je totiž dobré karanténovat jiným způsobem, než ryby od tuzemských chovatelů. U zakoupených ryb, i když na pohled vypadají­ jako zcela zdravé, není­ dobré aplikovat prozatí­m žádná léčiva. Je dobré pouze zvýšit teplotu. Již jsem několikrát psal, jak na nově importované ryby. V první­ řadě si připraví­me elementku, která nám bude sloužit jako karanténní­ akvárium. Do té napustí­me vodu alespoň den předem, vytemperujeme a zapneme filtrování­.

Když přineseme nové ryby, necháme je na hladině v plastovém sáčku alespoň jednu hodinu. Tí­m se vyrovná teplota v sáčku s teplotou v akváriu. Pozor! V elementce není­ dobré ponechávat filtr. Mí­sto něj vloží­me sterilní­ vzduchovací­ kamí­nek. Vodu ze sáčku nelijeme i s rybami do připravené elementky, ale přes sí­ťku ji vylijeme do odpadu. Samotné ryby potom umí­stí­me do elementky. Pří­vod vzduchu zesí­lí­me a termostat na topí­tku naří­dí­me na 33 °C. Pozor! Je dobré mí­t k tomuto účelu přesný teploměr. Ryby ponecháme v této teplotě 24 hodin. Vysokou teplotou eliminujeme některé druhy parazitů, s kterými můžeme téměř na sto procent počí­tat. Je nutné dodržet zvýšený pří­vod vzduchu, jinak se ryby udusí­. V takto teplé vodě je velmi ní­zká hladina kyslí­ku.

Po této době topné tělí­sko nastaví­me na potřebnou teplotu podle druhu ryb, dejme tomu na 25 °C a zvolí­me karanténní­ režim. Jedná se o omezený pří­sun potravy a hlavně důsledné sledování­ ryb. Do karanténní­ nádrže nedáváme žádná léčiva, ani preventivní­ pří­pravky. Je to z toho důvodu, že mnohé potlačují­ typický projev pří­padné nemoci a tak ji nemusí­te ani poznat. Zároveň je dobré nevkládat jakékoliv dekorativní­ předměty.

Máme-li jistotu, že nové ryby, které karanténujeme nepřišly do styku s rybami čerstvě importovanými, kůru s vysokou teplotou podstupovat nemusí­.

Ryby z tuzemského chovu či importované ryby, které prošly vysokou teplotou, dále již karanténujeme stejným způsobem. Je důležité stálé sledování­ a každý podezřelý náznak nemoci prověřit.
Doporučení­: máte-li tu možnost, velmi se mi osvědčilo u nových ryb provést stěr a tento prověřit pod mikroskopem. Můžete tak hned v počátku eliminovat některé parazitické invaze.

Pří­padné nemoci, které se projeví­, je nutné hned v počátku s maximální­m nasazení­m kvalitní­ch léčiv eliminovat. To je ale jedna z nejtěžší­ch a nejcitlivější­ch kapitol akvaristiky.

Málokdo dnes již karanténu nových ryb zpochybňuje a byl by to také holý nesmyl, jinak je to však s názorem na délku karantény. Tedy, jak dlouho držet zdánlivě zdravé ryby oddělené. Měsí­c, dva, půl roku? Osobně se přiklání­m k té třetí­ možnosti, ale u ryb ze známého chovu měsí­c postačí­.

Problémů s karanténou nových ryb je ví­ce a tak se při pří­padných obtí­ží­ch obraťte na známou adresu.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2007
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...