Reprodukce Capoeta tetrazona

23.09.2007 | Žádné komentáře

Rozmnožení­ této rybky není­ nijak zvlášť obtí­žné, ale je pochopitelně nutné dodržet určitá pravidla. Konečně, jako u všech ostatní­ch druhů odchovávaných ryb. Než se pustí­m do popisu samotné reprodukce, rád bych nejprve připomněl několik důležitých aspektů, které jsou pro rozmnožení­ těchto ryb podstatné. Je proto dobré připomenout, že zdárný a kvalitní­ odchov začí­ná již při narození­ generační­ch ryb.

Tak jako u všech druhů ryb bez výjimky, je doslova nutné věnovat již od potěru pozornost těm rybám, které budou určené k pozdější­mu rozmnožení­. Začí­ná to již výběrem nedefektní­ch jedinců, kteří­ jsou bezvadní­ též po stránce zdravotní­. Čas výběru je u každého druhu odlišný, ale u parmiček čtyřpruhých začí­nám s první­m výběrem již ve stáří­ tří­ měsí­ců. Z hejna potěru vyberu jedince, kteří­ splňují­ všechny předpoklady(tvar těla, zbarvení­, typ) a umí­stí­m je ve speciální­ nádrži. Takové akvárium by mělo splňovat veškeré požadavky pro chov těchto ryb: jeho dostatečný obsah, technické vybavení­ včetně osvětlení­ a dostatek vhodných rostlin. Vhodné rostliny jsou v tomto pří­padě takové, které nebrání­ pozorování­ ryb a také hlavně jejich přirozenému projevu. Tyto parmičky jsou velmi pohyblivé a jejich hejno je v čisté vodě v neustálém shonu. Klasické osázení­ takového akvária je pří­padně dominantní­ rostlina(např. Echinodorus bleherae) a ní­zký porost(některé druhy ze známých rodů, např.Echinodory, Vallisnerie, Sagittarie…). Ideální­ potom je, když takovou nádrž zhotoví­me několik týdnů předem a vydatně filtrujeme.
Je opravdu důležité klást důraz na čistotu vody. Tí­m mám na mysli vodu průzračnou, nezatí­ženou mikroorganismy ani ve větší­ mí­ře nežádoucí­mi plyny, jako je napří­klad čpavek. Toho se dá dosti snadno docí­lit a při dnešní­m bohatém výběru techniky to opravdu není­ nijak zvlášť obtí­žné. Musí­m ale s tí­mto požadavkem souběžně upozornit na jednu důležitou věc. Z vlastní­ zkušenosti ví­m, že parmička čtyřpruhá nemá ráda častou výměnu vody za čerstvou. Zvláště, vyměňujete-li její­ větší­ množství­. Když nemám tedy v zásobě větší­ množství­ odstáté vody, mění­m u těchto ryb menší­ množství­ vody za čerstvou, ale o to častěji.

Dejme tomu, že z hejna sta kusů si pro náš účel vyberu dvacet bezchybných jedinců. Ty chovám dále jako v pří­slovečné bavlnce a doslova jim podstrojuji. Pozor NEPŘKRMUJI! Slovem podstrojuji, v tomto pří­padě, myslí­m soulad veškerých požadavků, které v chovu tyto ryby vyžadují­.

Oněch dvacet parmiček by mělo mí­t akvárium minimální­ velikosti šedesát litrů. U tohoto údaje se zastaví­m. Všeobecně se udává, že na jednu rybu v akváriu by měly být alespoň dva litry vody. To je velmi nepřesný údaj a u každého druhu bychom toto měli posuzovat individuálně. Pochopitelně, že je mnoho ryb, které mají­ podobné nároky, a kterým tento požadavek vyhovuje, ale všeobecně se to prostě ří­ci nedá. Např. pro začí­nají­cí­ho akvaristu je tento údaj zavádějí­cí­.

Voda v tomto akváriu by měla být čirá a její­ teplota by se měla pohybovat okolo 23 °C. Světelný režim běžný. To je přibližně dvanáct hodin osvitu denně takové intenzity, která postačí­ pro zdárný růst rostlin. Světlo není­ ale důležité pouze pro rostliny. Ryby si podle světelného režimu tvoří­ jisté návyky a pravidelný světelný řád je pro budoucí­ reprodukci, ač se mnohým bude zdát toto tvrzení­ přehnané, opravdu důležité. Tyto požadavky nejsou ale vzhledem k dostupné technice těžké zajistit. Pozor ale, z vlastní­ zkušenosti ví­m, že technika není­ rozhodně všemocná a pravidelná kontrola správného chodu akvária je nutná. Zvláště je dobré pravidelně ohlí­dat chemické hodnoty vody(výkyvy pH) a její­ teplotu.

Další­, a v tomto pří­padě velmi důležitý bod, je potrava. Parmička čtyřpruhá je všežravec a podle toho ji musí­me i krmit. Čí­m pestřejší­ výběr potravy zvolí­me, tí­m lépe. Znovu opakuji, pestrost není­ rozhodně množství­! Moje nejlepší­ zkušenost je s pří­rodní­ potravou. Tato parmička doslova miluje Cyclops, tedy buchanky. Ale všeobecně se ví­, že pří­rodní­ potrava přináší­ i druhou stránku věci a tak musí­me být při krmení­ pří­rodní­ potravou nadmí­ru opatrní­. Tí­m pochopitelně myslí­m zanesení­ nežádoucí­ infekce do akvária. Toto jistě nehrozí­ pouze od Cyclopsu, ale od všech druhů pří­rodní­ potravy a zvláště pak od nitěnek. Každý zkušený akvarista ví­, že krmení­ pří­rodní­ stravou je zkrátka loterie. Při podávání­ takové potravy odchováte ty nejlepší­ generační­ ryby, ale stačí­ jedinkrát „sáhnout vedle“ a katastrofa je na světě.

I z tohoto důvodu se mnozí­ akvaristé snaží­ podávat svým rybám stravu méně rizikovou a tou je všechna ostatní­ náhradní­ potrava. V podstatě je asi jedno čí­m pří­rodní­ potravu nahradí­te, ale již není­ jedno její­ vyváženosti nevěnovat pozornost. A tak je pouze na Vás, abyste zvolili tu správnou kombinaci podávané potravy. Nachází­me-li se na stránkách fy. Dajanapet, můžu rozhodně tyto výrobky doporučit, protože již nějaký čas tuto potravu použí­vám a musí­m napsat, že se zdarem. V prodeji jsou ale dnes krmiva od mnoha světových firem a dá se ří­ci, že až na malé výjimky, navzájem srovnatelná.
Tato průmyslově vyráběná krmiva můžete dále kombinovat s očištěným strouhaným hovězí­m či krůtí­m srdcem, špenátem, spařeným salátem a ještě s mnoha neskutečně důmyslně sestavenými krmivy, která si akvaristé vyrábějí­ sami.
Ve své podstatě se dá parmička čtyřpruhá nazvat mlýnem na žrádlo(pochopitelně v dobrém). Ona skutečně s chutí­ přijí­má vše, co jí­ předloží­te a co se pozří­t dá. Je tedy jenom na Vás, jakou kombinaci zvolí­te. Jen znovu upozorňuji: pozor na překrmování­! Ryby s takovým apetitem se dokáží­ trvale doslova přecpávat a to má neblahý vliv na pozdější­ reprodukci! Je dobré si neustále připomí­nat, že tyto ryby jsou určeny k pozdější­mu odchovu a tak se k nim i chovat.

Druhou selekci uskutečňuji v době, kdy bezpečně rozpoznám pohlaví­ a kdy se samičkám začí­ná zvětšovat břišní­ partie(začí­nají­ se zaplňovat jikrami). V tuto dobu je dobré ryby často pozorovat a postupně vybí­rat aktivní­ samečky. Ti se začí­nají­ v této době velmi razantně dvořit samičkám a doslova je lákají­ do houští­. Využí­vají­ všech možných prostředků k tomu, aby upoutali jejich pozornost. Zbarvení­ mají­ v tu dobu překrásné a svatební­ tance plné akrobatických čí­sel. V tu dobu můžeme ve společném akváriu těchto dorostlých, již téměř chovných ryb, pozorovat také první­ výtěry. A to je právě pokyn k tomu, abychom definitivně rozhodli o konečném výběru generační­ch ryb.

Dokončení­ pří­ště

Foto: Capoeta tetrazona, mechová forma.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2007
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...