Vzkazy (23)

29.08.2007 | Žádné komentáře

Dobrý den Pavle a paní­ Jano, jsem tu s reakcí­ na Vaše dotazy. Jistě se nebudete zlobit, když odepí­ši touto cestou a odpověď ještě o něco doplní­m. Sešlo se mi tu podobných dotazů totiž ví­ce, a proto si myslí­m, že budou odpovědi zají­mat ví­ce čtenářů. Zdá se, že toto téma je nevyčerpatelné a tak se k němu vrací­m znovu. Nejprve něco o intenzivní­m odchovu závojnatek a pří­ště o jejich přezimování­.

O závojnatky jsem se začal zají­mat blí­že až tehdy, když jsem měl k jejich chovu a odchovu opravdu vhodné podmí­nky. Stalo se tak až po mém přestěhování­ z města na venkov. Já se pochopitelně již dávno pokoušel odchovávat tyto nádherné tvory, ale po první­ch výtěrech v městském bytě jsem zjistil, že to až tak nemá valný smysl, a že jedině dostatek prostoru a mnoho vody je podmí­nkou pro dobré a úspěšné dochování­. Je to z toho důvodu, že několik tisí­c závojnatek z jednoho výtěru je nutné dochovat alespoň do velikosti, kdy se již můžete pustit do tří­dění­ a tí­m množství­ potěru zároveň redukovat. Pozor, u tří­dění­ nejde zdaleka pouze o rozdělení­ mladých ryb podle velikosti. Pro začí­nají­cí­ chovatele závojnatek uvedu, co si pod slovem tří­dit představuji:

Jde o to, že takové množství­ potěru je nutné co nejdří­ve rozdělit do různých kategorií­. V první­ řadě se oddělují­ ryby, které nesplňují­ ani základní­ požadavky na standard a které lze rozeznat již v útlém věku. Jedná se o ryby s odlišnou barvou či s morfologickými odchylkami. Těchto ukazatelů je několik a dalo by se ří­ci, že jsou to všechny odlišnosti, které by v budoucnu zapří­činily degeneraci chovu. Do této skupiny se dají­ zařadit ryby s chybějí­cí­mi ploutvemi nebo i s ploutvemi nežádoucí­ch tvarů, všelijak pokřiveným či nevyhovují­cí­m tělem, nevhodnou barvou…
Zbylé, již vytří­děné závojnatky se dále posuzují­ a dělí­ podle barevných variant, různého tvaru těla, tvaru ploutví­, různých typů a pří­padně ještě různých kombinací­ toho všeho. Musí­m upozornit, že nakonec se z několika tisí­c dochovaných jedinců k další­mu chovu použije třeba pouze několik jedinců.

Ale již ve velikosti tří­dění­ je závojnatek plný bazén! Každý den je nutné několikrát krmit, měnit vodu a odkalovat, pří­padně čistit filtry! Množné čí­slo filtry použí­vám záměrně, protože jeden málokdy stačí­. Jedině v tom pří­padě, bude-li svou kapacitou opravdu výjimečný. Ono totiž opravdu není­ až tak jednoduché tyto skvosty dostat do velikosti, kdy již můžete posuzovat nejen jejich krásu, ale hlavně též použitelnost do další­ho chovu. Častá výměna vody je podmí­nkou zdravého růstu potěru. To platí­ u všech druhů ryb a u závojnatek dvojnásob!

Již jsem mnohokrát upozorňoval na to, že závojnatky patří­ ke skupině ryb, které mají­ lehce a poměrně rychle rozpustné výkaly. Z hlediska rychlého „stárnutí“ chovné vody se přidává ještě jeden negativní­ fakt. Trávení­ závojnatek je značně nedokonalé. Znamená to tedy, že při rychlé látkové výměně projde jejich střevy mnoho potravy, ale zase je poměrně rychle opustí­. Musí­me tedy krmit o to intenzivněji. Znamená to tedy, že se voda v akvárií­ch nebo v bazénech velmi brzy, ve smyslu způsobilosti pro chov, kazí­! Její­ hodnoty, zejména nestabilita pH, tvorba dusí­katých látek a kvapný úbytek kyslí­ku způsobí­ přinejmenší­m nestejnoměrný a zpomalený růst potěru, což se v konečném efektu projeví­ jako velký problém.

Z výše uvedených skutečností­ vyplývá jediné: Voda, ve které takové množství­ závojnatek chováme, a která je velmi brzy svými hodnotami na hranici únosnosti, se musí­ odpouštět a zároveň čerstvá doplňovat. Ideální­ by byly k tomuto účelu průtočné bazény, ale to je zaří­zení­ velmi drahé a ekonomicky náročné. Tedy, nestojí­-li naše lí­heň zrovna na termální­ch pramenech.

Kdo odchovává závojnatky jistě dobře ví­, že opravdu dobře geneticky vybavené ryby se importují­ velmi obtí­žně a nejen to, že jsou též velmi drahé.
Ta obtí­žnost importu nespočí­vá v technice převozu, ale ve vyhledání­ opravdu spolehlivého zdroje. Problém je v tom, že z toho, jak ryby vypadají­ se dá těžko usuzovat na jejich genetické vybavení­. A tak si můžete z prodejny či výstavy přivézt krásné, např. červené závojnatky a po několika měsí­cí­ch se Vám z nich narodí­ několik tisí­c různě barevných variant, ale hlavně ne tak nádherně červených, jací­ byli jejich rodiče. A to nemluví­m o morfologických změnách.

Jak tedy poznáme geneticky vhodné ryby pro další­ reprodukci? Nepoznáme! Je to právě otázka spolehlivého zdroje. Jen tak se můžeme dopí­dit k opravdu kvalitní­m chovům. Je důležité a dobré nakoupit ryby u chovatele – profesionála. Ten Vám sice prodá ryby velmi draho, ale jistě si nedovolí­ lhát. Tedy, je-li to opravdu profesionál. Bude-li opravdu solidní­, dozví­te se i rodokmen chovu zakoupených rodičů. Nejdražší­ a nejhůře k mání­ jsou ryby z ustálených chovů. Jsou to takové, které jsou geneticky stabilní­. Co to znamená? Nasadí­te-li do tření­ pár např. celotělých červených závojnatek s určitými typickými znaky, narodí­ se Vám opravdu závojnatky, které jsou obrazem svých rodičů. Toleruje se pouze malé procento odchylky. Takový chov je velmi ceněný a s klidem napí­ši, že tzv. čistým chovem se u nás může pochlubit málokdo. Je-li vůbec v republice takový.
Nejvýše se dostane chovatel, který odchová svoji ustálenou varietu.
To je ale již vrchol chovatelského umu a takové ryby jsou opravdu potom velmi ceněné. Mimochodem, může to zabrat značnou část chovatelova života. Záleží­ mnoho na jeho trpělivosti, zkušenostech a odborném vybavení­.

Mluví­me-li ale o závojnatkách, které si koupí­te pouze pro potěchu dušičky a chováte je v dostatečně velkém a vybaveném akváriu, nemusí­te ani náhodou za nimi cestovat tisí­ce kilometrů. Stačí­ Vám si vybrat a dostatečně dlouho karanténovat ryby v jakékoliv odborné prodejně. Tam zakoupí­te za několik málo desetikorun krásné ryby, které Vám vyrostou a budou pro Vás po dlouhou dobu nádherným doplňkem interiéru. Naučí­te je mnoha kouskům a komunikace s nimi je milá. Zvláště, jde-li o podávání­ potravy z ruky.

Další­m, velmi frekventovaným dotazem je stále dokola diskutované přezimování­ závojnatek ve venkovní­ch podmí­nkách. Na toto téma jsem již psal několik článků, a přesto se vždy najdou další­ a další­ dotazy, které mě ujišťují­ o tom, že prakticky žádné akvaristické téma není­ možné vyčerpat jednoduchou odpovědí­.

Pří­ště tedy o přezimování­ závojnatek.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2007
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...