Draví­ korýši z rodu Acanthocyclops

4.07.2007 | Žádné komentáře

V předešlém článku jsem se zmiňoval o nebezpečí­, které na naše ryby v akvárií­ch čí­há, když se tam z jakýchkoliv důvodů objeví­ Argulus, čili kapřivec.
Dnes bych rád upozornil na ještě větší­ problém a to na dravé korýše z rodu Acanthocyclops. A proč je napadení­ Acanthocyclopsem ještě větší­ nebezpečí­? Tato buchanka může totiž v několika málo okamžicí­ch zlikvidovat veškerý potěr, který se snaží­me odchovat. Zejména, jedná-li se o váčkový plůdek. Masivně napadený plůdek je okusován a mechanicky tak poškozen, že dojde k jeho úhynu. Pozor ale, tyto buchanky nenapadají­ pouze plůdek váčkový, dokáží­ způsobit velké škody i na plůdku již odrostlém.

Dravé buchanky rodu Acanthocyclops napadají­ rybí­ potěr ve stádií­ch dospělců, nauplií­ i kopepoditových(vývojová stadia buchanek).
To znamená, že se dostanou do akvária s potěrem i v pří­padě, že bude krmivo roztří­děné. Budete-li lovit potravu v pří­rodě, pak zvláště zjara je dobré si dát pozor.

Zají­mavostí­ je, že se našly populace stejného druhu dravých buchanek, které ale potěru neškodily. Prostě plůdek ignorovaly a chovaly se mí­rumilovně. Vysvětlení­ je zřejmě v tom, že v době, kdy dravé buchanky na plůdek neútočily, měly v pří­rodě dostatek jiné potravy. Po přelovení­ do akvária se toto ale může v několika minutách změnit.

To se nedá předví­dat a ještě hůř by se identifikovaly jedinci tohoto korýška. Jak tedy na to?
Zkušení­ akvaristé, jakož i rybáři, znají­ pro tento účel poměrně jednoduchý trik. Je to test, který Vás zbaví­ pochybností­, a po kterém můžete s klidem prachové krmivo potěru bez rizika podat.
Provádí­ se takto: Do elementky či jiné vhodné nádoby vpustí­te vytří­děnou prachovou potravu a k ní­ umí­stí­te několik kusů právě rozplavaného potěru. V průběhu několika málo minut se jasně ukáže, zda je vytří­děná potrava závadná či ne. V tom horší­m pří­padě i okem spatří­te, jak buchanky plůdek atakují­ a doslova se do něj zakousnou. Malé rybky potom vypadají­ jakoby poseté malými kuličkami.
Takto můžete přijí­t o několik jedinců, ale je to vždy lepší­, než ztratit celou snůšku.

Pamatuji si, jak se dří­ve předávaly zprávy mezi akvaristy o tom, kde se vyskytuje „kousavý prach“. Ostatně akvaristé, kteří­ loví­ stále pro své ryby pří­rodní­ potravu, dobře vědí­ co to je tzv. „žravý prach“.
V mých začátcí­ch, kdy jsem tyto nástrahy ještě neznal, jsem takto přišel o jednu z první­ch snůšek jiker. Tenkrát to byly myslí­m danie. Měl jsem nesmí­rnou radost vůbec z toho, že se mi poprvé vytřely a udělal bych pro potěr neví­m co. Dobře jsem již věděl, že je nejlepší­ potrava živá a tak přišla na svět moje první­ lovicí­ sí­ť. Tenkrát ještě ze silonek mojí­ mámy. Když se potěr rozplaval, byl jsem připraven. Dojel jsem tramvají­ k rybní­ku a nalovil mnoho různé potravy. Doma se mi podařilo dí­ky sí­tku na čaj ji jakžtakž roztří­dit. No a právě to byla moje první­ tragická zkušenost. Právě rozplavaný plůdek byl téměř v okamžiku obalen dravými naupliemi buchanek. Úhyn byl téměř okamžitý a z potěru nezbylo nic.

Buchanky patří­ přesto stále do kategorie nejhodnotnější­ho krmiva pro akvarijní­ ryby a potěr, který je nezávadnou buchankou odkrmen je zdravý a silný. Rychle roste a chovné ryby odkrmené od narození­ buchankami jsou ty nejkvalitnější­.

Proto stojí­ za trochu té námahy i tento jednoduchý test, který dodá jistotu a zbaví­ Vás pochybností­.

Pozor ale, u potěru platí­ dvakrát to stále dokola opakované: Nepřekrmovat!

Ještě bych se rád zmí­nil o opravě prasklého skla akvária. Já tento postup popisoval již v článku o lepení­ akvárií­ a Ing. Filip zrovna nedávno psal též o tom samém. Stačí­ se tedy podí­vat do historie článků, nebo do fíłra a myslí­m, že najdete přesně to, co potřebujete.

A nakonec jednu perličku: Milá paní­ Jitko, musí­m se přiznat, že Vámi popsaný pří­běh je zcela zřetelně klasický pří­klad toho, že nakupované ryby jsou mnohdy vybí­rány pouze podle toho jak vypadají­. Je to chyba, ale ve Vašem pří­padě nejde bohudí­k o katastrofu.

Paní­ Jitka si zakoupila v akvaristice několik druhů teter a dokonce i živorodky. Vše bylo zabaleno do jednoho sáčku a doma vlito do akvária. Až druhý den si při podrobné prohlí­dce paní­ Jitka všimla, že několik rybek je slepých a přisuzuje to jakési záhadné nemoci, při které rybám zarostou oči.

Vše je jinak. Jak jsem tak pročí­tal onen dotaz, postupně mě napadlo, že se jedná o ryby z čeledi Characidae a to Anopthichthys jordani. Její­ české pojmenování­ je tetra slepá. Tato zají­mavá rybka žije v jeskynní­ch systémech v Mexiku a ke svému životu nepotřebuje oči.

No a co bych Vám poradil? Dohodněte se s některým prodejcem či známým a s vysvětlení­m ryby věnujte zpět. O co jde? Tyto tetry jsou v dospělosti poměrně velké. Měří­ až 13cm a za- nedlouho sama poznáte, že se začnou zají­mat o rostliny v akváriu. Nebudou je ale studovat, budou je okusovat a to až do úplného zničení­. A tak se Vaše nádherně zarostlé akvárium změní­ v poušť pod vodou! Mám ale také takovou zkušenost, že v dospělosti napadají­ menší­ mí­rumilovné rybky. Je to zkrátka ryba spí­še pro odborní­ka a specialistu, než do společného akvária. Je dobré je umí­stit do akvária větší­ch rozměrů s pí­sčitým dnem s položenými větší­mi kameny. Možné je též dno pokrýt pouze větší­mi oblázky. Výkonné filtrování­ vody je podmí­nkou. Když jsem kdysi choval několik těchto rybek, byly spokojeny vždy v čiré vodě.
Při pří­padném výtěru musí­ mí­t vodu tvrdší­, jinak se jikry vyvinou pouze do určitého stádia a posléze plůdek hyne. Děje se tak vinou konstituční­ vodnatelnosti. Plůdek zkrátka před rozplavání­m není­, dí­ky měkké vodě, schopen naplnit plynový měchýř a hyne.

Při lí­hnutí­ potěru bych rozhodně doporučil teplotu od 26 °C.
Když jsou ryby v dobré kondici, můžete čekat až přes 1000 jiker od jednoho páru.
Jejich odkrm není­ složitý, protože přijí­mají­ téměř všechnu předloženou potravu. Pozor ale, jde zase o to, že to musí­ být potrava živá a kvalitně vytří­děná. Potěru se podává prachové krmení­ a jak jsem výše již napsal, pochopitelně až po náležitém testu.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2007
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...